Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  25.10.2024 08:58:59

Ranní okénko - Výsledky PMI pozitivně překvapily, dnes bude testem průzkum Ifo

Na závěr týdne bude naše pozornost směřovat do Německa, kde vychází široce sledovaný průzkum institutu Ifo. Výsledek dotazníkového šetření, které měří náladu tisíců německých firem z různých odvětví, poskytne důležitý vhled do nálady mezi podniky, což může naznačit budoucí vývoj ekonomiky. Náš odhad očekává velice mírné zhoršení aktuálních podmínek (odhad 84,2 vs 84,4 v září) a mírné zlepšení očekávání do budoucna (odhad 86,9 vs 86,3 v září), přičemž souhrnný indikátor businessového prostředí by tak mohl nepatrně vzrůst ze zářijových 84,4 na 85,5 v říjnu. Nízké tempo pokroku by však i v případě naplnění našeho očekávání připomínalo spíše stagnaci, což reflektuje aktuální stav německé ekonomiky. Ta se podle dosavadních dostupných údajů zatím nechystá k rozhodnému odražení ode dna, když už podle úterního průzkumu ZEW mezi finančními analytiky sice vzrostla důvěra v budoucí podmínky, zato však pokračoval pokles hodnocení aktuální situace.

V eurozóně dnes vychází o něco méně sledovaný vývoj peněžního agregátu M3, který trendově roste již od srpna loňského roku. Peněžní zásoba by se měla zvýšit i nyní (odhad 3 % vs 2,9 % v srpnu), kdy naše prognóza je v souladu s očekáváními trhu.

Zajímavější však mohou být data z USA, kde dnes kromě finální spotřebitelské důvěry U Michigan (odhad 69,0 vs předchozích 68,9) bude zveřejněna i statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ty by však měly podle odhadů meziměsíčně poklesnout o rovné 1 % navzdory očištění o sezónní vlivy (vs 0,0 % v srpnu).

V
čera zveřejnil Český statistický úřad aktuální výsledky pravidelných konjunkturálních průzkumů, které v souhrnu přinesly drobné zklamání. Trh očekával zlepšení složeného indikátoru důvěry o 0,1 bodu, ve skutečnosti naopak došlo k poklesu ze 97,0 na 96,8 bodů. Za poklesem stojí zejména horší důvěra podnikatelů, zatímco na straně spotřebitelů došlo naopak ke zlepšení. Spotřebitelé nyní v menší míře očekávají zhoršení své vlastní, potažmo celkové ekonomické situace v Česku, zároveň však vzrostl podíl těch, kteří by s odkazem na aktuální podmínky spíše odložili provádění větších nákupů.

Ze zahraničí včera dorazila série indexů nákupních manažerů (PMI), které pozitivně překvapily trh. Jak v případě Německa či eurozóny, tak i ve Spojených státech došlo k nad očekávání lepším výsledkům. Zpracovatelský průmysl tak může v příštích měsících klesat o něco pomaleji, přesto však v žádné ze zmíněných zemí ještě PMI nedosahuje hraničních 50 bodů potřebných k expanzi. Nad touto hranicí se však nachází již po delší dobu alespoň oblast služeb, které se daří i v Německu.

Akciové trhy se včera obrátily do zelených čísel, americký index S&P 500 po 3denní ztrátové seanci posílil o 0,21 %. Nejvýraznějším hráčem byla společnost Tesla, která vzrostla dokonce o téměř 22 %, což je její nejlepší intradenní výsledek za posledních více než 10 let. Investorskou horečku v případě Tesly probudila Muskova prognóza růstu tržeb v příštím roce (20-30 %), jakož i příslib uvedení dostupného vozu na trh. Dařilo se i akciím v Evropě, německý index DAX vzrostl o 0,34 % a růst pokračoval i na pražské burze, která posílila téměř o 0,5 %. Koruna včera posílila a prolomila hranici 25,20 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

16.07.2024Ranní okénko - Dnes průzkum ZEW v Německu a maloobchod v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.06.2024Ranní okénko - Dnes PMI ze světa Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.06.2024Ranní okénko - Dnes průzkum ZEW v Německu, maloobchod a průmysl v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
28.05.2024Ranní okénko - Smíšený obrázek průzkumu instituce Ifo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688