ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.10.2024 12:00:00

Komise rozdá 35 500 bezplatných jízdenek DiscoverEU mladým lidem

35 500 bezplatných jízdenek DiscoverEU pro mladé lidi

Od příštího jara budou mít tisíce osmnáctiletých příležitost objevovat Evropu zdarma. Komise právě zahájila podávání přihlášek do posledního kola iniciativy DiscoverEU.

K dispozici je celkem 35 500 časových jízdenek. Mladí lidé narození mezi 1. lednem a 31. prosincem 2006 musí nejprve zodpovědět kvíz sestávající z pěti otázek o EU a další otázku na Evropském portálu pro mládež. Uchazeči budou seřazeni na základě svých odpovědí a časové jízdenky budou rozděleny na základě tohoto pořadí. Výzva je určena mladým lidem z Evropské unie a zemí přidružených k programu Erasmus+, včetně Islandu, Lichtenštejnska, Severní Makedonie, Norska, Srbska a Turecka. Výzva je otevřena do 16. října 12:00 SEČ.

Úspěšní žadatelé budou mít v období od 1. března 2025 do 31. května 2026 možnost cestovat po celé Evropě po dobu až 30 dnů. Mohou si buď naplánovat vlastní trasy, nebo se inspirovat stávajícími trasami, jako je „Feel Good Route“, která se zaměřuje na fyzické a duševní zdraví při cestování. Účastníci se mohou také inspirovat iniciativou DiscoverEU Culture Route, která je iniciativou Evropského roku mládeže 2022 a spojuje různé kulturní destinace se zaměřením na architekturu, hudbu, výtvarné umění, divadlo, módu a design. Mohou navštívit evropská hlavní města kultury, místa zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, místa označená jako „Evropské dědictví“ nebo místa označená jako „Access City Award“, což jsou města, která se snaží být přístupnější pro osoby se zdravotním postižením.

Kromě bezplatného cestovního pasu obdrží účastníci také slevovou kartu s více než 40 000 nabídkami v oblasti veřejné dopravy, kultury, ubytování, stravování, sportu a dalších služeb. Národní agentury programu Erasmus+ navíc pořádají informační schůzky před odjezdem a setkání DiscoverEU, což jsou vzdělávací programy trvající jeden až tři dny.

Zvláštní podpora je k dispozici pro účastníky se zdravotním postižením nebo zdravotním stavem v souladu se zaměřením programu Erasmus+ na sociální začleňování. Akce DiscoverEU pro začleňování umožňuje organizacím pracujícím s mladými lidmi s omezenými příležitostmi žádat o granty a poskytuje účastníkům dodatečnou podporu, jako jsou dodatečné finanční prostředky a možnost cestovat s doprovázejícími osobami. I když DiscoverEU podporuje udržitelné cestování po železnici, pro mladé lidi z nejvzdálenějších regionů, zámořských zemí a území, odlehlých oblastí a ostrovů jsou k dispozici zvláštní opatření.

Souvislosti

Komise zahájila iniciativu DiscoverEU v červnu 2018 v návaznosti na přípravnou akci Evropského parlamentu. Nyní je začleněn do programu Erasmus+ na období 20212027.

Od roku 2018 požádalo o 319 000 dostupných časových jízdenek více než 1,3 milionu uchazečů. 93 % respondentů, kteří byli dotázáni na své zkušenosti, uvedlo, že po zkušenostech s iniciativou DiscoverEU plánují cestovat vlakem častěji. Pro mnohé to bylo poprvé, co cestovali bez rodičů nebo doprovodu dospělých a většina uvedla, že cítí zvýšený pocit nezávislosti. Více než dvě třetiny dotázaných uvedly, že by bez DiscoverEU nebyly schopny svou časovou jízdenku financovat.

Díky zkušenostem s iniciativou DiscoverEU mladí lidé lépe porozuměli evropským kulturám a dějinám a zároveň si zlepšili jazykové znalosti. Účastníci jsou zváni, aby se stali ambasadory DiscoverEU a podpořili tuto iniciativu. Skupina #DiscoverEU Official na Facebooku, kde se mladí cestovatelé mohou spojit a sdílet zkušenosti a tipy, má v současné době více než 102 000 členů.

Pro více informací

DiscoverEU

Evropský portál pro mládež

Quote

DiscoverEU je pro mladé lidi neuvěřitelnou příležitostí k tomu, aby si rozšířili obzory, poznali bohatou rozmanitost Evropy a navázali přeshraniční kontakty. Tím, že nabízíme tyto bezplatné cestovní pasy, podporujeme hlubší porozumění evropským kulturám, hodnotám a historii. Vyzývám všechny osmnáctileté, aby této akce využili v rámci programu Erasmus+!
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-10-01

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688