ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.04.2024 12:00:00

Komise nabízí mladým lidem 35,500 bezplatných jízdenek DiscoverEU

Komise nabízí 35,500 bezplatných jízdenek DiscoverEU

Od letošního léta budou tisíce mladých lidí opět cestovat po Evropě vlakem zdarma díky poslední výzvě v rámci programu DiscoverEU. Dnes ve 12:00 SEČ během Evropského týdne mládeže zahájila Komise poslední kolo soutěže DiscoverEU. Končí v úterý 30. dubna ve 12:00 SEČ.

Celkem je k dispozici 35,500 jízdenek. Mladí lidé narození v období od 1. července 2005 do 30. června 2006 mohou udělat kvíz s pěti otázkami o EU a jednou další otázkou na Evropském portálu pro mládež. Úspěšní uchazeči obdrží bezplatnou železniční jízdenku na cestu po Evropě po dobu až 30 dnů v období od 1. července 2024 do 30. září 2025.

Výzva je určena žadatelům z Evropské unie a ze zemí přidružených k programu Erasmus+, včetně Islandu, Lichtenštejnska, Severní Makedonie, Norska, Srbska a Turecka. Držitelé jízdenek mohou plánovat své vlastní trasy nebo být inspirováni stávajícími trasami. Mohou například najít trasu zahájenou minulý rok, která se zaměřuje na města a místa, díky nimž je Evropská uniekrásná, udržitelná a inkluzivní“ v souladu se zásadami Nového evropského Bauhausu.

Účastníci mohou rovněž využít kulturní stezku DiscoverEU, což je iniciativa Evropského roku mládeže 2022, která spojuje různé kulturní destinace včetně architektury, hudby, výtvarného umění, divadla, módy a designu. Účastníci mohou navštívit evropská hlavní města kultury, která jsou uvedena na seznamu světového dědictví UNESCO, na pamětihodnosti s označením „Evropské dědictví“ nebo na místech s označením Access City Award, což jsou města, která překročila i dále, aby byla přístupnější pro všechny.

DiscoverEU je mnohem více než jen jízdenka. Účastníci rovněž obdrží slevovou kartu s více než 40,000 slevami na služby veřejné dopravy, kultury, ubytování, stravování, sportu a dalších služeb ve způsobilých zemích. Národní agentury programu Erasmus+ navíc pořádají informační schůzky před odjezdem a národní agentury ve všech zemích programu Erasmus+ připravují akce DiscoverEU, vzdělávací programy trvající od jednoho do tří dnů.

Sociální začleňování je jednou z hlavních priorit programu Erasmus+, takže účastníci se zdravotním postižením nebo zdravotními problémy dostávají podporu na svých cestách. Od října 2022 provádějí národní agentury programu Erasmus+ akci pro začleňování DiscoverEU, která organizacím pracujícím s mladými lidmi s omezenými příležitostmi umožňuje požádat o grant. Tato akce poskytuje účastníkům dodatečnou podporu, například dodatečné finanční prostředky a možnost cestovat s doprovodnými osobami. Od první výzvy v říjnu 2022 národní agentury programu Erasmus+ udělily více než 250 projektů a v tomto roce se konají dvě výzvy v rámci akce pro začleňování.

Zatímco iniciativa DiscoverEU podporuje udržitelné cestování po železnici, jsou k dispozici zvláštní opatření pro mladé lidi z nejvzdálenějších regionů, zámořských oblastí a území, odlehlých oblastí a ostrovů.

Pozadí

Komise zahájila soutěž DiscoverEU v červnu 2018 v návaznosti na přípravnou akci Evropského parlamentu. Je začleněn do programu Erasmus+ na období 2021–2027.

Od roku 2018 se o 284,000 jízdenek přihlásil více než 1 milion uchazečů. Podle posledního průzkumu po cestě uvedlo 72 % uchazečů, že se jedná o první cestu ze země svého bydliště vlakem. Pro mnohé z nich bylo to také poprvé, co cestovali bez rodičů nebo doprovázejících dospělých osob, a většina z nich naznačila větší pocit nezávislosti. Více než dvě třetiny uvedly, že bez soutěže DiscoverEU by nemohly svou časovou jízdenku financovat.

Díky zkušenostem DiscoverEU mladí lidé lépe porozuměli jiným kulturám i evropským dějinám a zlepšili své znalosti cizích jazyků. Účastníci se mohou stát ambasadory iniciativy DiscoverEU. Oficiální skupina #DiscoverEU má více než 96,000 členů, kde se mohou mladí cestovatelé navzájem kontaktovat a sdílet zkušenosti a tipy.

K přihlášce je nutné, aby uchazeči absolvovali kvíz s výběrem odpovědí, který se týká obecných znalostí o Evropské unii a dalších iniciativ EU zaměřených na mladé lidi. Komise sestaví pořadí žadatelů na základě jejich odpovědí. Komise nabídne jízdenky uchazečům podle jejich pořadí až do výše dostupných jízdenek.

Pro více informací

Soutěž DiscoverEU

Evropský portál pro mládež

Quote

DiscoverEU je skvělá příležitost pro mladé lidi, kteří chtějí poznat Evropu, objevovat místa a setkávat se s novými lidmi. Jsem rád, že mohu zahájit toto jarní kolo podávání přihlášek během zajímavého Evropského týdne mládeže. Přeji všem zájemcům to nejlepší!
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-04-15

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688