pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  10.01.2023 16:23:49

Na stavbu nových výjezdových základen ve Svitavách a Litomyšli chce Pardubický kraj získat evropské dotace

Na stavbu nových výjezdových základen ve Svitavách a Litomyšli chce kraj získat evropské dotace

Na stavbu nových výjezdových základen ve Svitavách a Litomyšli chce kraj získat evropské dotace
Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání řešili postup příprav na vybudování nových výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje ve Svitavách a v Litomyšli. Na oba projekty chce kraj získat evropské dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. V případě Svitav je předpokládaná hodnota stavby necelých 112 milionů korun včetně daně, v Litomyšli pak 45 milionů korun.

„Příprava obou důležitých staveb probíhá momentálně podle plánu. Na konci loňského roku bylo vydáno společné povolení stavby pro výjezdovou základnu ve Svitavách, která by podle stávajících předpokladů měla vyjít na 112 milionů korun včetně daně. V rámci této stavby se město Svitavy domluvilo s ŘSD, že projekčně zpracuje a vybuduje příjezdovou komunikaci k základně, protože tato komunikace bude sloužit i pro základnu hasičů. V případě Litomyšle, kde se pohybujeme na částce 48 milionů korun, momentálně stavební řízení probíhá. Následovat bude zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby. Na obě stavby chceme získat evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. V tuto chvíli předpokládáme, že bychom do určené výzvy podali žádost o dotaci nejpozději do konce března. Pokud by vše šlo podle plánů, tak by stavba v Litomyšli mohla být dokončena na podzim 2024 a ve Svitavách na jaře 2025,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Podle radního pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislava Valtra by měla evropská dotace pokrýt většinu nákladů. „V rámci aktuálně vyhlášené výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, která je zaměřena na zdravotnickou záchrannou službu, předpokládáme u obou staveb možnost získání 85 procent z celkových způsobilých výdajů na stavbu. U Svitav je to až 72 milionů korun, u Litomyšle pak 34 milionů korun,“ sdělil radní Valtr.

Pardubický kraj v posledních letech vybudoval hned několik moderních výjezdových základen. Patří mezi ně například Chrudim, Holice, Vysoké Mýto, Seč či Moravská Třebová, kde je základna součástí nového pavilonu nemocnice následné péče. „V rámci budování všech samostatně stojících výjezdových základen vycházíme vždy ze společného designu, který je na první pohled rozpoznatelný a společný pro všechny základny. Vždy je jen adaptován na konkrétní projekt, jelikož se samozřejmě základny liší počtem stání pro sanitní vozy či místními podmínkami pozemku,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková připomněla, že stávající výjezdové základny ve Svitavách a v Litomyšli se nachází v centrech měst. Ty nové pak budou na jejich okraji s dobrou dopravní dostupností a možností rychlého výjezdu. „U Svitav se jedná o nezbytnou podmínku dalšího rozvoje nemocnice, kde potřebujeme, aby stávající výjezdová základna uvolnila prostor našim záměrům. Obecně však v rámci budování nových základen jde nejen o dostupnost rychlé péče, ale také o odpovídající zázemí pro naše posádky, které potřebují kromě zázemí pro vozy a techniku také prostory pro svůj odpočinek a přípravu na výjezdy,“ uvedla Matoušková.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688