Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  11.10.2024 09:31:45

Ranní okénko - Inflace v ČR i USA trh zaskočila

Konec tohoto týdne přinese zajímavé údaje především ze Spojených států amerických, které nabídnou předběžné závěry průzkumu University of Michigan za říjen. Spotřebitelská důvěra po výrazném propadu ve druhém čtvrtletí obrací směr a od srpna začíná postupně růst. Tento trend by podle trhu měl pokračovat, když se očekává mírné zvýšení indexu ze 70,1 na 71,0 bodů. V případě inflačních očekávání na horizontu jednoho roku trh v říjnu neočekává změnu (2,7 %). Na dlouhodobém horizontu (5-10 let) by mohlo dojít k nepatrnému poklesu ze 3,1 % na 3 %.

Ještě předtím se z USA dozvíme, jak se vyvíjejí tamní ceny výrobců. Trh predikuje, že se cenová hladina zvýšila meziměsíčně o 0,1 % a jádrová složka bez volatilních složek (potraviny, energie) o 0,2 %. V obou případech by se tak tempo snížilo o 0,1 p.b. V meziročním srovnání by mohlo dojít k poklesu výrobní inflace z 1,7 % na 1,6 %, což je zejména dáno příznivým vývojem cen ropy. Bez potravin a energií by ovšem tempo dle trhu mohlo zrychlit z 2,4 % na 2,6 %.

Z Německa dorazil již dnes ráno finální výsledek zářijové inflace. Úvodní odhady byly potvrzeny, když podle metodiky Eurostatu inflace klesla na 1,8 % a podle národní metodiky Německého statistického úřadu dokonce až na 1,6 %. Příznivější vývoj inflace nejen v Německu, ale v celé eurozóně může být argumentem pro bankovní radu ECB, aby si nedávala pauzu tak jako v červenci a snížila sazby i na zasedání v příštím týdnu (17.10.).

Čtvrtek patřil inflačním datům. Nejprve Český statistický úřad ukázal, jak se vyvíjely tuzemské ceny během měsíce září. Očekávalo se námi i trhem zvýšení meziroční míry z 2,2 % na 2,4 %, ale zveřejněný výsledek překonal odhady nárůstem až na 2,6 %. Koruna na tento výsledek reagovala krátkodobým (1 min) prudkým posílením až k 25,16 EUR/CZK. Následně zamířila k hranici 25,30 EUR/CZK a pohybuje se tak na mírně silnější úrovni před zveřejněním zářijové inflace. Důvodem je mírné zvýšení pravděpodobnosti prosincové stability sazeb. Vyšší inflace byla dána zejména prvním meziročním zvýšením cen potravin od loňského listopadu. Naopak o více než desetinu klesaly ceny pohonných hmot. Očekáváme, že rostoucí trend inflace bude pokračovat i po zbytek roku, kdy na jeho konci by mohla atakovat 3% hranici.

V odpoledních hodinách byl také publikován výsledek inflace ve Spojených státech amerických. Inflační vývoj tentokrát trh zaskočil, když cenová hladina meziměsíčně stoupla o 0,2 % stejně jako v srpnu, přičemž mediánový odhad činil 0,1 %. Identický popis platí i pro jádrovou složku, která vzrostla o 0,3 % podobně jako v předchozím měsíci. Trh očekával snížení tempa na 0,2 %. V meziročním vyjádření inflace poklesla z 2,5 % na 2,4 %, ačkoli trh predikoval snížení na 2,3 %. Jádrová inflace zůstává nad 3% hranicí a nyní dokonce došlo k nárůstu z 3,2 % na 3,3 %. Boj Fedu s inflací tak ještě není u konce, a proto se zdá pravděpodobnější, že měnový výbor zůstane při zemi a sníží sazby pouze o 25bb. Tomuto scénáři finanční trhy aktuálně přikládají více než 90% pravděpodobnost.

V USA byly také zveřejněny každotýdenní údaje z tamního trhu práce o počtu nově podaných i pokračujících žádostech o podporu v nezaměstnanosti. V obou případech došlo k jejich výraznému nárůstu (o více než 30 tis., respektive o více než 40 tis.), přičemž trh predikoval zvýšení pouze o 5 tis.

Americký index S&P 500 i německý DAX včera odepsaly 0,2 %. Ani výkon pražské burzy nebyl nijak oslnivý, ale ta alespoň skončila v mírném zisku (+0,2 %). Zpevnění koruny po včerejším výsledku inflace netrvalo dlouho a tuzemská měna se opět vrátila k úrovni 25,35 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Čt 09:04Ranní okénko - Dnes inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.08.2024Ranní okénko - Ekonomika v USA nezastavuje, inflace v Německu na cíli Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.08.2024Ranní okénko - Data o nezaměstnanosti v ČR i USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688