Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  29.11.2003 14:36:33

Insider news: Manažery OKD zřejmě "práskl" nespokojený Insider


"Dne 28. listopadu 2003 bylo Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR, expozitura Ostrava zahájeno trestní stíhání 3 osob majících vztah ke společnosti OKD, a.s., KARBON INVEST, a.s. a Českomoravské doly, a.s. pro trestný čin zneužívání informací v obchodním styku dle § 128/2,4 trestního zákona spáchaného formou spolupachatelství dle § 9/2 trestního řádu.", tolik mluvčí Policejního prezidia.

Podle informací policie se obvinění manažerů OKD (Koláček Viktor, Ing. , Przybyla Jan, Ing, Otava Petr, Ing. ml.) zakládá na velmi podrobných informacích anonymního podání. Evidentně přineslo policii chybějící kousky mozaiky, kterou již dříve sama policie částečně poskládala. Od obvinění k pravomocnému prokázání viny je však obvykle mnohaletá cesta...s 2 různými konci: vinen nebo nevinen. Morální soudy jsou pouze v rovině lidské. Připomeňme, po mnoha letech u sodů všech stupňů, pravomocnou beztrestnost exředitele plzeňské Škodovky Lubomíra Soudka při obchodních vztazích s jeho manažerskou firmou Nero...

Ačkoli kauzu divoké privatizace OKD (Majitelé CP včetně jejich vývoje) v roce 1998 již policie před 5 lety šetřila, prokázat trestný čin se jí nepodařilo a případ byl odložen. Nyní obvinění však přichází pro KARBON INVEST, a.s. v nejméně vhodné době (účast v tendru na privatizaci Sokolovská uhelná, a.s. a exkluzívní vyjednávání o dokupu vysoké státní majority v OKD) a už v pondělí má hodinu stávkovat okolo 1500 zaměstnanců OKD kvůli zrušení výplaty odstupného a kompenzací mezd po odchodu z dolů ...

Ve stávkové pohotovosti stále setrvávají odboráři firmy ČEZ a Severočeských dolů, kteří nesouhlasí s formou privatizace hnědouhelných společností...Vláda bude mít co dělat i 5.prosince na mimořádném zasedání Poslanecké sněmovny kvůli vysvětlení netransparentního postupu privatizace hnědouhelných dolů...

Do tehdejšího podrobného sledu kroků byl zasvěcen pouze velmi úzce omezený tým "vrcholových hráčů", s tím, že cca 1,6 mld. zůstalo, dle policie, jako provize, na kyperském účtu, údajně Stanislava Prose (Pros Stanislav). Takto rovněž policie vyčíslila škodu.

Připomeňme, že v minulosti se vedly v zákulisí aktérů významné spory o správnou výši zmíněné provize (sporná pohledávka). A Viktor Koláček není z těch, kdo by rozhazovali...

Rovněž je známa informace o tom, že (nejen) o tuto spornou pohledávku vůči OKD, která se právně řeší, projevila zájem jistá slovenská investiční skupina.

Klíčové pro obviněné zřejmě bude se ubránit podezření, že jednu z personálně propojených firem poškodili. Zde však obvinění vytáhnou svůj trumf v podobě ocenění převáděných aktiv (firem) jednou velmi renomovanou firmou...tolik informace z diskuse zasvěcených.

Pokud tedy Insidera nemotivovaly k podání vyloženě ušlechtilé důvody (po 5 letech?...), může jít zřejmě hlavně o tyto 3 motivace:

1. Peníze (jako vždy až na 1.místě...)

2. Závist (málo pravděpodobné)

3. Vyklizení trhu - privatizace Sokolovská uhelná,a.s. přes KARBON INVEST, a.s. 

Závěr: Na tomto příkladu je zářně vidět, jak jsou Insiders pro trh významní (v dobrém i ve zlém) a jak dynamické řetězové reakce dokáží vyvolat.

Připomeňme, že trestní stíhání předsedy představenstva a předsedy dozorčí rady OKD je rozhodně kurzotvornou informací, která musí být emitentem oficiálně ohlášena trhům, investorům a KCP. Mluvčí OKD Radek Chalupa v pátek k zadržení těchto osob řekl, že jde o nedorozumění, které se brzy vysvětlí.

Kontrolní otázka: jak by dopadl Insider, kdyby se podepsal ?


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS



Přečtěte si také:

14.04.2006DOWER-D: Insider trading - aneb zaskočený ČEZ! Emil Dočkal (Dower-D)
17.02.2004Nejeden Insider pracuje bohužel i u Policie... Václav Horák (AliaWeb)
22.01.2004ŠKOLA INVESTORA: Legální a nelegální INSIDER TRADING Veronika Joštiaková (Čekia, a.s.)
08.01.2004Jak zakončili insideři rok 2003 ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688