Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  16.11.2003 12:54:02

Nejvýznamnější firemní události týdne od 9. do 14. 11.



V týdnu od 2. do 7. listopadu se v podnikatelské sféře staly tyto nejvýznamnější události:

Průměrné mzdy zaměstnanců Českých aerolinií (ČSA) letos stoupnou o čtyři procenta, v příštím roce pak o dvě procenta. To je výsledek více než půlročního kolektivního vyjednávání managementu firmy s odborovými organizacemi zaměstnanců ČSA. ČIA to potvrdila mluvčí firmy Marcela Picková s tím, že vyjednané podmínky kolektivních smluv ještě musí schválit představenstvo a dozorčí rada ČSA.

Čistý zisk ve výši 1,06 miliardy korun vykázala za prvních devět měsíců největší tuzemská loterijní společnost Sazka. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se zisk zvýšil o 234 milionů korun. ČIA o tom informovala mluvčí Sazky Stanislava Doubravová. Výnosy Sazky se meziročně zvýšily o miliardu na 7,04 miliardy korun. Výtěžek z her a loterií přesáhl o jeden milion miliardu korun.

Program určený na podporu franchisingu uvedla na trh jako první v České republice Komerční banka (KB). Určen je jak franchisantům k financování jejich podnikání, tak franchisorům k rozšiřování obchodní sítě. ČIA to řekl Jaroslav Nedbal z divize Komunikace KB.

Meziroční nárůst čistého konsolidovaného zisku o 15 procent na 5,6 miliardy korun podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS) zaznamenala v prvních devíti měsících Česká spořitelna. Zisk před zdaněním vzrostl o 25 procent na 8,3 miliardy korun, provozní zisk se meziročně zvýšil o tři procenta na sedm miliard korun. ČIA o tom informovala mluvčí spořitelny Klára Gajdušková.

Počet telefonních linek na jednoho zaměstnance hodlá do roku 2005 zvýšit ze současných 285 na 500 Český Telecom v rámci transformačního programu, který představilo vedení firmy. V souvislosti s tím firma do roku 2005 propustí zhruba čtyři tisíce lidí ze současných 13,5 tisíce. Konečný stav zaměstnanců ke konci roku 2005 by měl včetně Eurotelu činit maximálně 9,5 tisíce.

Na konci listopadu bude Český Telecom plně vlastnit společnost Eurotel. Do té doby by měly být vypořádány finanční transakce spojené s odkupem 49procentního podílu od konsorcia Atlantic West B.V za 1,05 miliardy dolarů. Dosud Telecom držel 51procentní podíl Eurotelu. Na tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Telecomu Gabriel Berdár.

Poslední výplaty zaplatila zaměstnancům Československá plavba labská (ČSLP), která tak vyčerpala všechny své finanční rezervy. Největší rejdařství v zemi, které má čtyři stovky zaměstnanců, očekává bankrot. Podle člena představenstva ČSLP Miroslava Šefara banky společnosti nepůjčí, proto do dvou týdnů představenstvo rozhodne, jak s firmou naloží. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Čistého zisku ve výši 40 milionů korun dosáhla v prvních třech čtvrtletích letošního roku Interbanka. V meziročním srovnání bance stoupl zisk o 330 procent především díky tomu, že vytvořila méně opravných položek než v loňském roce. Bilanční suma na konci září dosáhla 12,1 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda představenstva banky Ivan Černohorský.

Zisk ve výši 106,1 milionu korun vytvořila v prvních devíti měsících letošního roku J&T Banka. V celém loňském roce činil zisk banky 111 milionů korun. Bilanční suma J&T Banky činila na konci září 7,76 miliardy korun. Informovala o tom banka.

Zisk ve výši 527 milionů korun vytvořila v prvních třech čtvrtletích letošního roku skupina Credit Suisse Life & Pensions tvořená penzijním fondem a pojišťovnou nabízející životní pojištění. Aktiva pod správnou skupiny činila na konci září 21,3 miliardy korun, předepsané pojistné činilo 4,6 miliardy korun. Počet klientů skupiny přesáhl 677 tisíc. ČIA o tom informoval zástupce společnosti Václav Mazánek.

Hrubého zisku necelých 32 milionů korun dosáhla za devět měsíců letošního roku potravinářská společnost Setuza se sídlem v Ústí nad Labem. Jedná se o zisk na zhruba poloviční úrovni ve srovnání se stejným obdobím roku 2002. ČIA to řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová. Do konce letošního září firma utržila bezmála čtyři miliardy korun, což je o 70 milionů meziročně více.

Ztrátu ve výši 172,3 milionu korun vykázala v prvních třech čtvrtletích letošního roku eBanka. Ve stejném období loňského roku činila ztráta 190,3 milionu korun. Provozní výsledky banky se meziročně výrazně zlepšily, když zisk z bankovní činnosti vzrostl o 45 procent na půl miliardy korun, objem úvěrů poskytnutých klientům stoupl o 223 procent na 2,1 miliardy korun. ČIA to potvrdil mluvčí banky Pavel Makovský.

Pokles čistého zisku na 84,99 milionu korun zaznamenala za prvních devět měsíců tuzemská pobočka nizozemské banky ABN Amro. Ve stejném období roku 2002 přitom vykázala zisk 505,59 milionu korun. "Naší strategií je komentovat pouze globální výsledky banky, nikoliv jejích lokálních poboček," sdělila ČIA mluvčí tuzemské pobočky ABN Amro Bank Šárka Samková.

O jeden milion na 6,5 milionu korun snížil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v odvolacím řízení pokutu Českému Telecomu za zakázané dohody o cenách telefonních karet. Jak ČIA informoval předseda ÚOHS Josef Bednář, rozhodnutí je již pravomocné.

Novým generálním ředitelem společnosti Delvita je od listopadu Jiří Charvát. Ve funkci vystřídal Dirka Van Den Berga. Na tiskové konferenci o tom informoval tiskový mluvčí Delvity Petr Uchytil.

Obrat ve výši 1,709 miliardy korun vykázala za první pololetí letošního roku společnost Hartmann-Rico. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku obrat firmy stoupl o dvě procenta. Prodej v České republice firma snížila v porovnání s loňskem o 5,3 procenta. Společnost se navíc potýká s platební nekázní ze strany zadlužených českých nemocnic. Pro ČIA to uvedl generální ředitel a předseda společnosti Ľubomír Páleník.

Čistého zisku ve výši 585,8 milionu korun dosáhla v prvních třech čtvrtletích První městská banka (PMB). Na konci loňského roku činil její hospodářský výsledek 44 milionů korun. Razantního zvýšení zisku banka dosáhla prodejem 35procentního podílu ve společnosti Cetelem. Bilanční suma banky činí 13,7 miliardy korun. ČIA to potvrdila tisková mluvčí PMB Dita Fuchsová.

Meziročně 57,8 procenta na 255,2 milionu eur vzrostl Erste Bank v prvních třech čtvrtletích čistý konsolidovaný zisk podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS). Zisk před zdaněním se zvýšil o 19,1 procenta na 589,2 milionu eur. Bilanční suma majoritního vlastníka České spořitelny vzrostla o 7,6 procenta na 130,5 miliardy eur. ČIA o tom informovala mluvčí Erste Bank Hana Cygonková.

Bývalý náměstek ministra obrany Jan Váňa nastoupil do Českých aerolinií (ČSA) na úroveň operačního managementu. Měl by se stát výkonným ředitelem pro strategický rozvoj. Tento post však ještě musí obhájit v personálním auditu realizovaném poradenskou firmou Amrop Hever Dr. Kaufmann & Partner. ČIA to potvrdila mluvčí ČSA Marcela Picková.

Čistý zisk ve výši 57,2 milionu korun vykázala za první tři čtvrtletí pražská pobočka největší evropské banky HSBC. Ve stejném období loňského roku však byla banka v zisku 103,2 milionu korun. Bilanční suma banky se naopak meziročně zvýšila o téměř šest miliard na 26,2 miliardy korun. Vyplývá to z výsledků hospodaření, které pražská pobočka HSBC zveřejnila.

Meziroční nárůst celkových tržeb o 14 procent na 17,9 miliardy korun zaznamenala za prvních devět měsíců společnost T-Mobile. Tržby ze služeb vzrostly rovněž téměř o 14 procent na 17,3 miliardy korun. Zisk před zdaněním, odpisy a úroky (EBITDA) vzrostl o 10 procent na 8,3 miliardy korun a čistý zisk o 22 procent na 2,9 miliardy korun. Finanční výsledky podle německých účetních standardů oznámil výkonný ředitel finančního úseku společnosti Otakar Král.

Leasingové smlouvy v celkovém objemu 10,1 miliardy korun uzavřel za první tři čtvrtletí letošního roku ČSOB Leasing. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se hodnota kontraktů zvýšila o 5,7 procenta. ČIA to sdělil Jan Řepa z marketingu ČSOB Leasing.

Meziročně o 40 procent na 69,2 milionu korun se zvýšil čistý zisk, který vytvořila za první tři čtvrtletí Volksbank v České republice. Vklady klientů v bance narostly oproti loňskému září o 55 procent na 9,78 miliardy korun, úvěry klientům o 30,5 procenta na 14,28 miliardy korun. ČIA to potvrdil marketingový ředitel Volksbank CZ Vincent Collard.

Novým spolumajitelem pražského obchodního domu Kotva se stala společnost Fidea Consulting. Zhruba 14 procent akcií koupila firma za 43,4 milionu korun. Informovaly o tom Lidové noviny.

Čistého zisku ve výši 339,6 milionu korun dosáhla v prvních devíti měsících letošního roku Commerzbank v České republice. Na konci loňského roku činil zisk banky 1,2 miliardy korun. Bilanční suma ke konci třetího čtvrtletí představovala 40,5 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které banka zveřejnila.

-joh-, -kaj-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Et   9:49  ČEZ: Akcie již bez nároku na dividendu Research (J&T BANKA)
St   9:45  VW nalije postupně do elektroautomobilky Rivian až 5 mld. USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688