mvcr.cz (MV ČR)
Stát  |  25.10.2024 11:22:00

Novela služebního zákona prošla třetím čtením

Moderní, kvalitní a efektivní státní služba bez zbytečné byrokracie. Novela služebního zákona prošla třetím čtením

Kvalitnější a efektivnější státní služba schopná pružně reagovat na aktuální trendy, flexibilní přijímání kvalitních zaměstnanců či kariérní růst odborníků ve státní správě. Nejen tyto novinky přinese obsáhlá novela zákona o státní službě, kterou připravilo Ministerstvo vnitra. Státní služba by se tak v budoucnu měla stát profesionálnější, modernější a efektivnější službou veřejnosti.

Novela zákona o státní službě dnes, 25. října 2024, prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně. Zohledňuje nejen požadavky z praxe, ale vylepšuje i řadu oblastí, které se ukázaly jako neúčinné, příliš komplikované nebo administrativně náročné. Státní služba tak bude moci lépe reagovat na aktuální trendy. Novela umožní nejen jednodušší přijímání nových zaměstnanců, ale v určitých odůvodněných případech i zaměstnání zkušených odborníků s nižším vzděláním. Nově budou moci do státní služby vstoupit i absolventi univerzit z EU, EHS, Velké Británie a Švýcarska. Diplomy z vysokých škol v těchto zemích budou uznávány automaticky bez nutnosti nostrifikace. „Státní služba musí svým občanům poskytovat kvalitní služby a stát se konkurenceschopným zaměstnavatelem. Rovněž se musí více otevřít vzdělaným a talentovaným zaměstnancům a poskytnout jim i odpovídající pracovní podmínky,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že právě tato novela přispěje k větší profesionalizaci, stabilitě a také k celkovému zkvalitnění státní služby. Návrh nově počítá i s perspektivou kariérního růstu pro státní úředníky. Kariérní řád státní služby nabídne aktivním a nadstandardně kvalitním řadovým státním zaměstnancům příležitost k profesnímu rozvoji a seberealizaci. Transparentním vymezením podmínek pro přiznání jednotlivých druhů služebního označení kariérní řád přispěje také ke zvýšení stability ve služebních úřadech a efektivnějšímu řízení lidských zdrojů.

Novela pomůže i k úspoře veřejných financí v řádu desítek milionů korun. Návrh počítá s úpravou doby, po kterou je zaměstnanec z organizačních důvodů zařazen mimo výkon služby v tzv. bazénu. Zkracuje se lhůta z šesti měsíců na tři měsíce, po kterou je zaměstnanci vyplácen plat ve výši 80 % měsíčního platu. Také se prodlužuje doba trvání služebního poměru nutného pro vznik nároku na odbytné a jeho výše se snižuje.

Návrh zákona přispěje i ke snížení byrokracie a méně papírování. Vláda bude schvalovat pouze zásadní změny systemizace, dojde ke zjednodušení služebního hodnocení a nebude nutné vést služební řízení ve věcech, které se dějí automaticky ze zákona. Novela též umožní vznik nezávislé služební komise složené z externistů mimo státní službu, která bude nejvyšší management chránit před politizací. O porušení jeho služebních povinností nebo o služebním hodnocení se již nebude rozhodovat uvnitř státní služby samotnými státními zaměstnanci, ale externími odborníky.

Oblast státní služby se od 1. ledna 2026 přesune z Ministerstva vnitra pod Úřad vlády ČR. Nejvyšší státní tajemník bude nově podřízený předsedovi vlády.

Podrobnější informace k novele zákona o státní službě naleznete v příloze.

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
25. 10. 2024

Související dokumenty

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.09.2024Novela zákona o majetku ČR míří do třetího čtení MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
26.06.2024Poslanci ve třetím čtení schválili novelu zákona o cenách MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
21.05.2024Novela zákona o cenách míří do třetího čtení MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688