Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  15.02.2004 12:36:04

Významné firemní události týdne od 9. do 15. února



V týdnu od 9. února do 15. února se v podnikatelské sféře staly tyto důležité události:

S expanzí na trhy Evropské unie počítá spolumajitel a šéf pekáren Delta Marko Mařík. "Proto jsme s ohledem na západní trh budovali pekárny kolem hranic, třeba v Plzni, ve Znojmě nebo v Bratislavě," sdělil Hospodářským novinám Mařík.

Ceny některých výrobků zvýší od pondělí 1. března Plzeňský Prazdroj. Změny cen se dotknou hlavně sudového piva a piva v plechovkách, částečně i lahvového piva. V průměru sudové pivo podraží o pět procent a lahvové pak o dvě procenta. Vyplývá to z informací Plzeňského Prazdroje.

Dosavadního šéfa plzeňské Škody Martina Romana vybral v pátek z trojice kandidátů na generálního ředitele společnosti ČEZ personální výbor složený ze čtyř zástupců dozorčí rady firmy. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Tržní cenu za Severočeské doly (SD) je připravena navýšit investiční skupina Appian Group. "Nabídnutá transakční cena ve výši 11 miliard korun bude transformována tak, aby stát získal za samotné akcie částku, kterou požaduje na základě ocenění provedeného Fondem národního majetku," sdělil ČIA tiskový mluvčí Appian Group Radek Stavěl.

K prodeji svého podílu v Aeru Vodochody je připraven americký koncern Boeing. Jeho dceřiná společnost Boeing Česká vlastní 35,29 procenta akcií Aera. "Boeing Česká investoval při svém vstupu do Aera v roce 1998 zhruba jednu miliardu korun. Bez ohledu na tuto počáteční investici je ochoten z Aera odejít," sdělil ČIA mediální zástupce společnosti Boeing Česká Michal Donath.

Novým ředitelem společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) pro Českou republiku se stal Lukáš Schirl. V této funkci nahradí Bena Bannatyna, který nyní zastává funkci ředitele této firmy pro střední Evropu.

Novým ředitelem společnosti Xerox Czech Republic se na začátku února stal Petr Sichrovský. Na zmíněné pozici nahradil Filiz Mitovou, která bude zastávat pozici Global Services Manager společnosti Xerox International Group pro střední a východní Evropu, Turecko, Blízký Východ, Afriku a Indii.

O dva miliony na pět milionů korun zvýšila GE Capital Bank maximální objem Malé podnikatelské půjčky. Úvěry získané v rámci této půjčky jsou jištěny nemovitostí. Banka jejich splatnost nově prodloužila až na šest let.

Nejznámější značkou benzinových čerpadel v ČR je již tradičně Benzina, na kterou si v průzkumu společnosti GfK vzpomnělo 78 procent lidí. Celkem 58 procent dotázaných uvedlo síť Aral, 54 procent OMV a 46,5 procenta síť Shell.

Všechny čtyři nabídky zájemců o pobočkovou síť bývalé Union banky odmítl její věřitelský výbor. Zájemci podle mluvčího Union banky Roberta Korselta nabídli příliš nízkou cenu. Kolik firmy byly ochotny za nemovitosti zaplatit však odmítl specifikovat.

Celkem 1,2 miliardy korun investuje v letošním roce distribuční společnost Západočeská energetika (ZČE). Částka je především určena na obnovu sítí, distribučních zařízení a informační technologie. ZČE nehodlá v letošním roce zahájit žádnou stavbu, jejíž náklady by přesáhly 50 milionů korun.

Meziroční pokles objemu spotřebitelských úvěrů o dvě procenta na 4,73 miliardy korun zaznamenala v loňském roce splátková společnost Cetelem. Podle její mluvčí Jany Skalové jsou loňské výsledky firmy poznamenány jak ztrátou jednoho distribučního kanálu, tak "stabilizací míry rizika".

Výplatu dividendy z loňského zisku společnosti ČEZ ve výši 10 až 15 korun na akcii si dokáže představit část analytiků, které ČIA oslovila. Čistý zisk na akcii dosáhne podle Romana Cenka ze společnosti Atlantik FT přibližně 24,9 koruny. "Značná část zisku je ale v nepeněžní, účetní podobě. Za reálnou lze považovat dividendu ve výši 10 až 15 korun na akcii," uvedl pro ČIA Cenek.

Američtí akcionáři z firmy Boeing odvolali Antonína Jakubšeho z postu předsedy představenstva Aera Vodochody. Na jeho místo dosadili Jiřího Čapka.

Meziroční nárůst objemu obchodů o čtyři procenta na 14,8 miliardy korun zaznamenala v loňském roce společnost ČSOB Leasing. Celkem v roce 2003 uzavřela více než 22,6 tisíce nových smluv.

Zhruba 90 zaměstnanců propustí do konce února vedení rejdařské společnosti Československá plavba labská (ČSPL). Mluvčí ČSPL Miroslav Šefara ČIA řekl, že pokud stát v dalších měsících rejdaře finančně nepodpoří, dostane letos na jaře výpověď dalších přibližně 70 pracovníků.

Celkem 2,599 miliardy korun utržila podle předběžných údajů v loňském roce Cestovní kancelář Fischer. Oproti obratu ve výši 2,93 miliardy korun v roce 2002 to znamená 11procentní propad. Obdobně klesl i počet klientů. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to uvedl ředitel CK Fischer Jiří Jelínek.

Tržby z prodeje služeb a vlastních výrobků nápojářské společnosti Drinks Union (DU) přesáhly za loňský rok podle neauditovaných výsledků 1,071 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o zhruba 25 procent. Předběžný zisk zatím společnost nezveřejnila.

Na výši 3,3 miliardy korun stagnovaly loňské tržby společnosti Electrolux ČR. V sektoru domácích spotřebičů rostl obrat o 2,5 procenta a počet prodaných kusů o 8,3 procenta. Méně se společnosti dařilo v oblasti zařízení pro veřejné stravování a u zahradní techniky.

Meziroční nárůst předpisu pojistného o 20 procent na 19,7 miliardy korun zaznamenala pojišťovna Kooperativa. Největší dynamiku zaznamenal podle mluvčího pojišťovny Martina Diviše segment životního pojištění, který vzrostl o téměř 50 procent na 4,5 miliardy korun.

V představenstvu Českého Telecomu by měl zasednout generální ředitel dceřiného mobilního operátora Eurotel Terence Valeski. Post ve vedení mu nabídl šéf Telecomu Gabriel Berdár poté, co na interním jednání s vedením Eurotelu ostře kritizoval pomalý rozvoj spolupráce mezi oběma firmami. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

-joh-, -kaj-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688