Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  26.09.2024 16:48:00

Zjednodušte pravidla pro zemědělce a odložte nařízení o odlesňování, žádají ministři Evropskou komisi

V pondělí 23. září se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady pro zemědělství a rybolov. Ministři hodnotili druhý rok fungování strategických plánů Společné zemědělské politiky (SZP). Zabývali se ale i aktuální situací na trzích nebo šířením katarální horečky ovcí v Evropě. Českou republiku na jednání zastupoval ministr zemědělství Marek Výborný.

Zhodnocení druhého roku provádění strategických plánů SZP

Členské státy si vyměnily zkušenosti, které získaly během prvních dvou let plnění SZP. Dle ministra Výborného, by se EU měla „snažit o maximální možnou míru zjednodušení pravidel pro zemědělce. V některých oblastech se nám sice podařilo množství kontrol snížit, přesto musí být ambicí pro společnou zemědělskou politiku po roce 2027 administrativu výrazně snížit a dát zemědělcům i jednotlivým zemím větší flexibilitu.“

Dle zkušeností české delegace je nejvíce složitá povinnost detailně plánovat přesné finanční alokace dopředu. A to zvláště s ohledem na současné turbulentní prostředí. Cílem dalšího vývoje Společné zemědělské politiky by tedy mělo být její zjednodušení a menší administrativní zátěž. To se bude snažit změnit navržený komisař pro zemědělství Christophe Hansen, který se s ministrem Výborným a dalšími ministry setkal před samotným jednáním.

Hansen si vyslechl i požadavek, aby Evropská komise odložila plánované nařízení o odlesňování. To má začít platit 1. ledna 2025. Nařízení vyžaduje, aby firmy obchodující např. se skotem, kakaem nebo dřevem, dokazovaly do evropského systému, že komodity nepochází z odlesněných oblastí. „Ode mě i mých kolegů budoucí komisař slyšel, že systém z našeho pohledu není na evropské úrovni připravený. Proto požaduji, aby byla jeho účinnosti odložena,“ řekl ministr Výborný.

Aktuální situace v ČR po povodních

Ministr zemědělství Marek Výborný informoval své evropské protějšky o aktuální situaci v České republice v kontextu povodní. Česká republika bude potřebovat spolupráci Evropské komise, a to zejména při odpuštění některých povinností nebo kontrol, které není možné momentálně provádět. „Pro zemědělce postižené povodněmi je nyní zásadní, abychom jim nekomplikovali život zbytečnými kontrolami a dokázali jim vyjít vstříc s některými výjimkami,“ dodává Výborný.

Aktuální situace na trzích

Rada jednala i o aktuální situaci na zemědělských trzích, a to na základě informací od členských států a také Evropské komise. Na řadu odvětví měly negativní dopad nepříznivé povětrnostní podmínky a extrémní klimatické události. Složitá je i aktuální nákazová situace v Evropě. V Česku, Německu, Dánsku nebo Nizozemí se šíří katarální horečka ovcí. Nemoc má negativní dopad na export skotu. Ministr Výborný zdůraznil potřebu společného evropského postupu, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy. Stabilitu vnitřního trhu rovněž negativně ovlivňují obchodní vztahy s Čínou, která v srpnu tohoto roku zahájila antisubvenční vyšetřování na dovoz mléčných produktů z EU. Šetření se týká i produktů z Česka, které za minulý rok exportovalo do Číny okolo 350 tun mléčných výrobků v hodnotě 23 milionů korun.

Zdroj: MZe ČR, Rada EU

Foto: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688