mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  10.10.2024 13:00:00

Tržiště dobrých příkladů přineslo inspiraci pro nemocniční stravování

Každý den se v nemocnici stravuje kolem 145 tisíc osob, ročně se pak nemocniční stravování týká více než jednoho a půl milionu pacientů. Právě významu nemocničního stravování z pohledu zdraví se věnoval druhý ročník akce „Tržiště dobrých příkladů“, který se uskutečnil 10. října 2024 v prostorách Makro akademie v Praze. V centru pozornosti byly příklady dobré praxe z nemocničního stravování a nutriční péče. Akci pořádal Státní zdravotní ústav (SZÚ) v rámci meziresortních aktivit na podporu zkvalitnění stravování v institucích.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který dlouhodobě klade důraz na význam nutriční péče v rámci nemocničního stravování, vyzdvihl důležitost zavádění systémových změn ve zdravotnických zařízeních. „Je nezbytné, aby nemocnice zlepšovaly své stravovací služby nejen z pohledu pacientů, ale i zaměstnanců. Nutriční péče je klíčovou součástí procesu léčby a prevence. Malnutrice v nemoci zvyšuje náklady na zdravotní péči o 13-15 % a roční náklady spojené s jejími následky se u nás pohybují mezi 90-100 miliardami korun. I proto ministerstvo nadále podporuje iniciativy, které vedou k modernizaci nemocničního stravování a zvyšování jeho kvality,“ uvedl ministr zdravotnictví.

„Jsem ráda, že se nám podařilo uspořádat druhý ročník této úspěšné akce. Podle mezinárodního průzkumu NutritionDay je nedostatečným nebo nevyrovnaným příjmem živin ohrožena skoro třetina pacientů v českých nemocnicích. Prevence tohoto stavu a správná terapie přitom mohou zkrátit dobu hospitalizace, podpořit rekonvalescenci, ale také snížit rizika budoucích komplikací. Je skvělé, že odborníci mají možnost sdílet s kolegy své zkušenosti a inspirovat se navzájem. V této tradici chceme určitě pokračovat,“ doplnila hlavní hygienička, ředitelka SZÚ a předsedkyně Mezirezortní skupiny pro institucionální stravování Barbora Macková.

Na správném chodu nemocničního stravování se podílí celá řada profesí, od lékařů, přes nutriční terapeuty až po nákupčí, cukráře nebo kuchaře. A právě 40 nemocničních kuchařů získalo v rámci akce možnost účastnit se praktického kurzu zaměřeného na přípravu šetřící diety. Tento kurz kladl důraz na atraktivní servírování pokrmů, aby byly lákavé pro pacienty a přitom v souladu s jejich zdravotními potřebami. Součástí kurzu se stalo také servírování jídel do tabletových systémů a nácvik jejich lákavé prezentace. Kurzy probíhaly pod vedením profesionálních kuchařů Makro akademie, s využitím receptů sestavených týmem stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce.

“Od roku 2019 pořádáme ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem seriál vzdělávání pro sektor institucionálního stravování,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel Makro ČR a dodává: „V rámci Tržiště dobrých příkladů ukazuje náš profesionální tým kuchařů na velkých technologiích v Makro akademii kuchařům z nemocnic, jak vařit lépe.“

Za pět let prošly Makro akademií stovky kuchařů, kteří si vyzkoušeli, že vařit ve velkých jídelnách jde zdravě a chutně i při respektování diet a omezení. „Třeba ryby jsou v institucionálním stravování nepříliš populárním tématem. Kuchaři často používají mražené filé jako nejjednodušší variantu. My jim ukazujeme, jak pracovat s čerstvými rybami, s nimiž se vejdou i do nákladů, jako třeba na Tržišti připravovaný sumeček. Hrajeme si také se surovinami a ukazujeme, že čočka nemusí být připravená jen na kyselo, ale naučíme ji nemocniční kuchaře připravit jako hummus nebo kari,“ přibližuje Jan Gavenda, manažer Makro akademie.

V rámci širšího programu bylo diskutováno o faktorech, které ovlivňují spokojenost pacientů a zaměstnanců s poskytovanou stravou, ale i o ekonomických výzvách při nákupu kvalitních potravin. Tematizovalo se také využití moderních technologií ve stravovacích provozech nebo ekologická udržitelnost nemocničního stravování. Zvláštní pozornost byla věnována i komunikaci nemocnic s pacienty a jejich rodinami o kvalitě poskytované stravy.

Akce se konala pod záštitou Ministerstva zdravotnictví a přilákala širokou škálu odborníků na nemocniční výživu a stravování, kteří se podělili o své zkušenosti a příklady dobré praxe. Kromě kuchařů samotných se zúčastnili i nutriční terapeuti a ředitelé i pracovníci stravovacích provozů z více než 40 českých nemocnic.

 

Přílohy


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688