Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  24.10.2024 11:17:30

Na elektronickou agendu i podnikovou kyberbezpečnost lze získat evropské dotace

S fiaskem, které provází elektronické zpracování stavebního řízení, klesá v očích české veřejnosti důvěra v digitalizaci. Její užitečnost přitom roste úměrně s tím, jak na online provoz přecházejí všechny články ekonomického a úředního cyklu. Státní správou počínaje a malými podniky konče.

Až třetina českých firem vykazuje nízkou míru digitalizace. Alespoň to vyplývá z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Software602. Místní podnikatelé se obávají zbytečně vysokých nákladů. A také prozatím nepociťují silný impuls k přechodu na nové systémy organizace práce. Pokud už firmy digitalizují, jako hlavní motivaci uvádějí zrychlení a zjednodušení procesů.

„Náklady jde přitom výrazně snížit díky dotacím, které jsou pravidelně vyhlašovány,“ vyvrací jeden z nejčastějších předsudků Bohuslava Kutnerová, spolumajitelka společnosti Arelas, která firmám pomáhá s přechodem na digitální účetnictví. Až miliarda korun bude v tomto období alokována ze zdrojů Evropské unie v programu Digitální podnik. Žádosti mohou podávat malé a střední podniky. Získat lze nejvíce 30 milionů korun, a to až do 60 % míry spoluúčasti. Důležitou podmínkou je, že peníze musí pokrývat náklady na zásadní změnu výrobního postupu.

Digitalizace se ale týká třeba i komplexních agend. Finanční infuze z EU tak může usnadnit přechod na takzvané systémy pro správu dokumentů. „Jde o software určený k nakládání s digitalizovanou administrativou. To zahrnuje nejen elektronické dokumenty, ale i převod papírových dokladů do digitální podoby skenováním nebo s pomocí mobilního fotoaparátu,“ přibližuje Bohuslava Kutnerová.

Často selhává člověk

Myslet by se ale mělo také na zabezpečení podniku. Zvlášť když se rozhodneme do digitálních procesů zapojit i tak vyspělou technologii, jako je umělá inteligence. „Selhání ve firmách často nastává, když chybí komunikace a jasná pravidla: běžně se například umělé inteligenci ‚svěřujeme‘ s citlivými, osobními, firemními, obecně velice zneužitelnými údaji,“ vyjmenovává málo známá rizika Barbora Brabcová z iniciativy AI eticky.

Z dotačního programu Digitální podnik si firma může zaplatit služby poradců a expertů v oboru počítačové bezpečnosti. Umělá inteligence je stále pro většinu z nás spíše novinkou, proto je důležité naučit se ji používat efektivně, ale hlavně eticky a bezpečně,“ upozorňuje Barbora Brabcová na občas opomíjenou složku firemní ochrany. I sebelepší software se může ukázat jako nedostačující, pokud útočníkovi otevře cestu k cenným datům nekompetentní člověk.

Samozřejmě i pro účetní firmy platí maximální důraz na dodržování zásad kybernetické bezpečnosti. Bohuslava Kutnerová k tomu podotýká: „Základem je používání pokročilé antivirové ochrany a originálních licencovaných programů s nejnovějšími aktualizacemi. Pro uložení dat používáme zásadně pouze datacentra s bezpečnostním certifikátem. V neposlední řadě si uvědomujeme, že nejslabším článkem kybernetické bezpečnosti jsou lidé, proto je třeba zaměstnance i klienty v této oblasti pravidelně školit.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688