pmo.cz (Povodí Moravy)
Z regionů  |  22.10.2024 07:59:00

Povodňové škody dosahují 3 miliard korun, opravy potrvají nejméně šest let

<>

Poškozený břeh řeky Branné v úseku Hanušovice-Jindřichov

Zářijové povodně způsobily státnímu podniku Povodí Moravy škody ve výši 2,99 miliardy korun. Poškozeno je zejména břehové opevnění koryt toků a konstrukce vodních děl. Největší škody způsobila povodeň na Šumpersku, kde evidované škody dosahují výše 2 mld. . Opravy potrvají do roku 2030. Stále pokračují zabezpečovací práce na kritických místech, ty státní podnik jen letos vyjdou minimálně na 55 mil. .

Bezprostředně po povodni začali pracovníci Povodí Moravy provádět prohlídky a zjišťovat míru a charakter škod na vodohospodářském majetku. Po měsíci prací je mapování škod na vodohospodářském majetku dokončeno. „Celková výše škod dosahuje částky 2,99 miliardy korun. Nejvíce jsou poškozeny toky na Šumpersku, kde dosahují 2 mld. korun, tedy dvou třetin celkových škod. Jedná se o území od pramenných oblastí Jeseníků a Kralického Sněžníku až po Postřelmov,“ uvádí generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Škody byly mapovány po dílčích úsecích na jednotlivých vodních tocích, které se budou postupně v následujících letech opravovat nebo rekonstruovat. „Již od přelomu letošního a příštího roku bude zahájena projektová příprava na většině úsecích a v příštím roce plánujeme zahájit jejich opravy. V návaznosti na dokončení projektových prací a získání potřebných povolení budou postupně v následujících letech zahajovány stavební práce na dalších úsecích, kde bude nutné realizovat složitější a nákladnější řešení. Práce na odstraňování povodňových škod budou probíhat nejméně do konce roku 2030,“ doplňuje generální ředitel. Postup při odstraňování povodňových škod je a nadále bude koordinován se zástupci samospráv, správců dopravní a technické infrastruktury a také příslušnými orgány veřejné správy.

Mezi nejpoškozenější úseky patří čtyř kilometrový úsek řeky Moravy mezi Hanušovicemi a Rudou nad Moravou či úsek řeky Branné mezi Hanušovicemi a Jindřichovem. Právě v těchto lokalitách povodeň dosahovala extrémních průtoků – například řeka Moravy v Raškově dosáhla průtoku až 600leté vody, řeka Branná v Jindřichově více než 100leté vody.

Vlastní odstraňování povodňových škod naváže na prvotní zabezpečovací práce, které Povodí Moravy od povodní nepřetržitě provádí. Ve všech zasažených lokalitách jsou již opětovně zprůtočněna koryta vodních toků a dokončeny jsou také rozsáhlé práce na poškozených břehových porostech spočívající v odstranění podemletých stromů a vývratů. „Současně jsme se zaměřili na zajištění poškozených břehů v místech, kde nově vymletá koryta řek ohrožovala nemovitosti, silnice a infrastrukturu. Jednalo se například o Petříkov, Ostružnou, Jindřichov, Hanušovice, Bohdíkov, Loučnou nad Desnou, Rapotín, Šumperk a další. Zde jsme provedli a stále ještě provádíme i opevňování těchto úseků toků, aby byla provedena základní stabilizace poškozených úseků pro možný průchod vyšších průtoků a jarních vod,“ popisuje Gargulák. Odhadované náklady na provedení zabezpečovacích prací jsou minimálně 55 mil. korun.

Fotografie pro média:

Poškozené koryto Branné Hanušovice-Jindřichov

stáhnout originál (JPG, 4 MB)
stáhnout popis (TXT)

Povodňová škoda na řece Desné u Velkých Losin

stáhnout originál (JPG, 7 MB)
stáhnout popis (TXT)

Poškozená konstrukce jezu na řece Branné v Jindřichově

stáhnout originál (JPG, 4 MB)
stáhnout popis (TXT)


publikováno dnes 07:59 aktualizováno dnes 08:02 štítky: povodeň 2024, povodňové škody,
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688