Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  20.08.2004 09:47:42

Proventus Finance - souhrn 19.8. na trzích USA


Premiéra Googlu byla úspěšná, zbytek trhu již méně

 

Číslo čtvrtečního dne je 100,33 – což je první uzavírací cena akcií internetové společnosti Google, která včera prožila svůj debut na trhu Nasdaq. Nebýt Googlu, bylo by číslem dne 48,7 – uzavírací spotová cena ropy za jeden barel. To co však ovlivnilo akcie nejvíce byla opět ropa. A výsledek? Dow Jones Industrial index se propadl o 42 bodů, Nasdaq Composite o 11 a  S&P 500 o 4 body.

Kapitál společnosti Google se zvýšil o 1,67 miliardy, když prodal celkem 19,6 milonů kusů akcií po 85 dolarech. První den se zobchodovalo více než 20 milionů kusů těchto akcií. Ironií osudu však byl negativní efekt úspěchu Googlu na ostatní interntevé akcie. Hlavní rival, společnost Yahoo!, ztratila 1,3% hodnoty svých akcií a slabě ztrácely i  společnosti Ask Jeeves a eBay.

 Další zastávkou pro cenu ropy bude hranice 50 dolarů za barel ....... nebo snad 100? Zdá se, že ceny ropy rostou do nebe a nic je nemůže zastavit. Ceny futures na surovou ropu ve čtvrtek hravě překonaly další historickou hranici 48 dolarů a přidaly tak další den do neuvěřitelné statistiky – 14 z posledních 16-ti dnů znamenalo pro cenu ropy nový rekord. Čtvrteční příčinou růstu bylo zejména pokračování bojů v iráckém městě Nadžaf, které má na svědomí rostoucí obavy o dodávky ropy z jižní oblasti  nepokoji zmítané země. Na trh rovněž dorazily důkazy o rostoucí poptávce po ropěČíně a Indii. Čína spotřebuje tento rok o 17,2% více ropy než v roce 2003, indická poptávka po ropě pak vzrosteroce 2005 o 11%.

Čtvrtek nebyl zrovna nejveselejším dnem pro zaměstnance i šéfy leteckých společností. Neuvěřitelný růst cen ropy se stává pro aerolinie  noční můrou. David Bronner, předseda představenstva USAirways, včera v deníku The New York Times napsal, že jeho společnost je na tom velmi špatně a pokud nepřistoupí na 800 milionový škrt ve mzdách, hrozí úplná likvidace. Akcie USAirways se propadly o 7,8% a za celý rok 2004 již celých 70%.  Po uzavření trhu rozeslal CEO společnosti, Bruce Lakefield, svým zaměstnancům dopis, ve kterém oznámil, že zatímco bankrot je možný, likvidace společnosti zatím bezprostředně nehrozí.

Po zavření trhu oznámila společnost Gap, největší americký retailový prodejce oděvů, mírný pokles čtvrtletního zisku, který odpovídal sníženým odhadům. Společnost se sídlem v San Franciscu rovněž oznámila, že díky rostoucím operačním nákladům uzavře tento rok 150 svých obchodů, o 15 víc než původně plánovala. Zisk Gap činil ve druhém fiskálním čtvrtletí 194 milionů, respektive 21 centů na akci.

Společnost Amazon.com se chystá koupit největší internetovou retailovou společnost v Číně, Joyo.com. Cena dohody nebyla zveřejněna, ale předpokládá se, že se bude pohybovat v řádu desítek milionů dolarů. Joyo.com podobně jako Amazon.com prodává zejména knižní, hudební a filmové tituly. Akcie Amazonu na tuto zprávu reagovaly poklesem o 1,8%.

Vedoucí indikátory USA zaznamenaly za červenec 0,3%-ní pokles, který nastal již druhý měsíc v řadě po předchozích 14 měsících růstu. Ekonomové předpokládali pokles na podobobné úrovni 0,2%. Šest z deseti indikátorů v indexu vykázalo negativní změny, přičemž nejvetší podíl na poklesu měly ceny akcií a růst úrokových sazeb. Rovněž byla oznámena hodnota Jobless claims udávající počet lidí, kteří si šli v uplynulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti. V týdnu od 9. do 13. srpna tak učinilo 331 000 lidí, o 3 000 méně, než předpokládali ekonomové. Tato hodnota je nejnižší od prvního červencového týdne. Méně volatilní ukazatel, čtyřtýdenní klouzavý průměr, klesl o 2 500  na 337 000 a je nejnižší za poslední 3 týdny.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:28  US indexy mírně rostly, zásadní dnes budou výsledky inflace Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  LVMH: Odsun penze zakladatele B. Arnaulta Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

20.01.2005Proventus Finance - souhrn 19.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.08.2004Proventus Finance - souhrn 25.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.08.2004Proventus Finance - souhrn 24.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.08.2004Proventus Finance - souhrn 23.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.08.2004Proventus Finance - souhrn 20.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688