cnb.cz (ČNB)
Komodity  |  25.10.2024 11:13:22

Cena zemního plynu v Evropě se po dočasném poklesu v polovině září vrátila zpět k úrovni 40 EUR/MWh - Globální ekonomický výhled říjen 2024 - ostatní komodity

Cena zemního plynu v Evropě se po dočasném poklesu v polovině září vrátila zpět k úrovni 40 EUR/MWh. Důvodem je především vývoj konfliktu na Blízkém východě (a částečně obavy z výpadku vývozu LNG z USA), neboť zásoby v Evropě jsou na sezonně vysoké úrovni, dodávky stabilní a poptávka z průmyslu nadále slabá. Nicméně v průběhu zimy trh očekává přechodný mírný růst ceny plynu (a s tím i elektřiny) jednak z důvodu vyšší poptávky, a rovněž kvůli plánovanému ukončení tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Cena uhlí v Evropě na začátku září klesla kvůli přebytku na čínském trhu a slabé poptávce z Indie. S růstem ceny plynu se ale ve druhé polovině měsíce opět dostala na původní úroveň.

Index cen průmyslových kovů v září a první polovině října silně vzrostl díky snížení úrokových sazeb v USA, a rovněž v reakci na ohlášená stimulační prorůstová opatření čínské vlády. Na výhledu se ale již větší růst indexu neočekává. Cenu většiny kovů podpořila jak vyšší poptávka díky slabšímu dolaru, tak naděje na oživení globální ekonomiky v důsledku nižších úrokových sazeb. Nicméně slabá aktivita globálního zpracovatelského průmyslu růst cen kovů nadále tlumila. Zásoby většiny základních kovů na LME klesaly třetí měsíc v řadě, ale meziročně byly nadále výrazně vyšší. Cena železné rudy v září stagnovala, ale na začátku října silně vzrostla, když PMI čínského ocelářského průmyslu se po třech měsících poklesu dostal do pásma růstu.

Index cen potravinářských komodit v září a v první polovině října prakticky stagnoval, na výhledu se očekává jeho mírný pokles. Ceny jednotlivých komodit se ale vyvíjely rozdílně. Cena pšenice v září rostla kvůli obavám ze slabého vývozu z Ruska a problémům s dopravou v Černém moři. Ceny sóji a kukuřice v září rostly, ale v říjnu začaly klesat díky očekávání silné sklizně v USA. Cena kávy opět vzrostla do blízkosti historických maxim kvůli přetrvávajícímu suchu v Brazílii a cena kakaa i přes postupný pokles zůstává vysoko kvůli nepříznivému počasí v západní Africe.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



¨

Více zpráv k tématu Plyn - LNG, CNG, LPG









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688