Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  19.12.2003 11:48:04

ČP koupila majoritu v ABN AMRO PF



Téměř 70 procent akcií ABN AMRO Penzijního fondu získá Česká pojišťovna, která smlouvu o koupi majoritního podílu podepsala 18. prosince. Poté, co převezme 216 tisíc klientů tohoto fondu spravujícího klientská aktiva ve výši 5,1 miliardy korun, stane se skupina České pojišťovny největším hráčem na českém trhu penzijního připojištění. Cenu za kterou pojišťovna fond koupila odmítl ředitel komunikace Richard Kapsa sdělit, uvedl však že se jednalo řádově o stamiliony korun.

Přibližně 30 procent akcií zůstává ve vlastnictví společnosti Proxy - Finance, se kterou pojišťovna uzavřela dohodu týkající se společného postupu ve věci správy ABN AMRO Penzijního fondu. Zda se Česká pojišťovna rozhodne fúzovat svůj stávající penzijní fond s ABN AMRO Penzijním fondem dosud podle Kapsy není rozhodnuto. "Velmi pravděpodobně však změníme název fondu," řekl.

"Vyjednávání o koupi majoritního podílu v ABN AMRO Penzijním fondu bylo velmi náročné a trvalo několik měsíců. Díky dohodě s Proxy - Finance budeme mít možnost efektivně řídit další rozvoj fondu," uvedl k transakci místopředseda představenstva České pojišťovny Jan Blaško. Prodej musí ještě schválit ministerstvo financí a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Po realizaci transakce bude mít skupina České pojišťovny ve své správě téměř 670 tisíc smluv o penzijním připojištění, a stane se tak co do počtu smluv největším hráčem na trhu. Dosud vedoucí Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond si však své dominantní postavení uchová o objemu spravovaných smluv. Zatímco skupina České pojišťovny bude ve fondech nabízejících penzijní připojištění evidovat majetek ve výši přibližně 14,7 miliardy korun, objem aktiv obhospodařovaných fondem Credit Suisse Life & Pensions dosahuje přibližně dvaceti miliard korun.

Penzijní fond České pojišťovny vykázal ke konci září letošního roku čistý zisk ve výši 164 milionů korun. Vznikl v roce 1994, jeho zakladatelem a jediným akcionářem je Česká pojišťovna. V srpnu letošního roku byla dokončena akvizice bývalého Commercial Union PF.

Česká pojišťovna, která je součástí největší tuzemské finanční skupiny PPF, dosáhla v prvních třech čtvrtletích zisku ve výši 2,24 miliardy korun. V letošním roce předepsala pojistné ve výši 27,3 miliardy korun. Zatímco předpis neživotního pojištění meziročně stoupl o devět procent na 18,3 miliardy korun, objem předepsaného životního pojištění klesl o dvě procenta na devět miliard korun.

-vp-, -kaj-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688