OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  09.10.2024 11:37:58

TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2023 v Česku dle oPojištění.cz

Odborný portál oPojištění.cz představuje svůj každoroční žebříček – TOP 30 největších pojišťovacích makléřů v České republice. Loňský rok přinesl mnoho úspěchů, výzev, ale i propadů. Kdo si vedl nejlépe a kdo se musel poprat s těžkostmi dnešního komplikovaného trhu? Jedno je jisté – čísla mnohé napoví.

V současném ekonomickém prostředí, charakterizovaném přetrvávající nejistotou a globálními geopolitickými riziky, vykazuje sektor pojišťovacích makléřů pozoruhodnou odolnost a stabilní růst. Navzdory převládajícím výzvám mnohé makléřské společnosti nejen udržely svou pozici, ale dosáhly dokonce významných meziročních zlepšení. V rámci tohoto klíčového segmentu pojistného trhu pak byla překonána magická hranice deseti miliard korun v tržbách, konkrétně jde o sumu 10 359 798 tisíc Kč, což je 15procentní růst ve srovnání s minulým rokem. Miliardový limit byl překonán dvakrát a rovnou 15 firem dosáhlo na tržby v hodnotě přes 100 milionů korun.

Tradiční prvenství patří společnosti RENOMIA, která má za sebou opravdu vydařený rok. Její tržby vzrostly o 27,2 %, což představuje zlepšení o 658 milionů korun. Tento výsledek je mimořádně působivý, zvláště pak v kontextu celkových tržeb společnosti, které za rok 2023 přesáhly 3 miliardy korun (konkrétně 3 081 319 tisíc Kč). Druhé místo v žebříčku patří společnosti OK GROUP, která v roce 2023 dosáhla tržeb ve výši 1 363 421 tisíc Kč. Společnost vykázala meziroční růst o 17,8 %, což dokazuje její stabilní růstový trend a efektivní přístup k řízení klientských vztahů. OK GROUP tímto výsledkem upevňuje svou pozici mezi klíčovými hráči na trhu.

Vloni druhá skupina MARSH/INSIA vystupuje letos v žebříčku jako dvě samostatné společnosti. Po změně akcionářské struktury je INSIA, dříve součást skupiny MARSH McLennan, nyní součástí americké skupiny Acrisure. I přes tuto změnu zůstávají jak INSIA tak MARSH v TOP 10, jako jedni z klíčových hráčů na českém trhu díky své dlouholeté zkušenosti a významnému portfoliu klientů.

Největšího procentuálního růstu dosáhla společnost CZECH INSURANCE AGENCY, která sice s výsledkem téměř 23,5 milionu korun skončila na 30. místě, rostla však téměř třicetiprocentním tempem. Kromě zmíněné RENOMIA se přes dvacetiprocentní růst dostala i firma Modul Servis, která skončila na hezkém devátém místě, kdy na tržbách získala přes 306 milionů korun. Podobně si vedla i na 29. místě s 23procentním růstem JB GROUP s tržbami přesahujícími 25 milionů korun. Pro úplnost ještě dodejme, že žebříček neobsahuje všechny společnosti působící na makléřském trhu. Důvodem jsou fúze, chybějící účetní dokumenty v Obchodním rejstříku nebo si tyto firmy explicitně nepřály být součástí našeho srovnání.

„Loňské výsledky našeho sektoru, které se zrcadlí v tradičním žebříčku TOP 30 pojišťovacích makléřů, jsou bezesporu povzbudivé a veskrze pozitivní. Nicméně je třeba tyto tržby vnímat v širším kontextu. Ano, mnozí z nás zaznamenali značný růst, což svědčí o důvěře klientů v naše služby a o schopnosti dobře se orientovat na pojistném trhu. Zároveň si však uvědomujeme, že před námi stojí řada výzev… Geopolitická situace zůstává napjatá, klimatické změny představují nová rizika a digitalizace mění způsob, jakým pracujeme. Naším úkolem je tak nejen udržet tempo růstu, ale především neustále zvyšovat kvalitu našich služeb a adaptovat se na měnící se potřeby klientů. Jsem přesvědčen, že český makléřský trh má potenciál být lídrem v inovacích a v poskytování komplexních řešení pro řízení rizik. Budoucnost vidím optimisticky, ale s vědomím, že úspěch bude vyžadovat neustálé vzdělávání, flexibilitu a proaktivní přístup k novým výzvám,“ okomentoval výsledky ankety TOP 30 pojišťovacích makléřů předseda Asociace českých pojišťovacích makléřů Ivan Špirakus.

Nejlepším 30 makléřům gratulujeme a děkujeme za spolupráci na letošní podobě této prestižní ankety.

TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2023 v Česku dle oPojištění.cz:


Principy sestavení žebříčku TOP 30 pojišťovacích makléřů 2023
  • Zařazeny jsou společnosti se sídlem v ČR či jejich skupiny, které převážně vykonávají činnost pojišťovacího zprostředkovatele neživotního pojištění včetně smluvního zastupování firemních klientů (činnost pojišťovacího makléře dle z. 170/2018 Sb.).
  • Pořadí bylo sestaveno dle tržeb na základě dostupných finančních výkazů za rok 2023.
  • Pokud účetní jednotka provádí konsolidaci, byla použita konsolidovaná uzávěrka.
  • Do skupiny se započítávají společnosti s přímým či nepřímým kapitálovým propojením ve výši 30 % a více – akcionářská struktura musí být zveřejněna ve výroční zprávě či příloze účetní uzávěrky.
  • Redakce oPojištění.cz si je vědoma, že tento přehled pojišťovacích makléřů není úplný. Byl sestaven s maximálním úsilím na základě dostupných účetních výkazů za rok 2023.

Autor: Jan Cigánik

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688