ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.10.2024 12:37:00

Komise spojila síly s rizikovým kapitálem na podporu deep tech inovací v Evropě

Rizikový kapitál na podporu deep tech inovací v Evropě

Komise dnes spustila síť důvěryhodných investorů, která sdružuje skupinu investorů připravených společně s EU investovat do inovativních společností zabývajících se hlubokými technologiemi v Evropě. Investice Unie pochází z fondu Evropské rady pro inovace (ERI), který je součástí programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa.

První skupinu tvoří 71 investorů z celé Evropy, včetně fondů rizikového kapitálu, veřejných investičních bank, nadací a podnikových fondů rizikového kapitálu. Tito investoři společně představují aktiva v hodnotě více než 90 miliard EUR, což považuje síť za klíčovou iniciativu k mobilizaci kapitálu pro evropské odvětví deep tech.

Po přípravných setkáních s investory začátkem tohoto roku zahájila Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež, činnost sítě na akci v Aténách. Účastníci se zavázali k chartě sítě důvěryhodných investorů, která stanoví společné hodnoty pro budování společností v Evropě a pro společné investice s fondem ERI. Členové sítě budou spolupracovat s podporou ERI na posílení investic a výměně osvědčených postupů při investování do odvětví deep tech.

Zahájení reaguje na potřebu zvýšit financování těchto společností, aby mohly růst v Evropě. Poskytuje základ pro další rozvoj v roce 2025 v souladu s politickými směry příští Komise.

Zdůrazňuje rostoucí význam fondu ERI, který do současnosti investoval téměř 1 miliardu EUR do 251 nejslibnějších začínajících podniků v Evropě. Fond ERI přilákal spoluinvestice ve výši více než 4 miliard EUR od přibližně jednoho tisíce investorů, čímž získal více než 4 EUR na každé investované 1 euro. Síť důvěryhodných investorů tyto společné investice dále posílí a umožní společnostem v oblastech kritických technologií přístup k větším investicím potřebným k celosvětové konkurenceschopnosti.

Zahájení bylo součástí prvního summitu ERI o škálování, na němž se poprvé sešlo 120 společností vybraných z portfolia ERI a národních programů s potenciálem rozšířit se a stát se světovými šampiony ve svých oborech. 72 z těchto společností bylo dnes přidáno ke 48 členům, kteří jsou již zapsáni v ERI Scaling Club. ERI poskytuje členům klubu individualizovanou podporu s cílem rozdělit 20 % z nich na jednorožce – společnosti s oceněním přesahujícím 1 miliardu EUR. Dohromady tyto členské společnosti dosud získaly více než 73 milionů EUR, přičemž se brzy očekávají další kola financování.

Souvislosti

V únoru a červnu 2024 vyzvala komisařka Ivanova skupinu investorů, aby tuto novou formu spolupráce projednali. Dnes podepsaná charta a spuštění sítě jsou konkrétním výsledkem těchto konzultací a dalším krokem ERI k zajištění rozšířeného financování pro vysoce rizikové společnosti zabývající se deep tech technologiemi, které mají velký potenciál, ale na evropském trhu často bojují o nalezení správných investorů.

Síť je otevřena dalším podobně smýšlejícím investorům, kteří mohou kontaktovat tým fondu ERI prostřednictvím vyhrazené e-mailové schránky.

Fond ERI je specializovaný fond zřízený Komisí za účelem investic do společností vybraných prostřednictvím programu ERI Accelerator. Je podporován Evropskou investiční bankou jako jediným investičním poradcem fondu a spravován správcem alternativního investičního fondu. Cílem fondu je podpořit v současném období 20212027 více než 500 společností a fond již investoval do 251 společností a dalších 241 do investičního plánu.

Summit ERI pro škálování poprvé sdružuje 120 společností vybraných z portfolia ERI a národních programů s potenciálem rozšířit se a stát se světovými šampiony ve svých oborech.


Spuštěním sítě důvěryhodných investorů činíme důležitý krok vpřed při posilování evropského inovačního ekosystému a zajišťujeme, aby naše nejslibnější společnosti měly kapitál a podporu, které potřebují k rozšíření. Spojením sil s rizikovým kapitálem reagujeme na naléhavé výzvy uvedené ve zprávě pana Draghiho, které vyžadují odvážná opatření k zajištění konkurenceschopnosti Evropy v oblasti kritických technologií.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-10-20

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688