ERÚ (Energetický regulační úřad)
Energie  |  14.10.2024 09:28:22

Smlouva na dodávku energie končí stovkám tisíc bývalých zákazníků dodavatelů, kteří v roce 2021 ukončili činnost

14.10.2024, aktualizováno
  • Oddělení kanceláře Rady
  • Média
  • Tisková zpráva
  • Změna dodavatele

Až stovkám tisíc spotřebitelů bude v nadcházejících dnech a týdnech končit smlouva na dodávku energie. Jedná se o domácnosti, které v roce 2021, po ukončení činnosti některých dodavatelů v čele s Bohemia Energy, zvolili u nového obchodníka tříletý kontrakt. Nyní budou stát typicky před rozhodnutím, jestli nechat stávající smlouvu automaticky prodloužit, změnit produkt u stávajícího dodavatele, nebo si najít dodavatele jiného. Energetický regulační úřad (ERÚ) radí, na co v takové situaci pamatovat.

Drtivá většina smluv na dodávku elektřiny a plynu, které jsou uzavřené na dobu určitou, obsahuje ujednání o tzv. automatické prolongaci. Znamená to, že pokud smlouvu některá ze stran nevypoví, závazek se prodlouží dle podmínek stanovených ve smlouvě. Od letoška musí dodavatel zákazníky na blížící se termín prolongace upozornit minimálně 30 dní předem a oznámit jim novou cenu a další náležitosti (podrobněji v samostatném článku).

„Někteří spotřebitelé se na nás přesto obracejí s tím, že je jejich obchodník před prolongací řádně nekontaktoval. Problémy se týkají zejména e-mailové komunikace, kterou někdy dodavatelé opravdu nedokáží prokázat. Jindy je pochybení na straně zákazníků, protože do své schránky průběžně nechodí nebo zprávu přehlédnou,“ popisuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ. „Pokud však uvedeme jako kontaktní adresu tu e-mailovou, je třeba elektronickou poštu nepodceňovat a pravidelně ji kontrolovat, a to včetně pošty nevyžádané.“

Zároveň lze spotřebitelům doporučit, aby byli aktivní a na termín konce smlouvy mysleli i sami. Průzkumu trhu a mapování konkurence, společně s vyjednáváním se stávajícím dodavatelem, je totiž praktické se věnovat už s několikatýdenním předstihem. Pokud s podmínkami, za kterých se má prolongovat, spotřebitelé nesouhlasí, mohou o změně smlouvy jednat se současným dodavatelem, nebo si najít jiného obchodníka a do 20. dne před prolongací stávající smlouvu vypovědět (vzor výpovědi je dostupný zde).

I z důvodu očekávaného nárůstu ceny, které bude s pokračováním smlouvy pravděpodobně spojeno, by měli být spotřebitelé obezřetní. Ti, kteří v roce 2021 uzavřeli smlouvy na tři roky s pevnou (tzv. fixovanou) cenou, dosud hradili náklady odpovídající tehdejší cenové úrovni. Ačkoli ceny energií oproti vrcholu krize již výrazně poklesly, stále zůstávají vyšší než před jejím začátkem.

„Nechat smlouvu prolongovat je pouze jedna z možností. Do našeho srovnávače nabídek na dodávku elektřiny a plynu stačí pouze nahrát poslední fakturu, a hned zjistíte, jestli energie nepořídíte u jiného obchodníka levněji. Rozdíly jsou přitom opravdu velké – domácnosti s malou spotřebou mohou ročně ušetřit tisíce, při větší spotřebě už se bavíme i o desítkách tisíc korun,“ říká Markéta Zemanová, která zároveň upozorňuje na odlišnosti akvizičních (pro nové zákazníky) a retenčních („udržovacích“) nabídek od ceníků pro prolongace.

Srovnávač ERÚ poskytne kromě samotné ceny i další důležité informace, včetně orientační výše záloh a typu smlouvy pro jednotlivé produkty. Rozhodnutí, jaký druh produktu zvolit, přitom nemusí být snadné. Každý spotřebitel má totiž odlišné preference. Někdo může preferovat produkt, jehož cena se odvíjí od aktuální tržní hodnoty elektřiny či plynu, a zvolí proto smlouvu s dynamickým určením ceny. Někdo jiný upřednostní dlouhodobou stabilitu, a zvolí smlouvu na dobu určitou s fixací ceny. Při výběru dodavatele ERÚ doporučuje zohlednit také serióznost obchodníků. Jedním z vodítek tak mohou být, kromě výhodné ceny, například kladné reference ostatních zákazníků.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688