mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.10.2024 18:51:00

V Baku se uskutečnila recepce ke Dni české státnosti

01.10.2024 / 14:14 | Aktualizováno: 01.10.2024 / 18:51

Dne 25. září 2024 si Velvyslanectví České republiky za účasti vážených hostů z diplomatických kruhů a zástupců byznysu připomenulo Den české státnosti. Slavnostní recepce se uskutečnila v prostorách hotelu Hyatt Regency.

Slavnostní večer byl zahájen proslovem velvyslance ČR v Baku, Milana Sedláčka, následovaný proslovem velvyslancem Mammadem Ahmadzadem, ředitelem Odboru pro evropské záležitosti Ministerstva zahraničních věcí Ázerbájdžánu. Oba řečníci vyzdvihli přátelské a prosperující vztahy mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem, které v posledních letech vzkvétají zejména v podobě ekonomické spolupráce.

Velvyslanec Milan Sedláček zdůraznil význam diplomatické spolupráce a vzájemného úsilí o budování míru a stability ve světě, které jsou obzvláště důležité v dnešní napjaté geopolitické situaci. Ocenil komunikaci mezi vrcholnými politiky obou zemí a zmínil jednání českého premiéra Petra Fialy s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Aliyevem ve Velké Británii. Vyzdvihl reciproční cesty předsedkyně ázerbájdžánského parlamentu (Milli Madžlisu) Sahiby Gafarové do Prahy a předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéty Pekarové Adamové do Baku a také jarní cestu ministra zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhuna Bajramova do Prahy. Na závěr připomněl rostoucí vzájemně výhodné ekonomické vazby, význam Ázerbájdžánu pro energetickou bezpečnost České republiky a významné bilaterální dohody, jejíchž počet neustále roste.

Velvyslanec Mammad Ahmadzada upozornil na významné milníky v budování dobrých vztahů obou republik, jako bylo 30. výročí od zahájení diplomatických vztahů, podpis „Společné deklarace o strategickém partnerství mezi Českou republikou a Ázerbájdžánskou republikou“ v roce 2015 a častá setkání vrcholných politických zástupců obou zemí. Vyzdvihl též význam bilaterálního obchodu a zdůraznil konkrétní údaje, například to že celkový obchod mezi našimi zeměmi v roce 2023 dosáhl hodnoty 800 mil. USD, a dodal že Česká republika je 3. největším obchodním partnerem Ázerbájdžánu v Evropě a zároveň druhou největší evropskou exportní destinací Ázerbájdžánu.

Hosté mohli během celého večera obdivovat dílo rytce české sklářské firmy Moser, jejichž křišťál je proslulý po celém světě a která je v Baku zastupována společností Italdizain. O navození příjemné atmosféry se postarala i módní přehlídka návrhářky Leyly Babazade, jejíž kolekce šatů s prvky českého a ázerbájdžánského folklóru propojuje obě kultury.

Večer se uskutečnil za štědré podpory Ministerstva obrany ČR, společností AŽD, Budweiser Budvar, COLT CZ, CSG GROUP, ERA, MOSER, Servis-24, Škoda Auto, a pana Radka Pechmana.

Galerie


Czech Statehood Day_09_2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688