mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.05.2024 10:52:00

Nové datové centrum v Thajsku, investice do AI a příležitosti pro české firmy

23.05.2024 / 10:39 | Aktualizováno: 23.05.2024 / 10:52

Microsoft v květnu 2024 oznámil investici do Thajska v podobě prvního datového centra v zemi a zároveň se zavázal k rozvoji umělé inteligence (AI) v regionu. Cílem je podpořit digitální transformaci a růst thajských organizací v soukromém i veřejném sektoru.

Datové centrum v thajském Východním ekonomickém koridoru (EEC – Eastern Economic Corridor) bude součástí globální sítě Microsoft s 300 datovými centry. Investice do infrastruktury cloudových služeb a AI má usnadnit thajským firmám přístup k moderním technologiím a podpořit inovace. Kromě datového centra Microsoft investuje také do rozvoje dovedností v oblasti AI. Do roku 2025 chce v Thajsku a dalších zemích jihovýchodní Asie vyškolit 2,5 milionu lidí v oblasti AI. V Thajsku se počítá s více než 100 000 účastníky těchto programů. Nově oznámené kroky vycházejí z memoranda o porozumění podepsaného společností Microsoft a thajskou vládou v roce 2023.

Investice Microsoftu do Thajska je součástí širšího trendu rostoucího zájmu technologických gigantů o jihovýchodní Asii. Podle některých studií by AI mohla do roku 2030 přispět až 1 bilionem USD k HDP regionu, z čehož by Thajsko mohlo získat 117 miliard USD. Thajsko má pro rozvoj AI ideální podmínky: silnou digitální infrastrukturu, rostoucí komunitu vývojářů a podporu ze strany vlády. Vládní strategie a programy kladou důraz na posilování ekosystému AI a investice do obnovitelných zdrojů energie.

Pro české firmy v oblasti ICT se otevírají v Thajsku s rozvojem AI a cloudových technologií nové příležitosti. Mohou nabízet implementaci a správu cloudových řešení, vývoj aplikací s využitím AI, konzultační služby v oblasti digitální transformace a další. Rostoucí poptávka po kvalifikovaných IT pracovnících otevírá dveře i českým specialistům na AI a cloudové technologie. Investice Microsoftu do Thajska je pozitivní zprávou pro celý region a otevírá cestu k digitální transformaci a růstu. Microsoft nicméně není jedinou společností, jež chce podpořit rozvoj AI v regionu. Investice zde oznámili také Google a Amazon Web Services. Dohromady by zde měly firmy investovat přes 8,5 miliard USD. Společnost NTT letos zahájila výstavbu datového centra v Bangkoku, které by mělo být uvedeno do provozu v roce 2025. České firmy by proto měly zvážit tuto příležitost a aktivně se zapojit do rozvoje digitální ekonomiky v Thajsku.

V této souvislosti připravuje Velvyslanectví ČR v Bangkoku ve spolupráci s dalšími partnery řadu aktivit na podporu českého ICT sektoru v regionu. Půjde např. o start-up a inovativní akci Techsauce Global Summit v srpnu 2024 v Bankgoku nebo o kyberbezepečnostní CyberSec and Thailand International Cyber Week v lednu 2025 v Bangkoku. Více podrobnosti bude k dispozici na https://mzv.gov.cz/bangkok/.

Václav Hejtmánek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bangkoku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688