Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  02.02.2023 12:51:04

Dotace na úsporná opatření na dosah ruky: Kdo má nárok a na co lze dotaci využít?

Čerpat dotace na energeticky úsporná opatření byl až dosud problém pro velkou část nízkopříjmové skupiny obyvatel. Proč? Základní podmínkou pro vznik nároku na dotace z programu Nová zelená úsporám jsou vstupní investice. Dotace byla proplacena až zpětně, což znamenalo pro mnohé hlavní překážku. Dnes je ale všechno jinak. Peníze z dotace lze získat již před zahájením prací. Kdo má nárok na dotace z nového dotačního programu a jak snadno a rychle financovat úsporná opatření?

Dotace na energeticky úsporná opatření i pro ty, kteří nemají našetřeno

Topná sezóna je v plném proudu a ten, kdo ještě neučinil žádná úsporná opatření pro snížení spotřeby energie, má nejvyšší čas to napravit. Ještě donedávna byly hlavní překážkou pro čerpání státní pomoci vstupní investice, které vyplacení dotace předcházely. Zkrátka a dobře, kdo chtěl čerpat dotaci, musel mít první naspořenou rezervu. Možnost využít státní pomoc se nyní rozšířila i na tu část obyvatelstva, které se finanční rezervy vytvářejí podstatně hůře – důchodce a ty, kteří pobírají příspěvky na bydlení.

Nová zelená úsporám Light

Domácnosti nejvíce ohrožené nárůstem cen energie mohou od 9. ledna 2023 čerpat vládní pomoc z fondu Nová zelená úsporám Light, který má za cíl snížení nákladů na vytápění seniorům, samoživitelům a lidem s hendikepem. Pomoc má proběhnout rychle a bez finančních bariér. Možnosti, jak peníze z dotací využít, jsou přitom jasně dané:

 zateplení fasády (6 000 Kč/běžný metr),

 zateplení stropu (50 000 Kč),

 výměna oken (12 000 Kč okno) či vchodových dveří (18 000 Kč dveře),

 zateplení střechy (120 000 Kč) a podlahy (60 000 Kč).

Zájemci mohou požádat až o 150 tisíc korun. Finanční prostředky lze získat zálohově a na realizaci úsporných opatření mají celý rok. Žádat lze dokonce zpětně na opatření uskutečněná po 12. září 2022. Úsporná opatření je možné realizovat i svépomocí a k žádosti není nutné dokládat žádná energetická hodnocení ani projektovou dokumentaci.

Podmínky pro získání dotace, které musí žadatel splňovat:

 žadatel musí být (spolu)vlastník domu a mít v domě trvalý pobyt před 12. 9. 2022,

 žadatel i všichni členové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně

NEBO

 žadatel kdykoli v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu),

 podporu nelze poskytnout, pokud je žadatel či dům v exekuci.

Omezený rozpočet aneb Jaká opatření vybrat?

Záměrem programu je podpořit rychle realizovatelné zateplení, s maximálním efektem a přiměřenými náklady. Proto je potřeba najít místa, kudy teplo z domu nejvíce uniká. Často to bývají nekvalitní stará okna a vchodové dveře. Teplo uniká i přes nedostatečně zateplenou fasádu, střechu, stropy a podlahy. Vyměnit můžete klidně jen některá okna, nebo si vybrat více různých opatření tak, abyste nabízené finanční prostředky maximálně využili. Priority při zateplování vám může pomoci určit nezávislý odborník, který posoudí, jaké opatření přinese nejvíce úspor. Zkuste se obrátit na Energetická konzultační a informační střediska, která poskytují poradenství zdarma a zároveň pomohou se získáním dotace.

Co dělat v případě, když dotace nestačí?

Může se stát, že poskytnutá dotace nepokryje veškeré náklady, které v rámci úsporných opatření zamýšlíte. Pokud zrovna nedisponujete dalšími finančními prostředky, které by zbylé náklady pokryly, může být rychlým řešením nebankovní půjčka, kterou lze čerpat už od několika tisíc korun. Můžete ji získat, i když jste příjemcem starobního důchodu nebo máte jiný druh pravidelného příjmu.

Některé formy půjček lze čerpat také v režimu „první půjčka zdarma“, což znamená, že pokud splníte podmínky a půjčené peníze vrátíte nazpátek v uvedeném termínu, nepřeplatíte na půjčce ani korunu navíc. Bez dodatečných nákladů si můžete navýšit prostředky pro realizaci dalších opatření a snadno dokončit plánované opravy.

Vždy si ale dobře promyslete, zdali budete moci půjčené peníze v uvedeném termínu také vrátit a nikdy si nepůjčujte, pokud víte, že by vás úvěr mohl dostat do finančních potíží. V takovém případě je lepší dokončit investice až po tom, co se vám peníze podaří našetřit z vašich vlastních příjmů. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688