ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.10.2024 15:21:00

Komise navrhuje digitální cestovní aplikaci EU pro snazší a bezpečnější cestování

Komise navrhuje digitální cestovní aplikaci EU

Evropská komise dnes přijala dva návrhy na digitalizaci cestovních pasů a průkazů totožnosti (prostřednictvím tzv. digitální cestovní aplikace EU) pro jednotlivce, kteří cestují do schengenského prostoru a z něj.

Jak občané EU, tak občané třetích zemí procházejí při překračování vnějších hranic EU systematickými kontrolami. V současné době se tyto kontroly provádějí fyzicky na hraničních přechodech. Vzhledem k tomu, že pouze v roce 2023 bylo zaznamenáno téměř 600 milionů překročení hranic, je třeba hraniční kontroly urychlit a zajistit hladší cestování. Zároveň je nutné zachovat vysokou úroveň bezpečnosti a zajistit kontrolu každého cestujícího.

Komise proto navrhuje společný rámec pro používání digitálních cestovních oprávnění (digital travel credentials) a novou digitální cestovní aplikaci EU, která cestujícím umožní tato cestovní oprávnění vytvářet a ukládat. Díky novým pravidlům bude cestování do schengenského prostoru a v jeho rámci snazší a bezpečnější.

Nová pravidla, kterými se zavádějí digitální cestovní pasy a průkazy totožnosti

Digitální cestovní oprávnění jsou digitální verzí údajů uložených v cestovních pasech a průkazech totožnosti. Údaje zahrnují informace obsažené v čipu cestovního pasu nebo průkazu totožnosti včetně zobrazení obličeje držitele, nikoli však otisky prstů. Digitální cestovní doklad lze uložit v mobilním telefonu. Bude zcela dobrovolné, zda si cestující tuto digitální verzi svých dokumentů bezplatně vyžádají či zda ji budou používat.

Výhody:

  • hladší a rychlejší překračování hranic pro cestující: občané EU i občané třetích zemí budou moci před cestou do EU nebo z EU předložit své digitální pasy nebo průkazy totožnosti k předběžné hraniční kontrole,
  • snazší volný pohyb a nižší administrativní zátěž pro občany EU: členské státy mohou občanům EU povolit používat digitální průkazy totožnosti k registraci a identifikaci. Bylo by například možné je použít k registraci u vnitrostátních orgánů při zahájení pobytu v jiném členském státě nebo k usnadnění přístupu k systémům elektronické identifikace,
  • účinnější hraniční kontroly: díky kontrolám, jež bude možné na základě digitálních cestovních oprávnění provádět v předstihu, budou moci orgány správy hranic zaměřit svůj čas a zdroje na odhalování přeshraničních pachatelů trestné činnosti a převaděčství migrantů,
  • větší bezpečnost schengenského prostoru: digitální cestovní oprávnění usnadní příslušným orgánům ověřování pravosti a integrity cestovních dokladů, což podvodníkům ztíží používání falešných dokladů nebo průchod přes hranice.

Digitální cestovní aplikace EU

Digitální cestovní aplikaci EU vyvine Komise s podporou agentury eu-LISA a zavede ji na úrovni EU. Aplikace bude k dispozici všem občanům EU i občanům třetích zemí s biometrickým pasem nebo průkazem totožnosti EU, kteří cestují do schengenského prostoru nebo z něj.

Díky digitální cestovní aplikaci EU budou cestující moci:

  • vytvořit digitální cestovní oprávnění s využitím svých cestovních pasů nebo (v případě občanů EU) průkazů totožnosti,
  • předložit pohraničním orgánům cestovní plány a doklady předem, čímž se zkrátí čekací doba na hraničních přechodech, neboť většina kontrol bude dokončena již v předstihu,
  • zajistit ochranu svých osobních údajů: aplikace vyžaduje souhlas uživatele před zpracováním osobních údajů. Kromě toho budou členské státy povinny zajistit pro pohraniční orgány předtím, než jim povolí přístup k údajům, komplexní odbornou přípravu v oblasti zabezpečení a ochrany údajů.

Digitální cestovní aplikace EU bude k dispozici od roku 2030. Umožní ukládat digitální cestovní oprávnění v evropské peněžence digitální identity.

Další kroky

Nyní je na Radě a Evropském parlamentu, aby se na návrzích dohodly. Po přijetí bude v souladu s příslušnými postupy vyvinuta digitální cestovní aplikace EU a nezbytné technické normy.

Souvislosti

Návrhy naplňují schengenskou strategii přijatou v roce 2021, která se zavázala k další digitalizaci postupů na vnějších hranicích. Návrhy jsou rovněž provázány se zaváděním evropských peněženek digitální identity, v nichž lze digitální cestovní pasy a průkazy totožnosti uchovávat spolu s digitálními řidičskými průkazy, lékařskými předpisy a dalšími dokumenty.

Iniciativa podporuje strategii Komise „Digitální Evropa“ a „Digitální kompas“ v rámci cílů evropské Digitální dekády, mezi než patří digitalizace veřejných služeb a zajištění digitální identifikace pro všechny občany Unie do roku 2030.

Další informace

Návrh nařízení, kterým se zavádí aplikace pro elektronické předkládání údajů (digitální cestovní aplikace EU)

Návrh nařízení Rady, kterým se zavádějí digitální cestovní oprávnění založená na průkazech totožnosti

Zabezpečení dokladů – Evropská komise (europa.eu)

Volný pohyb a pobyt – Evropská komise (europa.eu)

Otázky a odpovědi týkající se digitální cestovní aplikace EU

Informativní přehled k digitální cestovní aplikaci EU

Media

Digitalisation of IDs_top story image 2024-10-07

Quote

Dnešní návrh na digitalizaci cestovních pasů a průkazů totožnosti připravuje půdu pro plynulejší a bezpečnější cestování. Umožňuje cestujícím hladší a rychlejší pohyb po celé EU. Víme, že to mnoho Evropanů vnímá jako výhodu naší Unie.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2024-10-07

Dnes navržená digitalizace cestovních dokladů coby hybná síla digitálního schengenského prostoru představuje významný krok v účinnosti správy hranic. Díky tomu, že se cestujícím umožní digitální předkládání dokladů předem, budou příslušníci pohraniční stráže moci ověřit totožnost již před příjezdem. Tím se zefektivní proces pro všechny cestující, zejména pro občany EU. Zároveň bude možné se intenzivněji zaměřit na podezřelé případy, což přispěje k vyšší účinnosti systematických kontrol na našich vnějších hranicích.
Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života 2024-10-07

Základem práva na volný pohyb je skutečnost, že občané EU mohou cestovat do EU a v rámci EU pouze s cestovním pasem nebo průkazem totožnosti. Toto právo nyní přizpůsobujeme současnému digitálnímu světu.
Didier Reynders, komisař pro spravedlnost 2024-10-07

Digitální cestovní pasy jsou významným krokem k posílení bezpečnosti v schengenském prostoru a k usnadnění cestování. Umožní příslušníkům pohraniční stráže rychle odbavovat „skutečné“ cestující a cíleněji se zaměřovat na odhalení osob podezřelých ze spáchání trestného činu a terorismu.
Ylva Johanssonová, komisařka pro vnitřní věci 2024-10-07

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688