Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  17.10.2024 14:02:52

Pojištění vozidel pro nové a ojeté vozy – Co je důležité vědět?

Při pořizování nového nebo ojetého vozu je volba správného pojištění klíčová. Ať už jste si koupili nový vůz z autosalonu, nebo jste zvolili ojetinu, je potřeba vybrat pojištění, které vám poskytne dostatečnou ochranu a zároveň bude odpovídat vašim finančním možnostem. Tento článek vám poskytne praktické informace o možnostech pojištění pro nové i ojeté vozy, včetně modelového příkladu srovnání cen.

Povinné ručení: Základní ochrana každého vozidla

Povinnost sjednat pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je dáno zákonem a nově se vztahuje na provozovatele daného vozidla. Kryje škody, které způsobíte třetím osobám – ať už jde o majetek nebo zdraví. Minimální limity pojistného plnění jsou stanoveny na 50 milionů korun při škodě na zdraví a stejná částka platí i pro škody na majetku. Některé pojišťovny však nabízejí možnost zvýšit limity až na 300 milionů korun. Řidičům, kteří často jezdí do zahraničí nebo denně najíždějí delší vzdálenosti, se doporučuje zvolit některý z vyšších limitů pojistného plnění pro zajištění dostatečného krytí.

Proč je povinné ručení důležité? Chrání vás před vysokými finančními nároky v případě nehody, které byste museli jinak hradit sami.

Havarijní pojištění: Ochrana vašeho majetku

Havarijní pojištění je vhodné především pro majitele nových vozů, neboť kryje škody na vašem vlastním vozidle způsobené nehodou, vandalismem, přírodními živly nebo krádeží. Ojeté vozy mohou mít různé možnosti pojištění v závislosti na jejich stáří a stavu.

  • Nové vozy: Doporučuje se sjednat komplexní havarijní pojištění, které pokryje škody v plné výši. Náklady na opravy nových vozů mohou být vysoké, a proto je rozumné mít havarijní pojištění se širokou škálou krytí.
  • Ojeté vozy: U starších vozů si můžete vybrat pojištění podle jejich aktuální hodnoty. Některé pojišťovny omezují dostupnost havarijního pojištění pro vozy starší než 10 let. Pro starší vozy může být zajímavé například připojištění proti krádeži nebo poškození skel. 

Doplňková pojištění, která stojí za zvážení

Pojištění skel: Zahrnuje opravu nebo výměnu skel, což může být užitečné zejména u moderních aut s dražšími skly.

Asistenční služby: Zajistí například pomoc při nehodě, poruše, odtah či zapůjčení náhradního vozidla. Asistenční služby jsou velkou výhodou zejména při delších cestách.

Pojištění proti živelným škodám: Kryje škody způsobené přírodními katastrofami, jako jsou povodně, krupobití nebo bouře.

Pojištění střetu se zvěří: Toto pojištění je užitečné zejména pro řidiče, kteří jezdí v oblastech, kde hrozí srážka se zvířaty.

GAP: Ideální připojištění pro nová vozidla. Dokáže pokrýt rozdíl mezi obvyklou cenou vozidla v době pojistné události a pořizovací cenou vozidla v případě odcizení nebo totální škody na vozidle.

Mini havarijní pojištění: Neboli minicasco ocení i majitelé starších vozů. Umožňuje připojistit jen některá rizika a zvolit nižší limity pojistného plnění. Bývá cenově dostupnější než klasické havarijní pojištění, ale zároveň je třeba počítat s omezeným krytím.

Modelový příklad srovnání cen povinného ručení

Cenu pojištění ovlivňuje množství faktorů a pojišťovny mají různá kritéria k jejich vyhodnocování. Obecně má na cenu pojistného vliv tovární značka vozidla, bydliště pojistníka, jeho věk a výše bonusů za bezeškodnost, účel provozování, výkon motoru,  nebo i předpokládaný nájezd kilometrů. To ilustruje příklad Davida a Pavla v tabulce. Oba chtějí limit 70/70 milionů korun a mají roční nájezd do 7 500 km. Přestože David nebydlí ve velkoměstě a jeho vůz je starší a méně výkonný, kvůli nízkému věku a menším bonusům dostane od pojišťovny horší nabídku než Pavel:

 

 

Jak vybrat správné pojištění?

  1. Porovnávejte nabídky pojišťoven: Ceny a podmínky se mohou mezi pojišťovnami výrazně lišit. Použití online srovnávačů vám může pomoci najít nejlepší variantu podle vašeho rozpočtu a potřeb.
  2. Zvolte odpovídající pojistné limity: Pokud často cestujete, doporučuje se volit vyšší pojistné limity, zejména kvůli možným vyšším nákladům na škody v zahraničí.
  3. Zvažte svůj styl řízení a používání vozu: Pokud jezdíte jen příležitostně, mohou vám pojišťovny nabídnout levnější sazby v rámci zohlednění nízkého nájezdu kilometrů. Řidiči s bezeškodnou historií mohou navíc získat bonusy a slevy.

Vyvarujte se častých chyb

Nedostatečné krytí: Nevybírejte pojistné limity pouze podle ceny. Nízké limity vás mohou v případě velké škody přivést do finančních problémů.

Pozor na vysokou spoluúčast: Nižší pojistné často znamená vyšší spoluúčast, což vás může finančně zatížit při opravě auta.

Aktualizujte své pojištění: S klesající hodnotou vozidla je vhodné pojištění pravidelně přehodnocovat.

Správně zvolené pojištění vám může ušetřit mnoho starostí a finančních nákladů. Vyberte si proto pojištění, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám a reflektuje aktuální hodnotu vašeho vozu.

 

 

Martin Thienel

Martin Thienel je profesionál s desetiletou zkušeností v pojišťovnictví a financích. Za svou profesní kariéru působil v různých rolích ve velkých mezinárodních korporacích i v malých startupech. Aktuálně působí v Kalkulator.cz jako ředitel sekce Pojištění. Jeho práce zahrnuje vývoj inovativních řešení a strategií v pojistném a finančním sektoru. I díky Martinově přínosu se Kalkulator.cz stal důležitým subjektem na trhu nezávislých srovnávačů. Vedle profesního úspěchu je Martin otcem tří dětí, rád sportuje a cestuje.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et 10:38  Dodavatelé energií a srovnávače: Zlevňuje se, nebo zdražuje? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Po 17:05  Energošmejdi opět v akci. Pozor na nekalé praktiky Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688