Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  16.07.2004 10:00:21

Proventus Finance - souhrn 15.7. na trzích USA


Zisk IBM lepší než předpoklady

Po dalším nevýrazném dnu, ve kterém technické akcie pokračovaly v ústupu, může vše změnit IBM. Akcie tohoto počítačového giganta v „after hours“ obchodovnání posílily poté, co byly oznámeny výsledky za druhé čtvrtletí. Zisk 1,16 dolarů na akcii o dva centy předčil odhady analytiků a o 9 centů svou hodnotu ve stejném období před rokem. Tržby IBM činily 23,15 miliard, o něco méně než se předpokládalo. Toto čtvrtletí je už šesté v řadě, kdy zisk IBM v meziročním srovnání vzrostl. Po znepokojivých výsledcích Intelu a ne zrovna příznivých zprávách některých dalších technologických společností, by posílení akcií IBM mohlo být pro trhy vzpruhou. Navíc oznámila velmi dobré výsledky polovodičová společnost PMC-Sierra – 8 centů na akcii oproti ztrátě před rokem.

Kdo naopak zklamal, byly společnosti Nokia a Citigroup. Výrobce mobilních telefonů, Nokia,  oznámila výhledový zisk na třetí čtvrtletí 10 – 12 cetnů na akcii a tržby 8,16 miliard dolarů. Analytikové přitom předpokládali 19 centů na akcii a 8,6 miliard. Na konci dne se akcie společnosti Nokia ocitly ve 12,5%-ní ztrátě a během dne se dotkly nejnižší ceny za poslední 2 roky – 12,01 dolarů.  Stejně jako ostatní polovodičové firmy následovaly v pádu Intel, klesaly i akcie příbuzné společnosti Nokia. Například Komponent DJI, SBC Communications, ztratil 5%. Dalším zklamáním byla společnost Citigroup, jejíchž akcie se propadly o 2,5%. Zisk Citigoup za druhé čtvrtletí činil pouze 22 centů (oproti 83 centům před rokem) díky soudním výdajům ve výši 4,95 miliardy. Bez tohoto jednorázového poplatku činil zisk za druhé čtvrtletí 1,05 dolaru na akcii, o 5 centů více, než předpokládali analytikové.

Kde hledat na trhu vítěze? Mezi ropnými společnostmi. Akcie společností Chevron a Exxon Mobil si vytvořily nové 52-týdenní maximum a společnost Amex Oil Index si vytvořila absolutní maximum. Situace kolem Intelu se uklidnila, jeho akcie ve čtvrtek mírně posílily. Silný zásah však utrpěl jeho nevětší konkurent, Advanced Micro Devices, jehož akcie se propadly o téměř 6% poté, co výhled tržeb na třetí čtvrtletí zdaleka nedosáhl na předpoklady ze strany analytiků. 

Největší kometou byl výrobce pamětových systémů Sandisk, když během dne posílil o 25% po oznámení překvapivě dobrých výsledků. Dařilo se i akciím Apple Computer. Díky velkým tržbám přehrávače iPod a počítačů iMac, se zisk Apple Computer oproti minulému roku ztrojnásobil.

Společnosti Pfizer, výrobce léčiv, snížila odhad tržeb za rok 2004, což se podepsalo na poklesu ceny jejích akcií o 1,3%. Výsledky ohlásilo několik dalších významných společností. Výrobce nápojů PepsiCo ohlásil výsledky v souladu s očekáváním, společnosti Wachovia, UnitedHealth Group a Marriott International odhady analytiků předčily.

Ve čtvrtek se trhy dověděly několik důležitých makročísel. Index cen průmyslových výrobců klesl v červnu o 0,3%, přitom ještě v květnu vzrostl o 0,8%. Příčinou poklesu je zejména červnový propad cen energií. V jádrový PPI, který nezahrnuje ceny potravin a energií, vzrostl o 0,2%, což bylo v souladu s očekáváními. Jako každý čtvrtek byly oznámeny Jobless Claims, které udávájí počet lidí, jenž si šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti. V minulém týdnu to bylo 349 000 lidí. Podnikové zásoby v květnu vzrostly o 0,4%,  o 0,2 procentního bodu méně, než předpokládali ekonomové. Index mapující výrobní aktivitu v oblasti Philadelphie vzrostl v červenci na hodnotu 36,1 oproti hodnotě 28,9 v červnu, což znamená nejvyšší hodnotu tohoto indexu od ledna a výrazné překonání ekonomických odhadů.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.02.2005Proventus Finance - souhrn 15.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.09.2004Proventus Finance - souhrn 15.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.08.2004Proventus Finance - souhrn 30.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.07.2004Proventus Finance - souhrn 29.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.07.2004Proventus Finance - souhrn 28.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688