Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  10.10.2024 08:51:00

Ranní zprávy 10.10.2024: Devizové rezervy České národní banky v září vzrostly na 138,1 ze srpnových 137,9 mld. eur

Klíčové události

- ČR: Devizové rezervy České národní banky v září vzrostly na 138,1 ze srpnových 137,9 mld. eur.

- Německo: Obchodní bilance v srpnu přebytková ve výši 22,5 mld. eur.

- USA: Záznam ze zářijového zasedání Fedu ukázal, že se Fed nechce zavázat k žádnému konkrétnímu tempu snižování sazeb.

Vývoj na devizovém trhu

- EURCZK: Mírné zisky z úterý koruna ve středu neudržela a obchodování se přesunulo zpět k hladině 25,35 CZK/EUR. Ačkoliv se obchodování koruny vůči euru v posledních dnech stabilizovalo a koruna dále výrazně neoslabovala jako tomu bylo v první polovině minulého týdne, tak to rozhodně neznamená, že si další výraznější ztráty nemůže česká měna připsat v nejbližších dnech. Dnes je totiž na programu dvojí inflace CPI za září. Nejprve v ČR, kde je finanční trh nastaven na meziměsíční pokles CPI o 0,5 % a případný výraznější pokles inflace by mohl být impulsem pro oslabení koruny. Odpoledne bude zveřejněna zářijová inflace CPI v USA a případný výsledek nad tržním konsenzem může iniciovat další posílení dolaru vůči euru a tím pádem být i impulsem pro oslabení koruny. Každopádně lze během dneška pravděpodobně očekávat výrazně vyšší volatilitu, než tomu bylo v první polovině týdne. Z domácích makroekonomických statistik včera stály za pozornost devizové rezervy ČNB za září (mírné zvýšení na 138,1 mld. eur – nejvyšší hodnota od srpna 2022) a saldo devizových obchodů ČNB za srpen (ČNB v srpnu prodala výnosy z držby devizových rezerv za 262 mil. eur).

- USDCZK & PLNCZK: Vůči dolaru včera koruna oslabila a ke konci středečního odpoledne se pohybovala na úrovni 23,15 CZK/USD. Dnes bude pro vývoj koruny k dolaru klíčový výsledek zářijové inflace v USA. Vůči polskému zlotému včera koruna oslabila k úrovni 5,90 CZK/PLN.

- EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera obě měny po část dne pohybovaly pod důležitými technickými úrovněmi. Maďarský forint pod hranicí 400 HUF/EUR a polský zlotý těsně pod hladinou 4,30 PLN/EUR.

- EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera euro vůči dolaru během dne pozvolna oslabovalo a v závěru odpoledne pokleslo až na 1,094 USD/EUR. Makroekonomický kalendář na obou stranách Atlantiku byl de facto prázdný. Za zvýšenou pozornost stál až večerní záznam (minutes) ze zářijového zasedání amerického Fedu, kde Fed snížil úrokové sazby o 50 bodů. Dnešek již bude na eurodolaru téměř jistě o poznání volatilnější než první polovina týdne, protože odpoledne bude zveřejněna zářijová CPI inflace v USA. Pokud skončí jádrová složka CPI nad tržním konsenzem (0,2 % m/m a 3,2 % r/r), tak může dojít k výraznějšímu posílení dolaru k úrovni 1,09 USD/EUR a případně i níže, a naopak slabší inflace oslabí dolar k hladině 1,10 USD/EUR a výše. Kromě inflace budou ještě zveřejněny statistiky z pracovního trhu v podobě týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, na které je dolar v poslední době poměrně dost citlivý.

Očekávaná data a události

- ČR: Index spotřebitelských cen (září)

- Eurozóna: Záznam ze zářijového zasedání Evropské centrální banky

- Maďarsko: Index spotřebitelských cen (září)

- USA: Index spotřebitelských cen (září), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 5/10)

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcenta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688