Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Makroekonomika  |  25.09.2024 15:04:42

Institut zaručené mzdy a jeho právní úprava v zemích V4

Od srpna 2024 platí novela zákoníku práce, jejíž významnou změnou je zrušení zaručené mzdy v soukromém sektoru. V této tiskové zprávě přinášíme soupis základních informací k pojetí zaručené mzdy v zemích Visegrádu.

 

Polsko

 

Od 1. července 2024 činí minimální mzda 4 300 PLN a průměrná mzda je 8047,37 PLN. V Polsku neexistuje pojem zaručené mzdy pro všechny obory. Pouze pro určité profese ve veřejném sektoru (učitelé, zdravotníci, zaměstnanci rozpočtové sféry atd.) platí zaručená mzda se závazně stanoveným minimem. Tato mzda se liší od oficiálního minima uplatňovaného u soukromých společností ve všech odvětvích.

 

Kupříkladu minimální mzda zdravotnických pracovníků je upravena zákonem z 15. dubna 2011 o zdravotnických činnostech a byla zvýšena 1. července 2024. Zvýšení platů se týkalo lékařů a zdravotních sester i dalšího zdravotnického a nezdravotnického personálu. Tato odměna se stanoví jako součin koeficientu uvedeného v příloze zákona a výše průměrné měsíční hrubé mzdy v národním hospodářství v roce předcházejícím stanovení. Tato částka se pro rok 2023 (k níž se budou vztahovat mzdy v běžném roce) zvýšila a činí 7 155,48 PLN.

 

Minimální sazby platů učitelů jsou vyhlášeny v nařízení ministra školství a sportu z 31. ledna 2005. Základem pro stanovení minimální sazby základního platu je nejvyšší dosažené vzdělání učitele. Pro začínající učitele s pedagogickým vzděláním je minimem 4 908 PLN (v případě jiného vzdělání 4 788 PLN). Pro nejzkušenější certifikované učitele, kteří splňují požadavky na odbornou praxi, kvalifikaci a další aspekty, je určena minimální částka 5 915 PLN.

 

Slovensko

 

Minimální mzda zde činí 750 euro a průměrná mzda 1430 euro. Zákon o minimální mzdě také definuje zaručenou mzdu na základě náročnosti dané práce pro jednotlivé pozice. Vzhledem k tomu, že zaručené mzdy nejsou u jednotlivých pozic konkrétně uvedeny, je nutné se orientovat podle charakteristiky platových tříd, která je ustanovena zákonem.
Například pracovní místo odpovídající prvnímu stupni obtížnosti práce charakterizuje výkon pomocných, přípravných nebo manipulačních prací podle přesných postupů a pokynů.
Naopak práce odpovídající šestému stupni obtížnosti charakterizuje tvůrčí řešení úkolů neobvyklým způsobem s blíže nespecifikovanými výstupy s vysokou mírou odpovědnosti za škody s rozsáhlými společenskými důsledky; výkon specializovaných a certifikovaných činností ve zdravotnictví s odpovědností za zdraví a životy lidí; řízení, organizace a koordinace nejsložitějších systémů s odpovědností za nenapravitelné materiální a morální škody se značnými nároky na schopnost řešit složité a konfliktní situace spojené zpravidla s obecným ohrožením nejširší skupiny lidí.

 

Maďarsko

 

Od 1. 12. 2023 a během roku 2024 činí minimální mzda 266 800 HUF a zaručená minimální mzda pro kvalifikované pracovníky je 326 000 HUF. V dubnu 2024 činila průměrná hrubá mzda v Maďarsku 645 300 HUF.

 

Pracovníci na plný úvazek musí dostávat minimální mzdu nebo zaručenou minimální mzdu pro kvalifikované zaměstnance.V Maďarsku neexistuje žádný jiný systém zaručené mzdy, který by byl vázán na konkrétní profese. Uvedené částky se vztahují na plnou pracovní dobu 8 hodin denně (40 hodin týdně). Pokud je pracovní doba kratší, mohou být poměrně sníženy.



Barbora Marešová
Marketing & PR Specialist
ASB Group

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688