Research (eToro)
Komodity  |  27.09.2024 11:54:12

Před nadcházející zimou jsou ceny plynu nižší než před rokem

Před nadcházející zimou je cena zemního plynu na evropském trhu o 16 % nižší než před rokem a evropské zásobníky plynu jsou naplněny na 94 % kapacity. To by mělo pomoci zabránit prudkému růstu cen, ale určité riziko stále přetrvává. Do konce roku by mohl skončit tranzit ruského plynu přes Ukrajinu, což by mohlo ceny zvýšit. Růst napětí na Blízkém východě by také mohl ovlivnit trh a jako obvykle by zvlášť chladná zima mohla vyhnat ceny nahoru.

S příchodem podzimu stojí za to sledovat ceny zemního plynu na světových trzích. V předchozích letech se v tomto období obvykle objevovaly obavy, jak moc ceny porostou a jak plné jsou evropské zásobníky plynu. Letos by mělo být těchto obav méně, protože cena této komodity je nižší než v předchozích letech.

Podzimní a zimní období obvykle přináší zvýšenou poptávku po plynu. V Evropě ceny zemního plynu (pro říjnové kontrakty) nedávno mírně vzrostly na přibližně 36 eur za megawatthodinu (MWh), což je stále o 16 % méně než před rokem. Za posledních 12 měsíců byla maximální cena dosažena 8. října 2023, kdy se vyšplhala téměř na 55 eur za MWh, po čemž následoval postupný pokles cen. Podobný vývoj může nastat i letos, ale je důležité mít na paměti, že ceny plynu jsou velmi proměnlivé a citlivé na vnější faktory, jako je počasí a geopolitická situace.

Loňská zima byla v Evropě mimořádně mírná a letošní předpovědi naznačují teploty nad dlouhodobým průměrem. Nicméně významný pokles teplot napříč velkou částí kontinentu by mohl ceny rychle ovlivnit.
Dalším důležitým faktorem je geopolitické napětí a přístup k ruskému plynu. Evropské zásobníky jsou aktuálně naplněny na 94 %, což poskytuje trhu určitou stabilitu. Na konci roku však vyprší smlouva o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu a navzdory probíhající válce zůstává tato trasa klíčová pro dodávky plynu do Evropy, zejména pro Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Ukrajina již uvedla, že smlouva nebude prodloužena. Dne 19. září došlo k prudkému poklesu ceny evropského plynu o 12 % na 32 eur za MWh, což je nejnižší hodnota od června tohoto roku, v reakci na zprávy o možném pokračování tranzitu plynu touto cestou. To by mohlo být realizováno ve spolupráci s Ázerbájdžánem, který by se stal dodavatelem plynu a pravděpodobně reexportoval velkou část ruského plynu. Probíhající jednání budou v následujících měsících ovlivňovat ceny plynu.

Napětí na Blízkém východě, který je klíčovým regionem pro dodávky plynu do Evropy, by rovněž mohlo ovlivnit trh. Technické problémy, jako jsou nedávná omezení dodávek z Norska, také hrají svou roli.

Posledním faktorem ovlivňujícím ceny plynu je poptávka. V posledních letech celosvětová spotřeba plynu klesá, včetně Polska. V roce 2023 činila spotřeba plynu v Polsku 19,6 miliardy metrů krychlových, oproti 22,4 miliardám v roce 2021. Nicméně stojí za zmínku, že klesající úrokové sazby v USA a Evropě pravděpodobně podpoří hospodářskou aktivitu, což by mohlo vést k nárůstu poptávky po plynu.

Paweł Majtkowski, analytik společnosti eToro
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688