Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  31.10.2003 13:48:01

KB mírně klesl zisk na 6,2 mld. Kč



Meziroční pokles nekonsolidovaného čistého zisku o 2,3 procenta na 6,16 miliardy korun podle mezinárodních finančních standardů vykázala za první tři čtvrtletí Komerční banka. Čisté provozní výnosy se snížily o 3,6 procenta na 16,56 miliardy korun. Provozní náklady klesly o 12,6 procenta na 8,5 miliardy korun. Hrubý zisk banky meziročně vzrostl o 14 procent na 8,796 miliardy korun. Rentabilita průměrného kapitálu (ROAE) dosáhla 22,7 procenta a meziročně klesla o osm procentních bodů. Naopak rentabilita průměrných aktiv (ROAA) se vzrostla o 0,1 bodu na 1,9 procenta. ČIA o tom informoval mluvčí banky Miloš Adámek.

Konsolidovaný zisk banky činí 5,53 miliardy korun a meziročně klesl o 11,7 procenta. Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Komerční banky Alexise Juana je rozdíl mezi konsolidovaným a nekonsolidovaným výsledkem způsoben odlišným účtováním vyřazení prodaných společností. Konsolidované provozní výnosy klesly o 3,1 procenta na 17,43 miliardy korun, konsolidované náklady dosáhly na konci září 9,48 miliardy korun a meziročně klesly o 8,9 procenta. ROAA v tomto případě činí 1,6 procenta a ROAE 19,7 procenta.

Komerční banka meziročně zvýšila objem poskytnutých hypoték o 64 procent na 6,9 miliardy korun, celková výše prodaných spotřebitelských úvěrů dosáhla 2,75 miliardy korun a meziročně se zvýšila o 12 procent. " V oblasti spotřebitelských úvěrů se nyní budeme soustředit na naši novou společnost Franfinance Consumer Credit (FFC), která bude nabízet úvěry přímo ve velkých obchodních centrech," řekl Juan s tím, že v Komerční bance nyní probíhá přehodnocování scoringu úvěrů.

"Ohodnocování úvěrů je nutné vždy po čase aktualizovat. Fakt, že to děláme právě v době, kdy Česká národní banka upozorňuje na rostoucí zadlužení domácností, s tím nesouvisí," dodal Juan. Názor centrální banky, že hrozí přílišné zadlužení domácností, je podle Juana lichý, neboť poměr úvěrů poskytnutých občanům k výši hrubého domácího produktu je stále hluboko pod obvyklým stavem v Evropské unii.

Objem úvěrů poskytnutých Komerční bankou malým a středním podnikům meziročně stoupl o 154 procent na 3,38 miliardy korun, celkem mají retailové úvěry na bankovním portfoliu podíl 24 procent. Objem depozit stoupl o pět procent na 344 miliard korun. Počet klientů banky se od loňského října zvýšil o 39 tisíc na 1,29 milionu, z toho fyzických osob bylo 992 tisíc. Počet zákazníků využívajících přímé bankovnictví Komerční banky vzrostl o 63 procent na více než 567 tisíc. Největší podíl má telefonní bankovnictví, které využívá 406 tisíc zákazníků.

Komerční banka v loňském roce podle mezinárodních účetních standardů vytvořila zisk ve výši 8,763 miliardy korun. Bilanční suma banky loni vzrostla o 4,3 procenta na 439,8 miliardy korun. Na konci roku měla 1,26 milionu klientů. Majoritním vlastníkem KB je Société Générale s 60procentním podílem. Celkem 7,36 procenta akcií drží The Bank of New York ADR Department.

-vp-, -kaj-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Čt 13:50  Walmartu se v 1Q dařilo nad odhady trhu, akcie rostou o 5% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 11:37  Jaroslav Rychna posiluje vedení Buřinky Lidé (Lidé)
Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Výsledky firem - tržby, zisk


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688