Export (export.cz)
Export  |  02.10.2024 15:45:00

Maďarsko cílí na geotermální zdroje (2.10.2024)

Jako čistý zdroj energie bude Maďarsko se svým výhodným teritoriálním umístěním využívat geotermální zdroje v mnohem větší míře. Podpora vlády je, iniciální zájem investorů také. Tento sektor tak představuje příležitost i pro české firmy.

Foto: Shutterstock

Panonská nížina je geotermálně bohatá, a tak Maďarsko „sedí“ na velkých zdrojích, které odpovídají čisté alternativě fosilních zdrojů a navíc lokálního původu. Geotermální energii zatím země primárně využívá v oblasti lázeňství (v roce 1878 byl vyvrtán tehdy nejhlubší vrt na světě pro Széchenyiho lázně v Budapešti), v menší míře v teplárenství, zemědělství a pro průmyslové teplo.

Ve svém moderním sídle v Budapešti využívá geotermální energii ropný a plynárenský koncern MOL. Tomu byly v Maďarsku schváleny 4 průzkumné licence (dvě v září 2024) s tím, že první vrt by měl být činný v roce 2025 (další žádosti má MOL podané v Chorvatsku). I maďarský energetický státní podnik MVM má geotermální projekty, zatím ve zcela počáteční fázi s ambicemi do roku 2035.

VELKÉ AMBICE V TEPLÁRENSTVÍ

Důraz na tento sektor jde především z Ministerstva energetiky Maďarska, které se snaží agendu posilovat. Státní tajemník pro energetickou a klimatickou politiku Attila Steiner se na konferenci Budapest Geothermal Energy Summit v září vyjádřil, že by v souvislosti s environmentálními závazky Maďarsko rádo do roku 2030 zdvojnásobilo kapacity využívající geotermální energii především pro teplo (o cca 1 GW), což by mohlo nahradit spotřebu 500 milionů m2 zemního plynu.

Od roku 2023 bylo přibližně 100 žádostí o vydání průzkumné licence s tím, že 50 jich dosud bylo schváleno a již jsou první úspěšné objevy zdrojů. Byly schváleny národní strategie (National Earth Heat and Deep Drilling Strategies) a akční plán, jehož součástí jsou i investiční pobídky. Dle slov Attily Steinera si Maďarsko přeje nové investice, i když vnímá, že stále existuje prostor pro zlepšení celkového prostředí (snížení regulace, budování kapacit, zvýšení povědomí veřejnosti, úzká evropská spolupráce).

ZDROJE INFORMACÍ

Maďarsko má pro své území podrobné geologické mapy. Pro 22 % rozlohy země existují 3D geotermální data a pro většinu území 2D data. V této souvislosti je od roku 2021 v provozu on-line platforma OGRe. Jako doplňující zdroj informací může sloužit Maďarská státní geologická, geofyzikální a těžební databáze a Centrální hydrogeologická databáze.

Jako zajímavý zdroj informací pro potenciální zájemce může sloužit i web zmiňovaného Budapest Geothermal Energy Summit. V roce 2023 vznikl Maďarský geotermální klastr spojující nejrůznější hráče na trhu. Oblast licencí a dohledu má v gesci od roku 2022 regulátor Supervisory Authority of Regulatory Affairs (SARA). Ve firemním sektoru ve vlastnictví maďarského státu funguje Rotaqua a Mecsekérc. Maďarsko je součástí projektu TRANSGEO mapujícího opuštěné vrty s cílem využít je pro geotermální energii – sdružuje 5 zemí a je spolufinancován EU.

V lednu 2024 schválil Evropský parlament rezoluci na podporu geotermální energetické strategie EU.

SVĚTOVÉ SROVNÁNÍ

Pokud jde o celosvětový pohled, jsou geotermální zdroje dle Mezinárodní geotermální asociace využívány v 88 zemích. Jednoznačnou převahu využívaných kapacit má Čína (100 GW), kde je zásobován teplem z geotermálních zdrojů 1 milion domácností a bylo například postaveno i letiště využívající tento zdroj pro teplo, elektřinu i horkou vodu. Druhé USA mají velký odstup (3,8 GW) a v příštím roce je možná předběhne Indonésie. Velmi známým pro celonárodní užití geotermální energie je Island.

Pavla Kačenová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Budapešti

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

St 15:31NBP sazby podle očekávání nezměnila (2.10.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 14:20Zaměstnanost podle ADP reportu vzrostla (2.10.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 07:47Ranní shrnutí (02.10.2024) X-Trade Brokers (XTB)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688