Ing. Jan Mach (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  17.05.2000 18:46:21

Akciové zpravodajství (17.5.)

 Ani středeční obchodování nedokázalo povzbudit domácí akcierůstu. Evropské akcie zásluhou telekomunikačních titulů oslabovaly a pesimistická nálada se brzy po začátku obchodování přesunula i na český trh. Ranní posílení Telecomu mělo jen velmi krátké trvání. Potvrzení dvouleté lhůty pro odklad liberalizace telekomunikačního trhu ze strany parlamentu bylo brzy „přebito“ poklesem Deutsche Telekomu. Ten oslabil v reakci na očekávaný pokles zisku způsobený reorganizací firmy a náklady spojenými s akvizicí britského mobilního operátora One 2 One. V poklesu pokračovaly akcie Českých Radiokomunikací, následované především ČEZ a Unipetrolem. Klesající trend českých akcií zůstal zachován po celý den.  

Objem obchodů ve SPAD dosáhl podprůměrných 796 mil. . Index PX-50 poklesl o –1,53% na 583,9 bodu, PX-D ztratil téměř 2%.

Poklesu domácího trhu dominovaly České Radiokomunikace, jejichž akcie dnes ztratily 3,45% a uzavíraly na hodnotě 1766 . Oslabení ČRa je zapříčiněno několika faktory: Stále se projevuje reakce trhu na zrušení povinnosti odkoupit akcie od minoritních akcionářů za cenu zaplacenou v tendru, téměř dvouletý monopol Telecomu na trhu s pevnými telefonními linkami a v neposlední řadě i dnešní celosvětový pokles telekomunikačních titulů.

Akcie Českého Telecomu nedokázaly zužitkovat potvrzení dvouletého monopolu a oslabily o 1,21% na 740,80 . Dosažený objem obchodů ve výši 263 mil. lze ve srovnání s letošními objemy považovat za nízký.

Výrazněji oslabily i akcie ČEZ. Neustálé odkládání projednávání privatizace společnosti vede k prodejům ze strany zahraničních investorů a neshoda mezi ministerstvy snižuje šanci nalézt řešení stávající situace. ČEZ uzavíral na 106,10 (-3,45%).

Bankovním titulům se dnes také nedařilo. Kurs České spořitelny se při nízké likviditě vyvíjel v souladu s trhem. O akcie ČS není na trhu příliš zájem, objem obchodů ve SPAD dosáhl pouze 16 mil. . ČS oslabila o 0,29% a uzavírala na 205,60 .

Komerční banka se opět ocitla pod prodejním tlakem. Zájemci o nákup nakupují spíše opatrně a netlačí cenu nahoru. O nákup se zajímají především domácí investoři, naopak zahraniční akcionáři se ve většině případů nacházejí na straně prodávajících. Kurs KB dnes poklesl na 840,60 (-1,18%),

Stagnující kurs IPB by mohla ovlivnit zpráva o změně akcionářské struktury banky. Podle vyjádření generálního ředitele Klacka by měl být majoritní podíl v IPB Pojišťovně prodán pojišťovně Allianz. O 46% podíl Nomury v IPB se zajímá italská banka Unicredito spolu s Allianz.  Na zprávu trh nijak nereagoval, závěrečný kurs činil 87,69 (-0,22%).

 Unipetrol při nízkých obchodech oslabil o 2% na 57,20 . Jako jediné dnes ve SPAD posílily akcie IPS (+0,45%), ačkoliv během dne ztrácely téměř 5%.

Včerejší zvýšení úrokových sazeb ze strany FED o 0,5% přineslo klid na akciové trhy pouze krátkodobě. Americké akcie dnes opět oslabují, za poklesem stojí obavy z dalšího zvyšování úrokových sazebUSA, před kterým varoval Greenspan. O reálné hrozbě brzkého zvýšení sazeb však napoví až další makroekonomické indikátory zveřejněné příští měsíc. České akcie se budou vyvíjet opět v souladu se zahraničními trhy, k růstu kursů a ke zvýšení objemu obchodů zatím chybí impulsy. Krátkodobě tedy očekáváme pokračování stávajícího trendu.

Pavel Balga, FINANCE Zlín, s.r.o.

Zasílání kompletních denních reportů (včetně grafů a tabulek) si můžete zdarma objednat na finance@financezlin.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:42  Akciové trhy: Nový týden začal v zeleném - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688