mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  15.10.2024 10:30:00

Ministr Jurečka představil změny podpory v nezaměstnanosti pro větší ochranu a motivaci při hledání práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil zásadní změny pravidel v oblasti podpory v nezaměstnanosti a rekvalifikací. Hlavní novinkou je zvýšení podpory v nezaměstnanosti v prvním podpůrném období až na 80 % předchozího příjmu. Novela také zavádí jednotnou maximální výši podpory v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci, která bude odpovídat 80 % průměrné mzdy – letos by to činilo 33 942 .

Další navrhované změny zahrnují vyšší ochranu uchazečů o zaměstnání ve věku nad 55 let, zajištění finanční podpory pro osoby bez předchozích příjmů a zvýšení motivace k účasti v rekvalifikaci. Tyto změny doplňují flexibilní novelu zákoníku práce, která je nyní projednávána v Poslanecké sněmovně.

„Češi se bojí měnit zaměstnání a dávají přednost jistotě, i když jim práce nevyhovuje. Při současném nastavení podpory v nezaměstnanosti se není čemu divit. Lidé mají závazky, děti, hypotéky a nemohou si dovolit zůstat bez příjmu. Současná podpora v nezaměstnanosti není dobře nastavena. Chceme motivovat lidi, aby hledali lépe placenou práci, ne jen tu, která přijde jako první,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zásadní zvýšení maximální výše podpory

V návaznosti na plánované změny zákoníku práce, jejichž cílem je zvýšit flexibilitu pracovněprávních vztahů, je nezbytné zajistit dostatečnou ochranu a finanční zabezpečení zaměstnanců při ztrátě zaměstnání. Výše podpory v nezaměstnanosti, stejně jako při rekvalifikaci, by měla více odpovídat předchozím příjmům a umožnit tak překlenout období nezaměstnanosti do nalezení nového pracovního uplatnění.

Dojde ke sjednocení maximální výše podpory v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci. Navrhuje se, aby maximální výše podpory nově dosahovala 80 % průměrné mzdy, letos by to tedy bylo 33 942 . Pro srovnání, současná maximální výše podpory v nezaměstnanosti činí 24 608 a při rekvalifikaci 27 578 Kč.

Cílem těchto změn je zajistit lidem během prvních dvou až tří měsíců nezaměstnanosti lepší finanční podporu, aby měli čas najít lépe placenou práci, aniž by kvůli finančnímu tlaku museli přijmout méně vhodnou nabídku. Obvykle totiž trvá právě 2 až 3 měsíce, než si člověk najde nové zaměstnání,“ řekl ministr Jurečka.

Nové parametry podpory

Ministr Jurečka navrhuje zvýšení podpory v prvním období nezaměstnanosti na 80 % klientova předchozího průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu (nyní je to 65 %). V druhém obdobích zůstane podpora na 50 % a po zbývající dobu bude upravena na 40 % (nyní 45 %).

„Flexibilnější trh práce může pomoci růstu mezd. Z dat vyplývá, že změna zaměstnání zvyšuje mzdy o 8 až 12 %. Změna práce tedy přináší vyšší mzdu, což je pro zaměstnance výhodné,“ dodal ministr Jurečka.

Změna délky poskytování podpory

Délka poskytování podpory v nezaměstnanosti se také změní podle věku uchazečů:

• do 55 let věku 5 měsíců (v současnosti do 50 let),

nad 55 do 60 let věku 8 měsíců (v současnosti nad 50 do 55 let),

• nad 60 let 11 měsíců (v současnosti nad 55 let).

Zvýhodnění pro osoby nad 55 let

Pro osoby starší 55 let budou zavedeny výhodnější podmínky čerpání podpory v nezaměstnanosti:

• první 3 měsíce podpůrčí doby 80 % předchozího příjmu (do 55 let věku první 2 měsíce), • další 3 měsíce podpůrčí doby 50 % předchozího příjmu (do 55 let věku další 2

měsíce),

• po zbývající podpůrčí dobu 40 % předchozího příjmu.

Podpora v nezaměstnanosti: současná a navrhovaná úprava

věkové rozmezí nyní do 50 let nově do 55 let nyní nad 50 do 55 let nově nad 55 do 60 let nyní nad 55 let nově nad 60 let
schéma měsíců 2 - 2 - 1 2 - 2 - 1 2 - 2 – 4 3 - 3 - 2 2 - 2 - 7 3 - 3 - 5
% sazba 65 - 50 - 45 80 - 50 - 40 65 - 50 - 45 80 - 50 - 40 65 - 50 - 45 80 - 50 - 40

Narovnání podmínek pro osoby, které sami ukončily zaměstnání

Novela také zruší snižování podpory pro ty, kteří odešli ze zaměstnání sami nebo dohodou bez vážných důvodů. Tito uchazeči dnes dostávají podporu ve výši 45 % svého předchozího příjmu po celou podpůrčí dobu.

„Podpora v nezaměstnanosti bude nově stejná pro všechny, bez ohledu na to, proč opustili své poslední zaměstnání. Dosavadní systém totiž odrazuje lidi od dobrovolného odchodu z práce a trestá je za to. Pojištění si však pro tento případ platíme všichni,“ doplnil ministr Jurečka.

Vyšší podpora při rekvalifikaci

Nově bude podpora při rekvalifikaci vyplácena v procentní sazbě ve výši 80 % průměrného klientova předchozího měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu (dosud 60 %). Nově bude podpora vyplácena i za dny účasti na kurzech také u tzv. zvolených rekvalifikacích.

Vyšší podpora pro osoby bez předchozích příjmů

Nově bude také upravena výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci u uchazečů o zaměstnání bez předchozích příjmů:

• první 2 měsíce: 0,4násobek průměrné mzdy – 16 971 Kč (nyní 0,15násobek - 6 365 Kč),

• další 2 měsíce: 0,20násobek průměrné mzdy – 8 486 Kč (nyní 0,12násobek - 5 092 Kč),

• zbývající doba: 0,15násobek průměrné mzdy – 6 365 Kč (nyní 0,11násobek - 4 667 Kč),

• rekvalifikace: 0,40násobek průměrné mzdy – 16 971 Kč (nyní 0,14násobek -

5 940 Kč).

Prodloužení doby důchodového pojištění pro nárok na podporu

Aby se zamezilo zneužívání opakovaného čerpání podpory u uchazečů, kterým neuplynula celá podpůrčí doba, bude prodloužena doba důchodového pojištění potřebného pro nárok na novou podporu z 6 na 9 měsíců. V případě kratší doby pojištění bude podpora poskytována pouze po zbývající dobu a v příslušné výši.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688