Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  29.03.2004 13:21:01

Konsolidovaná ztráta ČTel dosáhla 1,78 mld. Kč



Konsolidovanou ztrátu ve výši 1,78 miliardy korun vykázal za loňský rok telekomunikační operátor Český Telecom. V roce 2002 dosáhl čistého zisku téměř 4,28 miliardy korun. Konsolidované výnosy klesly o 2,6 procenta na 51,48 miliardy korun, zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) se snížil o devět procent na 23,8 miliardy korun. Auditované konsolidované výsledky za rok 2003 zpracované podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) dnes ČIA poskytl tiskový mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

Výnosy ze základních měsíčních plateb poklesly meziročně o jedno procento na 10,5 miliardy korun, zejména v důsledku poklesu počtu pevných telefonních linek Telecomu z 3,7 milionu v roce 2002 na 3,6 miliony o rok později. Výnosy z přenosu dat a ostatní telefonní služby naopak vzrostly meziročně o 14 procent na 8,4 miliardy korun. Tyto výnosy zahrnují služby ISDN, ADSL, internet a datové služby. Konsolidace výnosů Eurotelu přispěla do konsolidovaných výnosů Českého Telecomu v roce 2003 částkou 15 miliard korun, což je o osm procent více než v roce 2002. Od prosince 2003 zahrnují konsolidované finanční výkazy Českého Telecomu plnou konsolidaci Eurotelu, což odráží dokončení akvizice zbývajícího 49procentního podílu ve společnosti.

Konsolidované náklady vzrostly vlivem jednorázové položky ve výši 1,6 miliardy korun, která představuje odstupné v souvislosti se snižováním počtu zaměstnanců a rezervu odrážející vliv regulatorních rozhodnutí. Konsolidované osobní náklady vzrostly meziročně o tři procenta na 7,8 miliardy korun zejména z důvodu výplat odstupného. Celkový počet zaměstnanců skupiny Českého Telecomu během loňského roku klesl o 2891 na 13 343 osob. Konsolidované odpisy a amortizace bez jednorázového snížení hodnoty dlouhodobých aktiv vzrostly meziročně o tři procenta a dosáhly výše 19,4 miliardy korun. Kromě toho Český Telecom zaúčtoval opravnou položku k investicím do telekomunikační sítě z let 19952000 ve výši 9,9 miliardy korun.

Český Telecom loni snížil investiční aktivitu. Konsolidované investice dosáhly výše sedm miliard korun, což je o 38 procent méně než v roce 2002. Na konci roku 2003 dosáhla celková konsolidovaná zadluženost výše 64,55 miliardy korun oproti 45 miliardám v předcházejícím roce. Růst zadluženosti způsobil zejména úvěr ve výši 850 milionů eur (28 miliard korun), za který Český Telecom koupil zbývající 49procentní podíl v mobilním operátoru Eurotel.

Stát vlastní 51 procent akcií Telecomu. Zbytek akcií je rozptýlen mezi finanční investory a drobné akcionáře. Vláda 7. ledna rozhodla o zahájení privatizace Telecomu. Momentálně probíhá výběr poradce pro privatizaci. Výběr vítěze z 11 přihlášených nabídek proběhne pravděpodobně v dubnu. Vláda chce prodej podílu v Telecomu dokončit na počátku roku 2005.

-dtr-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

31.08.2005ČEZ v pololetí s čistým konsolidovaným ziskem 11 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688