David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  21.10.2024 13:23:33

Investice velkých technologických firem do jaderné energie jsou hnány rostoucí poptávkou po datových centrech pro umělou inteligenci

S tím, jak svět dychtivě vyhlíží výhody a potenciálně revoluční implementace, které přináší umělá inteligence (AI), vyvstává zásadní otázka týkající se spotřeby energie datových center potřebných pro její provoz.Technologičtí giganti jako Microsoft, Alphabet a Amazon oznámili své plány investovat do jaderné energie.Svědčí to o jejich ochotě řešit problémy se spotřebou energie a zároveň usilovat o splnění cílů udržitelnosti, a to navzdory kontroverzní povaze jaderné energie a jejímu odmítání ze strany některých zemí.

 

Amazon pokračuje v investicích do jaderné energie

Začátkem letošního roku koupila společnost Amazon Web Services (AWS), divize společnosti Amazon.com, od společnosti Talen Energy datové centrum o výkonu 960 megawattů za 650 milionů USD. Technologický gigant se snaží řešit značnou poptávku po energii v datových centrech také podporou vývoje malých modulárních reaktorů (SMR), kterou nedávno oznámil. Patří sem tři dohody zahrnující studii proveditelnosti projektu poblíž konsorcia Energy Northwest ve státě Washington, přičemž technologii bude vyvíjet společnost X-Energy. Společnost Amazon bude mít právo nakupovat elektřinu z prvních čtyř reaktorových modulů, přičemž v průběhu výstavby mohou být přidány další moduly o celkovém výkonu až 960 megawattů. Ředitel AWS Matt Garman uvedl, že takové projekty by měly podpořit výstavbu nových jaderných technologií, což by mělo dlouhodobý přínos pro udržitelnou energetiku. Reaktory SMR lze vyrábět v továrnách, což by mělo snížit náklady na jejich výstavbu ve srovnání s tradičními reaktory stavěnými přímo na místě. SMR však čelí kritice, zejména kvůli vysokým nákladům na vývoj a nejistotě ohledně očekávané účinnosti.

 

Microsoft usiluje o oživení místa katastrofy

Iniciativa Microsoftu v oblasti jaderné energetiky zahrnuje snahu o obnovu jaderné elektrárny Three Mile Island ve spolupráci se společností Constellation Energy. Toto zařízení bylo místem největší jaderné katastrofy v historii USA. Celková hodnota projektu pro Microsoft se očekává ve výši 1,6 miliardy USD, což představuje jeho první významnou investici tohoto druhu. Technologický gigant nyní čeká na schválení dohody regulačními orgány a následně by mohl využít veškerou energii vyrobenou touto elektrárnou, která může generovat až 835 megawattů elektřiny. Očekává se, že elektrárna bude opět v provozu nejpozději v roce 2028 a bude po dobu 20 let zajišťovat energii pro datová centra společnosti Microsoft. Společnost také usiluje o partnerství s firmami, jako je Helion Energy, která pracuje na vývoji technologie jaderné fúze s potenciálem radikálně změnit přístup k čistým zdrojům energie. Stejně jako konkurence se i Microsoft zajímá o technologii SMR, kterou prostřednictvím své společnosti TerraPower podporuje její zakladatel Bill Gates.

 

Na malé reaktory sází i Google

Google si již objednal několik reaktorů SMR u společnosti Kairos Power, což je podle jeho tvrzení první takový kontrakt na světě. První z těchto reaktorů by měl být dokončen do konce tohoto desetiletí, další pak do roku 2035. Výsledkem této dohody by mohlo být až 500 megawattů energie. Přestože si Google v roce 2020 stanovil cíl snížit své emise do roku 2030 na polovinu, podle vlastní zprávy o životním prostředí se emise za posledních pět let zvýšily o 48 %. Podle generálního ředitele Sundara Pichaie se s rychlým růstem odvětví umělé inteligence nepočítalo, a proto se společnost snaží zajistit si jadernou energii.

 

Spotřeba energie v datových centrech prudce roste

Spotřeba energie datových center se s rozvojem a zaváděním umělé inteligence rychle zvyšuje. Společnost International Data Corporation (IDC) odhaduje, že do roku 2028 by se celková spotřeba datových center mohla oproti dnešku zdvojnásobit na 857 terawatthodin. Ke zvýšení provozních nákladů přispěje i růst cen elektřiny v důsledku vysoké poptávky, klimatických změn a regulačních faktorů. IDC předpokládá, že v zemích, jako USA, Německo a Japonsko, bude roční tempo růstu přesahovat 15 %. Klíčovou roli však hrají také inovace technologií těchto center, neboť společnosti se snaží neustále zvyšovat jejich efektivitu.

 

Polarizace v oblasti jaderné energie

Kontroverze spojené s jadernými elektrárnami nejsou ničím novým. Obavy se soustřeďují především na možné poruchy a havárie, které by mohly mít katastrofální následky pro společnost. Incidenty jako výbuch reaktoru v Černobylu nebo únik radiace po zemětřesení v japonské Fukušimě slouží jako jasné příklady. Kromě toho je zde otázka jaderného odpadu, který zůstává radioaktivní po staletí až tisíciletí, přičemž dosud neexistuje žádné univerzální řešení pro jeho trvalé uložení. Tyto a další problémy často uvádějí odpůrci jaderné energie a jsou důvodem, proč ji některé země zcela vyloučily ze svých energetických sítí, zatímco jiné tak zatím neučinily. Obecně je však jaderná energie považována za šetrnou k životnímu prostředí, alespoň pokud jde o emise uhlíku, a malé množství zdroje dokáže vyrobit obrovské množství elektřiny na dlouhou dobu. Není pochyb o tom, že je efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí než fosilní paliva.

 

Závěr

Investice technologických gigantů do jaderné energie zdůrazňují nejen jejich rostoucí energetické potřeby, ale také jejich závazek k udržitelnosti. Řešení, jako jsou malé modulární reaktory (SMR), by mohla pomoci zvládnout prudký nárůst spotřeby energie z datových center, zejména s rozvojem umělé inteligence. Jaderná energie se sice potýká s kontroverzí a regulačními překážkami, ale může poskytnout potřebnou stabilitu pro rozšiřující se digitální svět, zejména v kombinaci s obnovitelnými zdroji, a zároveň přispět ke snížení emisí uhlíku. [1]

 

David Matulay, analytik společnosti InvestingFox

 

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Výhledová prohlášení v sobě zahrnují riziko a nejistotu, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být chápán jako investiční poradenství. Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání měny. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést k ziskům i ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

 

 

Zdroje:

 

https://www.ans.org/news/article-5842/amazon-buys-nuclearpowered-data-center-from-talen/

 

https://www.investing.com/news/stock-market-news/amazoncom-joins-push-for-nuclear-power-to-meet-data-center-demand-3666073

 

https://www.krone.at/3562438

 

https://www.cnbc.com/2023/05/10/microsoft-agrees-to-buy-power-from-sam-altman-backed-helion-in-2028.html

 

https://www.theverge.com/2023/9/26/23889956/microsoft-next-generation-nuclear-energy-smr-job-hiring

 

https://www.theverge.com/2024/10/15/24270645/google-nuclear-energy-deal-small-modular-reactor-kairos

 

https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS52611224

 

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688