Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.10.2024 11:53:00

Čínské stimuly neznamenají zelenou na nákup evropských akcií, varují stratégové

Balíček čínských stimulů vyvolal úlevu na akciích mnoha evropských společností. Ale rozluštit, jak velké oživení pro širší evropský trh skutečné přinese, je složitější, varují stratégové.

Rozhodnutí Pekingu o stimulech, půlbodové snížení sazeb Fedu a holubičí ECB pomohly zastavit rotaci do defenzivních akcií zaznamenanou v posledním čtvrtletí. Evropský index Stoxx 600 smazal většinu svých zářijových ztrát, když sentiment vůči akciím napojeným na ekonomiku dostal novou vzpruhu. A podobně si vedly i akcie společností, které dolují suroviny pro Čínu.

„Sektor kovů a těžby je jedním z nejcitlivějších na Čínu a v posledních čtvrtletích kvůli čínské realitní krizi a stagnující ekonomice trpěl,“ říkají stratégové Kepler Cheuvreux v čele s Arnaudem Girodem. Doporučení na tento sektor navýšili na „silné“ nadvážení.

Velcí těžaři získávají 25 až 60 % svých příjmů z Číny. Čínská politika má podle stratégů tendenci řídit poptávku po průmyslových kovech skrze infrastrukturní projekty a investice. Ale její širší přínos pro globální ekonomiku je už složitější změřit. „Důvěru spotřebitelů lze pouze povzbudit, nikoli nasměrovat, takže dopad na diskreční výdaje je méně jistý,“ dodává Girod.

1

Přímo Čína stojí celkově za přibližně 8 % evropských firemních příjmů. Ale započítáme-li i společný byznys v sektoru automotive a nákupy luxusního zboží turisty, bude skutečná závislost na čínském oživení ještě vyšší.

„Reakce trhu v Evropě je překvapivá a více odráží korekci některých přeprodaných akcií a sektorů na současnou úroveň fundamentů,“ uvedli stratégové UBS v čele s Gerrym Fowlerem. „Myslíme si, že v určitém okamžiku budou tyto kroky čelit tlumenější realitě firemních zisků. Zlepšení v této výsledkové sezóně neuvidíme, ale bude zajímavé sledovat, zda budou společnosti znít optimicky.“

3

Sektory orientované na Čínu by mohly čelit klíčové výsledkové sezóně, zejména s ohledem na oživení, kterému se některé z nich těšily. Těžaři vyletěli o 16 % od svého minima na začátku minulého měsíce a luxusní akcie vyskočily o 12 %. Naopak automobilový průmysl se stále potýká s problémy a je zavalen varováními o poklesu zisku.

2

„Očekávání růstu mohou být až příliš optimistická,“ domnívají se stratégové Goldman Sachs včetně Guillauma Jaissona. „Výnosy našeho koše evropských společností exponovaných na Čínu v posledních letech neudělaly žádný pokrok. Odhady zisků za rok 2025 byly revidovány meziročně o 8 % dolů, včetně 10 % za poslední tři měsíce.“


Ohledně toho, jak moc může čínský stimul změnit výhled na pomalou evropskou ekonomiku, panuje skepse. Optimismus se místo toho řídí očekáváním dalšího snížení sazeb ECB a Fedu do konce roku, což dodává impuls k historicky silnému období pro evropské akcie. Benchmark Stoxx 600 klesl v posledním čtvrtletí roku za posledních 25 let pouze čtyřikrát – i když tentokrát jsou hlavní komplikací listopadové volby v USA.

4

"Sázka na Čínu ve formě potenciálního přínosu stimulů, pokud se růst více zpomalí, může podnítit strach, že o něco přijdeme," říkají stratégové Barclays pod vedením Emmanuela Cau. „Pozice na evropských akciích zůstávají do značné míry defenzivní, takže větším problémem je rotace do rizika. Nevylučujeme rally, ale zachováváme si chladnou hlavu vzhledem k významným celním rizikům v případě zvolení Trumpa prezidentem,“ dodávají.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:07  Stoupající cena zlata vypovídá o české měně (Roman Pilíšek) Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Út 14:42  Graf dne – EURUSD (1.10.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 14:11  M&T 1997 podle předběžných výsledků klesly tržby Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688