Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Insolvence  |  30.09.2024 14:15:20

Výsledky zastavování tzv. bezvýsledných exekucí: rekordní nárůst nových pohledávek u inkasních agentur a zároveň odpis 40 miliard již dříve vymáhaných dluhů

Inkasním agenturám v roce 2023 prudce narostly pohledávky předávané od věřitelů na rekordní objem 33,11 miliardy korun, který oproti předchozímu roku znamená růst o 60%. Významně narostl i objem vymožených prostředků na 7,6 miliardy korun.

Na konci loňského roku inkasní agentury spravovaly postupně nahromaděné pohledávky v objemu 91,4 miliardy korun. To představuje odpis zhruba 40 miliard korun mj. z důvodu zastavování exekucí podle nové právní úpravy.

V odvětví inkasa pohledávek pracuje 769 lidí, z toho 33,2 % tvoří ženy

Oproti očekávání došlo v uplynulém roce k růstu počtu i objemu nových pohledávek vymáhaných inkasními agenturami. Velký vliv na to měla nová legislativní úprava týkající se zastavování tzv. bezvýsledných exekucí, jež nabyla účinnosti 1. 1. 2023. Ta zároveň způsobila, že inkasní agentury odepsaly přibližně 40 miliard, které dříve odkoupily nebo spravovaly věřitelům v dobré víře jejich vymožení. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu trhu mimosoudního inkasa v České republice prováděného Asociací inkasních agentur ve spolupráci s poradenskou společností EY.

 

Asociace inkasních agentur sdružuje nejvýznamnější společnosti působící v oblasti správy
a mimosoudního inkasa pohledávek. Usiluje o nastavení etických standardů a správné praxe na českém trhu.

Podle průzkumu společnosti EY zpracovaly inkasní agentury během loňského roku v České republice 1,45 milionu kusů nových pohledávek o objemu 33,11 miliardy korun, což je meziročně o 12,41 miliardy korun více. Věřitelům v tomto roce vrátily 7,6 miliardy korun, což představuje zvýšení o 900 milionů korun oproti předchozímu roku. Inkasní agentury nejčastěji vymáhají peníze od domácností. Průměrná výše vymáhaných pohledávek je 22 883 korun, což je o 2 706 korun více než o rok dříve.

Výsledky jsou překvapivé a do velké míry ovlivněné účinností nové legislativy v exekucích. Investoři zareagovali po svém a před rozhodnutím, zda zastaví exekuce po šesti letech, či uhradí zálohu na další období, se snažili platby od dlužníků podpořit prostřednictvím inkasních agentur. Mimo tento výkyv trh nadále stagnuje,“ popisuje trend Radek Laštovička, prezident Asociace inkasních agentur, s tím, že i počet pracovních míst v odvětví zůstává stabilní a aktuálně je v něm zaměstnáno 769 pracovníků, z toho třetinu tvoří ženy.

Průzkum také ukázal, že většinu – 89 % pohledávek – vymáhají inkasní agentury pro třetí stranu. Z předchozích období zůstaly ve správě inkasních agentur pohledávky v objemu 91,4 miliardy korun, což představuje snížení o 29,8 miliardy korun způsobené také vlivem zastavování marných exekucí.

„Tato nová zákonná úprava nařizuje zastavit exekuci, pokud dlužník v posledních šesti letech nic neuhradil. A to i v případech, kdy taková pohledávka je v pořadí za pohledávkou, kterou dlužník řádně splácí. Ustanovení § 55 odst. 7 až 13 ex. řádu nabylo účinnosti od 1. 1. 2023. Pokud však došlo k úhradě třeba jen jediné koruny v posledních šesti letech, exekuce probíhá dál,“ vysvětlil Marek Jindra, partner v oddělení transakčního poradenství společnosti EY. Předpokladem zastavení exekuce pro bezvýslednost je tedy souvislé šestileté období bezprostředně předcházející zastavení exekuce.

Z průzkumu dále vyplynulo, že průměrná výše tržeb činila v roce 2023 na jednu inkasní agenturu 57,4 milionu korun a při přijatých pohledávkách v hodnotě cca 1,02 miliardy korun ročně dokázala průměrná inkasní agentura věřitelům zajistit navrácení 233 milionů korun.

 

„Zhruba třetina inkasních agentur je naladěna pro nadcházející období spíše optimisticky a očekává růst trhu v řádech 10–30 %, polovina realisticky očekává změnu v rozmezí -10 až +10 %. Řada inkasních společností mění své obchodní strategie, některé svoji činnost utlumují, jedna nadnárodní společnost z trhu odešla,“ uvedl Radek Laštovička.

 

 

O průzkumu
Asociace inkasních agentur (AIA) provedla ve spolupráci se společností EY pravidelný průzkum trhu inkasních agentur. V pořadí již jedenáctého průzkumu se zúčastnilo 27 inkasních agentur, mezi kterými byli téměř všichni významní hráči na trhu. Podle odhadu tak průzkum pokrývá 80 % trhu inkasních služeb v České republice. Sběr dat a jejich vyhodnocení se uskutečnily v červnu a červenci 2024. Oslovení prováděla společnost EY formou elektronického dotazníku. Data navazovala na obdobný průzkum z předchozích let tak, aby bylo možné vysledovat tržní trendy. Dotazy byly zaměřeny na údaje o inkasní činnosti z let 2022 a 2023 a na výhled pro rok 2024. Část údajů odpovídá informacím shromažďovaným v rámci pravidelného evropského průzkumu inkasního trhu FENCA (Federation of European National Collection Associations).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Insolvence:

21.05.2024  Dlužíte zdravotní pojišťovně? Pomoci vám může další milostivé léto BDO Česká republika (BDO Česká republika)
09.05.2024  V dubnu v Česku zbankrotovalo 53 firem, letos zatím nejméně. CRIF (Czech Credit Bureau)
02.05.2024  V ČR se loni do insolvence dostalo 1 074 firem, zejména ze stavebnictví,… Tisková zpráva (Tisková zpráva)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688