Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  07.01.2004 18:10:01

Vláda schválila soutěž na poradce pro privatizaci Telecomu



Poradce pro privatizaci Českého Telecomu musí být vybrán do konce května letošního roku. Samotná privatizace společnosti pak zřejmě zabere celý letošní rok. Na dnešním zasedání to na návrh ministerstva financí schválila vláda. Informoval o tom ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky je Český Telecom připraven na privatizaci podstatně lépe než tomu bylo v případě prvního neúspěšného pokusu prodat státní podíl v této firmě za éry Zemanovy vlády. "Společnost především kontroluje 100 procent akcií Eurotelu," uvedl Sobotka. Doplnil, že stát může Český Telecom privatizovat buď formou přímého prodeje majetkové účasti státu investorovi, anebo prodejem akcií na kapitálovém trhu. "Existují i další varianty," dodal premiér Vladimír Špidla.

Vláda projednala také návrh na jmenování členů komise, která bude posuzovat nabídky přihlášené do zmiňované soutěže. V komisi bude mít po dvou zástupcích ministerstvo financí, ministerstvo informatiky a FNM. Ministerstvo vnitra bude zastupovat jedna osoba. Za ministerstvo financí bude v komisi náměstek Zdeněk Hrubý, vedoucí poradců ministra Klára Malečková a šéf komise pro informatiku a telekomunikace ČSSD Karel Březina.

Ministerstvo informatiky bude reprezentovat náměstek Michal Frankl a František Hesoun, FNM nominoval svého předsedu Jana Juchelku a člena prezidia Pavla Šafaříka, ministerstvo vnitra delegovalo náměstka Miloslava Koudelného. Vláda zároveň rozhodla, že bude ukončena činnost dosavadní meziresortní komise pro privatizaci Telecomu.

Kabinet se dnes také informativně zabýval dosavadním postupem státu při výkonu akcionářských práv v Českém Telecomu, kde prostřednictvím FNM drží 51 procent akcií. Nizozemsko-švýcarské konsorcium TelSource, které bylo od roku 1995 strategickým partnerem Telecomu, svůj 27procentní podíl loni na podzim prodalo na finančních trzích. Samotná privatizace Českého Telecomu by měla být podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře definitivně skončit v roce 2005.

Za první tři čtvrtletí loňského roku Český Telecom zaznamenal konsolidované výnosy 37,5 miliardy korun a čistý zisk 3,7 miliardy.

-rot-, -joh-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688