JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Zákony a právo  |  01.10.2024 11:29:17

Změny v reportingu správců dle § 15 ZISIF

Na základě novely zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF) dojde v nejbližší době ke změně vyhlášky č. 267/2020 Sb., o oznamování údajů obhospodařovatelem a administrátorem investičního fondu a zahraničního investičního fondu České národní bance. Upravuje pravidelný roční reporting osob spravujících majetek způsobem srovnatelným s obhospodařováním podle § 15 ZISIF.

Jednou z hlavních novinek je audit počtu investorů u osob registrovaných dle § 15 ZISIF. Pokud správce přijme prostředky od více jak 20 investorů, bude muset prostřednictvím systému SDAT podat zprávu auditora, o ověření počtu klientů a výši jejich svěřených prostředků. Termín pro podání této zprávy je stanoven na 30. červen kalendářního roku. Auditor v této zprávě potvrdí, že správce má maximálně 20 investorů s investicí nižší než 125 000 eur, a případné další investory s vyššími investicemi. Je důležité zdůraznit, že se jedná pouze o potvrzení tohoto specifického limitu investorů, nikoliv o ověření účetní závěrky. Novela vyhlášky nespecifikuje jak by samotná zpráva auditora měla vypadat.

Do samotného výkazu v systému SDAT bude třeba uvést počet investorů a přiložit výše zmíněnou zprávu auditora, pokud je povinná.

Novela vyhlášky by měla nabýt účinnosti k 1. lednu 2025. Osoby, které byly zapsány do seznamu správců vedeném ČNB po 1. červenci 2024 budou muset splnit tuto novou reportovací povinnost do 30. června 2025. Správcům zapsaným do seznamu dříve než 1. července 2024 vzniká tato nová reportovací povinnost až v roce 2027 a lhůta pro podání samotného reportu je do 30. června 2027.

Ostatní pravidelné reporty alternativních fondů zůstávají beze změny, včetně termínu pro jejich podání, který zůstává 31. ledna každého roku.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688