Export (export.cz)
Export  |  14.10.2024 08:46:00

Český rizikový kapitál míří do zahraničí (Andělé jdou do světa)

Český rizikový kapitál čím dál častěji míří do zahraničí, tradičně také do zemí střední a východní Evropy. Svou roli přitom hraje nejen byznys a diverzifikace rizika, ale i geografická blízkost a kultura podnikání.

„Týmy ze západní Evropy se zdají být více profesionální, vyspělí a je s nimi pragmatičtější diskuze,“ říká Dušan Zábrodský z Rockaway Ventures. Ilustrační foto: Shutterstock

Investorům, kteří se rozhodnou jít do rizika a v raných fázích podpoří začínající firmu, jež za sebou často nemá ani historii, ani kontrakty, se přezdívá andělé. Bez jejich přičinění by se přelomové nápady a řešení mnohdy realitou vůbec nestaly. Podstatou startupů je smazávání rozdílů mezi hranicemi a globální záběr, a tak nepřekvapí, že se čeští andělé čím dál častěji vydávají také do světa a nehledají nové příležitosti jen na českém trhu.

Svědčí o tom statistiky České asociace soukromého a rizikového kapitálu (CVCA), které každoročně vypracovává se společností Deloitte. V roce 2022, který byl na rizikové investice mimořádně bohatý, zamířilo do zahraničí 80 procent z 284 milionů eur, které se čeští investoři rozhodli vložit do začínajících firem. Loni se trh sice prudce ochladil a celkově spadl meziročně na třetinu, v počtu podpořených startupů ale i tak ty zahraniční vedou nad českými. Navíc jde často o investice, kde Češi nestojí jen na konci řady dalších investorů, ale drží se v čele investorského pelotonu. Jen namátkou: Inven Capital, který se specializuje na životní prostředí, byl vedoucím investorem v podpoře rakouské firmy Hydrogrid, jež navrhuje optimalizace pro vodní elektrárny. Fond Credo Ventures zase pomáhal vést investiční kolečko ve prospěch maďarské společnosti Axoflow, která se zaměřuje na správu dat.

JEDNOROŽEC Z VÝCHODU

Nebylo tomu tak ale vždy. Zatímco dnes si většina fondů rizikového kapitálu drží v portfoliu i zahraniční společnosti, před deseti lety, kdy se trh teprve rodil, byly investice do startupů sídlících v jiných zemích spíše nahodilé. Jedním z prvních, kdo se začal systematicky rozhlížet nejen doma, ale i v cizině, byl Ondřej Bartoš, zakladatel fondu Credo Ventures, který má pobočku také v Krakově. „My jsme se nechtěli omezovat jen na český a slovenský trh, měli jsme kontakty v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku. A navíc oproti Západu bylo ve východní a jihovýchodní Evropě zkrátka výrazně méně kapitálu, a tím i méně konkurence a větší šance na úspěch,“ líčí investor.

Pravdou je, že se právě Credo Ventures hned na počátku takový „trhák“ podařil. V roce 2015 investoval český fond do rumunské softwarové společnosti UI Path, která tehdy sídlila v jednom bukurešťském bytě. A pomohl tak nastartovat raketový růst. O tři roky později už se z UI Path stal takzvaný jednorožec, tedy společnost s hodnotou nad miliardu amerických dolarů. V roce 2021 rumunský softwarový skokan vstoupil na newyorskou burzu a Credo Ventures, který už dnes v UI Path podíly nedrží, tak svůj vklad nakonec zhodnotil o řádově desítky tisíc procent.

Kromě počátečního dobrodružství a diverzifikace rizika jmenuje ale Ondřej Bartoš i další důvody, proč by se investoři měli porozhlížet po zemích střední a východní Evropy. „Myšlenka, že můžete všechno dělat na dálku přes videohovory, v tomhle byznysu moc nefunguje. Musíte poznávat zakladatele startupů a týmy v jejich přirozeném prostředí. A i když se rozdíly obecně dost stírají, pořád mám pocit, že k lidem ze střední a východní Evropy máme společensky a kulturně blíž než třeba k Západoevropanům, více si vzájemně rozumíme,“ dodává Ondřej Bartoš z Credo Ventures.

Mrakodrap One Vanderbilt nabízí úchvatné výhledy na New York. Sídlí tu i UI Path, původně rumunský startup, který vyrostl i díky české investici. Foto Shutterstock

PRAGMATICKÝ ZÁPAD

To ovšem neznamená, že by se český rizikový kapitál na Západě vůbec nevyskytoval. Dobrým příkladem je český fond Rockaway Ventures, který předloni poslal startovní kapitál německému startupu FreewayCamper, jenž zprostředkovává pronájem karavanů. V portfoliu má Rockaway ale i další firmy z německojazyčných zemí. Třeba startup Raus, který sází na mobilní chatky. Jak vysvětluje Dušan Zábrodský, hlavní partner fondu, v Rockaway Ventures se orientují podle toho, zda region znají a vyznají se v oboru, kam směřují finance.

Podstatnou roli hrají i kontakty. „Těžíme z úzké spolupráce s lokálními investory, kteří Rockaway znají a aktivně nás zvou s nimi společně investovat,“ dodává. A podobně jako Ondřej Bartoš si všímá i odlišné mentality, která stále ještě odlišuje zakladatele startupů ze Západu od jejich kolegů ze střední a východní Evropy. „Zdají se být více profesionální, vyspělí a je s nimi pragmatičtější diskuze. Také operují na větším trhu, a tím se nabízí příležitost rychleji škálovat a potažmo přinést rychlejší zhodnocení pro investory,“ myslí si Dušan Zábrodský.

Přestože řada českých fondů rizikového kapitálu nadále sází především na české firmy, existují sdružení „andělských“ investorů, jimž nezbývá nic jiného, než se cíleně vydávat hledat nové příležitosti do světa. Pokud se totiž cíleně zaměřují na specifické segmenty trhu, pak jim je český trh zkrátka malý. Typickým příkladem je třeba i&i Biotech Fund, v němž spojily síly Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Evropský investiční fond, Česká spořitelna i řada soukromých investorů. Specializuje se výhradně na investice do akademických spin-off společností a ve svém portfoliu má biotechnologické a lékařské startupy z Česka, Německa, Rakouska, Nizozemska, ale i USA.

Specifický záběr má také fond Tilia Impact Ventures, jenž má spadeno na nápady, které mají pozitivní dopady na životní prostředí, vzdělávání, zdraví a kvalitu života nebo sociální inkluzi. Řadu zajímavých investic udělal třeba v Pobaltí, celkově se angažuje ve 12 zemích střední a východní Evropy a nově se rozhlíží mimo jiné na Ukrajině. „Ve středoevropském regionu působíme, umíme mu pomoci, máme tu kontakty. Nemá cenu soupeřit se západní Evropou, to bychom nestavěli na svých silných stránkách,“ říká Petr Vítek, spoluzakladatel a partner Tilia Impact Ventures.

Jak ale dodává, národnost pro něj není zásadním kritériem. „My investujeme především do nápadů a lidských dovedností, je důležité, aby to byli lidé nejen výkonní a odolní, ale také čestní a s jistou dávkou pokory,“ vysvětluje. A přidává i několik důvodů, proč je střední a východní Evropa investorsky mnohdy zajímavější než Západ. „Existuje mnoho mýtů o regionu střední a východní Evropy, které už prostě nejsou pravda. Pochází odsud každý čtvrtý evropský jednorožec. Ekosystém rizikového kapitálu tu rostl dvakrát rychleji než ve zbytku kontinentu. Kombinace nižších vstupních valuací, největšího počtu lidí s technickým vzděláním na hlavu a zakladateli hladovými po úspěchu dělá z regionu střední a východní Evropy obrovskou investiční příležitost,“ vyjmenovává Petr Vítek.

UMĚNÍ MALÉ DOMŮ

Tilia Impact Ventures tak jako každý fond rizikového kapitálu zhodnocuje vklady investorů. Petr Vítek ale zdůrazňuje, že jejich cílem je zajistit obojí: jak finanční návratnost, tak pozitivní dopad na společnost a životní prostředí. „Naši investoři filantropicky podporují nejrůznější nadace a neziskové projekty mimo jiné i prostřednictvím výnosů ze zajímavých rizikových investic v zahraničí. V tomto smyslu je to praktická ukázka, jak dokáží dávat zpět lidé, kteří jsou komerčně úspěšní a kteří chápou, že svých úspěchů nedosáhli zcela sami, ale i díky společnosti, ve které vyrostli,“ uzavírá Petr Vítek.

BLAHOSLAV HRUŠKA

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688