Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  21.10.2024 09:21:00

Na Hracholuskách je v plném proudu modernizace

 


Na Hracholuskách je v plném proudu modernizace. Elektrárna na největší západočeské vodní ploše vyzdvihla k opravě 14tunový rychlouzávěr

*Obří tabule umí v případě nouze za 20 vteřin uzavřít přívod vody k turbíně
*Klíčový prvek vodní elektrárny Hracholusky funguje od začátku provozu v r. 1964
*Kvůli přístupu specialistů k rychlouzávěru byla snížena hladina přehrady o 6 metrů
*Elektrárna na největší západočeské vodní ploše zásobuje 2 300 domácností

Tříměsíční opravu má od září naordinovanou vodní elektrárna umístěná v hrázi přehrady Hracholusky. Energetici aktuálně vyzvedli z šachty 14tunový rychlouzávěr, který musí projít nutnou opravou. Důležitá část zařízení schopná během 20 vteřin zabránit vodě k přítoku na turbínu se vrátí na místo do konce listopadu. Hracholusky ročně vyrobí elektřinu postačující k pokrytí spotřeby 2 300 tisíc domácností. ČEZ postupně modernizuje všechny typy vodních elektráren, aby plnily zvýšené nároky na rychlou a spolehlivou dodávku i v éře moderní energetiky.

Vodní elektrárna Hracholusky umístěná v hrázi přehrady na největší vodní ploše západních Čech prožívá jednu z největších modernizací za poslední roky. Ta odstartovala v září přípravami v čele se snížením hladiny vodního díla o více než 5 metrů a pak přišel na řadu hlavní bod celé akce. Sehraná parta specialistů firmy ČEZ Energoservis s pomocí hydraulického válce, který slouží k ovládání hradící desky, vyzdvihla z více než 20 metrů hluboké šachty obří rychlouzávěr. Ocelová tabule o rozměrech 3,5 x 4,1 metrů vážící 14,1 tun je klíčovým bezpečnostním prvkem elektrárny.

„Elektrárna Hracholusky je důležitým prvkem energetické soustavy v regionu Plzeňska díky své schopnosti začít během několika desítek vteřin dodávat do sítě energii a přispět ke stabilizaci soustavy. Pravidelně proto elektrárnu udržujeme v odpovídající kondici a výměnou rychlouzávěru navazujeme na opravy strojních i technologických prvků elektrárny v předchozích letech. Při celé akci, kdy kvůli zajištění přístupu specialistů hluboko k rychlouzávěru bylo nutné snížit hladinu v přehradě, jsme postupovali v koordinaci s vlastníkem vodního díla, společností Povodí Vltavy, i s Krajským úřadem Plzeňského kraje. V rámci nápravných opatření při snižování hladiny jsme např. financovali sběr chráněných živočichů na březích přehrady,“ říká Róbert Heczko, ředitel Vodních elektráren ČEZ.

Rychlouzávěr je velkou pojistkou, která např. při hrozbě poruchy a poškození stroje umožní obsluze elektrárny během necelých 20 vteřin uzavřít přítok vody k turbíně.

„Na Kaplanovu turbínou se za plného provozu řítí každou vteřinu 13 kubíků vody. Takovou vodní masu umí rychle a účinně zastavit jen skutečně těžký blok rychlouzávěru. Aby ten současný stále splňoval vysoké nároky na bezpečnost, byl dnes vyzdvižen a přímo tady v hale strojovny ho specializovaná dodavatelská firma za několik týdnů opraví. Kromě toho modernizujeme i spodní těsnící práh, na který celá tabule při zavírání dosedá. Opravy a opětovné usazení rychlouzávěru chceme stihnout do konce listopadu,“ doplňuje Jiří Metlický, vedoucí provozu malé vodní elektrárny Hracholusky.

ČEZ pracuje na největší komplexní modernizační akci v historii české hydroenergetiky. Při ní byla za posledních 15 let při nákladech za cca 4,5 miliard korun modernizována soustrojí na více než 20 velkých, malých a přečerpávacích vodních elektrárnách (např. Lipně, Dlouhých stráních, Slapech, Kamýku, Mohelnu, Dalešicích atd.). Opravená vodní soustrojí mají celkový výkon přes 1400 MW, tj. zhruba 3 výkonu jaderné elektrárny Dukovany. Díky tomu navýší elektrárny svou průměrnou účinnost až o cca 5 %. Další soustrojí v čele s těmi na Orlíku těmito akcemi ještě projdou, a budou tak připravena na bezemisní výrobu ekologicky čisté elektřiny v následujících desítkách let i bezpečné dodávky obnovitelné energie pro budoucí generace. Výhodnost a smysl těchto investic roste i v souvislosti se stále častějšími obdobími sucha a obecně nejistými klimatickými podmínkami posledních let. Díky modernizacím totiž elektrárny vyrobí stejný objem elektřiny z nižšího množství stále vzácnější vody.

Víte, že…

  • malá vodní elektrárna Hracholusky vyrobí ročně asi 8 milionů kWh bezemisní elektřiny a pokryje tak spotřebu asi 2 300 západočeských domácností?
  • v letech 2007-08 došlo k její velké modernizaci, během níž byla vyměněna původní Kaplanova turbína za novou od společnosti Strojírny Brno, a podstatně tak zvýšena účinnost?
  • při modernizaci byla vyměněna byla i regulace turbíny za vysokotlakou, což přineslo snížení olejových náplní o desítky procent a zvýšení ekologie provozu elektrárny?

zatímco spuštění rychlouzávěru je možné už za 20 vteřin, k jeho vyzdvižení je potřeba 30 minut?

Martin Schreier , mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688