Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  04.10.2024 15:53:35

Komoditní boom způsobují opět centrální banky

Ten pramení mimo jiné z toho, že dorazila významná vzpruha ze strany největších centrálních bank. Ty nebývale uvolňují měnovou politiku, vytváří tak stimulační efekt, který se projevuje růstem cen řady aktiv.

Předně si musíme říci některé základní principy dopadu uvolňování měnové politiky ve vztahu ke komoditám. Centrální banky mohou svými měnovými stimuly, jako je snižování úrokových sazeb nebo kvantitativní uvolňování (tzv. QE – nákup aktiv), nepřímo zvyšovat ceny komodit. Tyto stimuly často vedou ke zvýšené likviditě v ekonomice a k poklesu výnosů na méně rizikových investicích, což podněcuje investory k hledání výnosnějších a rizikovějších aktiv, včetně komodit, jako jsou ropa, zlato nebo zemědělské produkty. Růst poptávky po těchto aktivech tlačí jejich ceny nahoru. Navíc, pokud jsou stimuly centrální banky spojeny s oslabováním měny, komodity, které jsou často denominovány v dolarech, se stávají levnějšími pro zahraniční investory, což dále zvyšuje poptávku a ceny. Tento nárůst cen komodit může být také ovlivněn obavami z inflace, kterou měnové stimuly mohou vyvolat, což investory vede k zajišťování prostřednictvím reálných aktiv, jako jsou právě komodity.

Ukázkově se v tomto směru nedávno zachovaly právě největší měnové autority. Evropská centrální banka (ECB) snížila své úrokové sazby o 25 bazických bodů, aby podpořila ekonomický růst a potlačila nízkou inflaci v eurozóně. Americký Federální rezervní systém (Fed) rovněž přistoupil k agresivnějšímu snížení sazeb, a to o 50 bazických bodů, což reflektuje obavy o zpomalení americké ekonomiky a nižší tvorby pracovních míst. Čínská centrální banka (PBoC) rovněž mimořádně zasáhla a snížila celou řadu svých úrokových sazeb s cílem podpořit domácí ekonomiku, která čelí tlaku z oslabené spotřebitelské poptávky, nestabilního nemovitostního trhu, demografického vývoje a klesajícího ekonomického růstu.

Tyto kroky reflektují celosvětový trend uvolňování měnové politiky v reakci na časté ekonomické výzvy. Komodity pak realisticky odpověděly prudkým zdražením, což potvrzuje pohled na hlavní komoditní benchmark Bloomberg Commodity Index. Tento barometr výrazně rostl, kdy posílil o bezmála 9 % od začátku září. A to i přes nebývale klesající ceny ropy, na které dopadá politika „vyšší nabídky“ ze strany klíčových hráčů kartelu OPEC+ v čele se Saudskou Arábií. Tamní ministr pro ropu dokonce varoval, že cena ropy by mohla klesnout až na 50 dolarů za barel, pokud členové OPEC nebudou dodržovat dohodnuté snížení produkce. Přesto se bude i právě díky činnosti centrálních bank nejspíše dál komoditám ve zbytku roku dařit.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688