ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.10.2024 17:42:00

Otázky a odpovědi týkající se digitální cestovní aplikace EU pro snazší a bezpečnější cestování

Otázky a odpovědi týkající se digitální cestovní aplikace EU

Co dnes Komise navrhuje?

Evropská komise dnes přijala dva návrhy na digitalizaci cestovních pasů a průkazů totožnosti (prostřednictvím tzv. digitální cestovní aplikace EU) pro jednotlivce, kteří cestují do schengenského prostoru a z něj:

  • návrh nařízení, kterým se zavádí aplikace pro elektronické předkládání údajů (digitální cestovní aplikace EU) a kterým se zavádějí digitální cestovní oprávnění založená na cestovních pasech;
  • návrh nařízení Rady, kterým se zavádějí digitální cestovní oprávnění založená na průkazech totožnosti, jež má za cíl umožnit vydávání digitálních cestovních oprávnění na základě průkazů totožnosti EU za použití stejných technických norem, jaké se používají pro cestovní pasy.

Co je digitální cestovní doklad?

Digitální cestovní doklad, nazývaný také „digitální cestovní oprávnění“ (digital travel credential), je digitální verzí údajů uložených v cestovním pase nebo průkazu totožnosti. Údaje zahrnují informace obsažené v čipu cestovního pasu nebo průkazu totožnosti včetně zobrazení obličeje držitele, nikoli však jeho otisky prstů. Digitální cestovní doklad lze uložit v mobilním telefonu a – jakmile to bude možné – v digitální cestovní aplikaci EU. Digitální cestovní aplikace EU bude k dispozici od roku 2030. Umožní ukládat digitální cestovní oprávnění v evropské peněžence digitální identity.

Kdo může digitální cestovní doklad získat?

Občané EU, kteří jsou držiteli fyzického cestovního pasu nebo průkazu totožnosti, mohou získat digitální verzi kteréhokoli z těchto dokladů.

Státní příslušníci třetích zemí, kteří jsou držiteli biometrického cestovního pasu, budou rovněž moci využívat digitální cestovní aplikaci EU k vytvoření digitálního cestovního oprávnění, které budou moci používat při cestách do schengenského prostoru nebo z něj.

Jak mohou digitální cestovní doklad získat cestující z EU?

O digitální cestovní oprávnění lze bezplatně požádat při obdržení nového cestovního pasu nebo průkazu totožnosti. Jakmile bude k dispozici digitální cestovní aplikace EU, budou si cestující rovněž moci vytvořit digitální cestovní doklad sami, a to prostřednictvím této aplikace na základě svého stávajícího cestovního dokladu. Cestující se rovněž mohou rozhodnout, že o digitální cestovní doklad nepožádají, a nadále budou používat pouze svůj fyzický pas nebo průkaz totožnosti.

Jak mohou digitální cestovní doklad získat cestující z třetích zemí?

Jakmile bude k dispozici digitální cestovní aplikace EU, státní příslušníci třetích zemí si budou moci vytvořit digitální cestovní pas sami, a to prostřednictvím této aplikace na základě svého stávajícího fyzického cestovního pasu.

Budou cestující stále potřebovat fyzické doklady?

Ano. Pro účely pasové kontroly budou cestující při překročení vnější hranice muset mít u sebe i nadále fyzický doklad. Cestující, kteří se rozhodnou pro digitální cestovní pas, budou muset při pasové kontrole jednoduše přiložit fyzický pas ke čtečce.

Jak bude digitální cestovní aplikace EU fungovat?

Digitální cestovní aplikace EU umožní cestujícím vytvořit digitální verzi jejich cestovních dokladů, kterou lze použít pro hraniční kontroly a díky níž se urychlí cestovní proces. Členské státy mohou rovněž povolit používání digitálních cestovních dokladů k jiným účelům, např. k registraci u vnitrostátních orgánů při zahájení pobytu v jiném členském státě nebo k usnadnění přístupu k systémům elektronické identifikace.

Cestující si mohou vytvořit digitální cestovní doklad naskenováním svého fyzického cestovního dokladu pomocí aplikace v mobilním telefonu. Aplikace ověří, zda je doklad pravý a zda se obličej cestujícího shoduje se zobrazením obličeje uloženým v cestovním dokladu. Cílem je zajistit, aby digitální cestovní doklad založený na tomto fyzickém dokladu mohl vytvořit pouze oprávněný držitel. Po vytvoření digitálního cestovního dokladu jej mohou cestující předložit před překročením hranice pohraničnímu orgánu k předběžné kontrole. Pohraniční orgány budou provádět stejné kontroly, jako by prováděli v případě, kdy cestující ke kontrole předkládají svůj fyzický cestovní doklad. Tím se překračování hranic zrychlí a usnadní.

Kdy bude možné začít digitální cestovní aplikaci EU používat?

Aplikace bude zprovozněna poté, co ji vyvine, otestuje a schválí Evropská komise (agentura eu-Lisa). Mezitím již členské státy začnou vydávat digitální cestovní doklady. Návrh umožňuje členským státům zavést vnitrostátní systémy pro používání digitálních dokladů na hranicích ještě před tím, než bude digitální cestovní aplikace EU hotová. Některé země již tento systém vyzkoušely v pilotním provozu (Finsko, Chorvatsko, Nizozemsko). Podobně mohou členské státy povolit používání digitálních cestovních dokladů při jiných interakcích, při nichž by se obvykle vyžadoval fyzický cestovní pas nebo průkaz totožnosti.

Digitální cestovní aplikace EU bude k dispozici od roku 2030. Umožní ukládat digitální cestovní oprávnění v evropské peněžence digitální identity.

Jak je to provázáno s jinými cestovními systémy?

Systém vstupu/výstupu (EES) je automatizovaný informační systém, který zaznamenává údaje o státních příslušnících třetích zemí pokaždé, když překročí za účelem krátkodobého pobytu vnější hranice EU. Tento návrh je relevantní, neboť zavede aplikaci, kterou by občané třetích zemí mohli použít při procesu v rámci systému EES.

Cestující, na které se vztahuje systém EES, budou moci používat digitální cestovní aplikaci EU a ještě před příjezdem na hranici zaregistrovat různé informace, včetně kontroly jejich cestovního dokladu. Tím se zkracuje doba strávená na letištích a v jiných dopravních uzlech. Podobně budou moci letečtí dopravci, kteří často musí kontrolovat cestovní doklady manuálně, jakož i jejich zákazníci využívat tyto digitalizované doklady při rezervaci a jiných kontrolách prováděných během mezinárodní cesty.

Digitální cestovní doklady by rovněž mohly být začleněny do procesu podávání žádostí o evropské cestovní povolení (v rámci Evropského systému pro cestovní informace a povolení, ETIAS), aby mohly být příslušné údaje přímo převzaty z digitálního cestovního dokladu s cílem omezit překlepy, zvýšit přesnost a urychlit kontroly na hranicích.

Jak přispěje digitální cestovní aplikace EU k větší bezpečnosti schengenského prostoru?

Vzhledem k tomu, že cestující, kteří používají digitální cestovní aplikaci EU, předkládají své cestovní údaje a digitální cestovní oprávnění v předstihu, mohou pohraniční orgány předem provést určité kontroly. To jim umožňuje efektivněji zaměřit své zdroje na odhalování přeshraniční trestné činnosti a nelegální migrace a zároveň zajistit hladký průchod všech cestujících.

Jak to usnadní cestování?

Aplikace umožní příslušníkům pohraniční stráže dokončit některé postupy hraničních kontrol před příjezdem cestujících na hranici, což ušetří čas a přispěje k plynulejšímu cestování. Když cestující dorazí na místo hraniční kontroly, porovná brána jejich obličej se zobrazením obličeje předloženým coby součást jejich digitálního cestovního dokladu před cestou. Výsledky pilotních projektů ukázaly, že to může zvýšit rychlost hraničních kontrol (z přibližně 30 na 8 sekund), což by mělo zajistit plynulejší tok cestujících.

Zavedou nová pravidla dodatečné kontroly?

Ne. Používání digitální cestovní aplikace EU nezavádí dodatečné kontroly.

Bude používání digitálních cestovních oprávnění a nové digitální cestovní aplikace EU povinné?

Ne. Používání digitální cestovní aplikace EU bude dobrovolné. Jakmile však bude zprovozněna, budou muset orgány všech zemí schengenského prostoru akceptovat digitální cestovní oprávnění pro účely hraničních kontrol, aby se každý cestující mohl rozhodnout, že je použije pro své přeshraniční cesty.

Pokud cestující nebudou chtít digitální cestovní aplikaci EU nebo digitální cestovní oprávnění používat, budou moci i nadále při hraničních kontrolách předkládat své fyzické cestovní doklady. Jejich údaje nebudou sdíleny ani použity bez jejich souhlasu. Pokud cestující již nebudou chtít digitální cestovní aplikaci EU používat, mohou svůj souhlas se zpracováním svých osobních údajů v aplikaci kdykoli odvolat.

Jak bude zajištěna ochrana údajů?

Evropská komise podnikla kroky k zajištění ochrany osobních údajů cestujících při používání digitální cestovní aplikace EU. To zahrnuje používání metod silného šifrování a pravidel udělení souhlasu, což znamená, že žádné údaje nejsou zpracovávány bez souhlasu uživatele. Tento souhlas lze rovněž kdykoli odvolat. To uživateli umožňuje kontrolovat sdílená data a kdykoli je odstranit.

Na zpracování osobních údajů, jako je tomu dnes v souvislosti s hraničními kontrolami, se bude v plném rozsahu vztahovat obecný rámec pro ochranu údajů, konkrétně obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) a nařízení o ochraně údajů pro orgány, instituce a jiné subjekty Evropské unie (EUDPR). Množství údajů zpracovávaných pohraničními orgány zůstává stejné. Mění se pouze čas, kdy jsou údaje kontrolovány, neboť kontroly proběhnou dříve.

Další podrobnosti o technické architektuře digitální cestovní aplikace EU budou stanoveny v prováděcích aktech ohledně bezpečnosti údajů, metod šifrování, přístupu k údajům aj. Tyto prováděcí akty budou podléhat obecnému rámci pro ochranu údajů a budou předmětem konzultací s evropským inspektorem ochrany údajů. K jejich přijetí se přistoupí, jakmile nařízení přijme Evropský parlament a Rada.

Další informace

Návrh nařízení, kterým se zavádí aplikace pro elektronické předkládání údajů (digitální cestovní aplikace EU)

Návrh nařízení Rady, kterým se zavádějí digitální cestovní oprávnění založená na průkazech totožnosti

Zabezpečení dokladů – Evropská komise (europa.eu)

Volný pohyb a pobyt – Evropská komise (europa.eu)

Tisková zpráva o digitální cestovní aplikaci EU

Informativní přehled k digitální cestovní aplikaci EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688