FS (Finanční správa)
Daně a účetnictví  |  24.09.2024 02:00:00

Kontrolně exekuční akce KRYŠTOF přinesla státu téměř 4 miliony korun

Dne 19. září 2024 proběhla v Praze úspěšná kontrolně exekuční akce s názvem „KRYŠTOF“, na které se společně podílely Finanční úřad pro hlavní město Prahu a Celní úřad Praha Ruzyně. V rámci této akce bylo zajištěno zboží v hodnotě téměř čtyř milionů korun. Jednalo se převážně o spotřební elektroniku, u které nebyla přiznána daň z realizovaných dovozů, což vedlo k neoprávněnému zkrácení příjmů státního rozpočtu.

„Spolupráce mezi finanční a celní správou je klíčová pro ochranu ekonomických zájmů České republiky a zajištění spravedlivého daňového prostředí. Díky těmto opatřením dokážeme efektivně zasahovat proti subjektům, které se snaží vyhýbat svým daňovým povinnostem. Tím nejen zvyšujeme příjmy státního rozpočtu, ale přispíváme k rovnováze na trhu a spravedlivé soutěži pro poctivé podnikatele,“ uvedl Jiří Žežulka, ředitel Sekce výkonu daní Generálního finančního ředitelství.

„Tato akce je výsledkem dlouhodobé účinné spolupráce a je jen jednou z mnoha společných akcí, při jejichž realizaci byly do státní kasy odvedeny částky v řádu desítek milionů korun. Efektivita vymáhání dlužných částek se zvyšuje z důvodu důsledného využívání výstupů z elektronické analýzy rizik, kdy se jedná nejen o vyhodnocování dat právnických osob v oblasti celního řízení v letecké nákladní přepravě, ale také o záchyty dlužníků na cestovním styku mezi cestujícími,“ doplnil k výše uvedenému ředitel Celního úřadu Praha Ruzyně plk. Mgr. Igor Soós.


Efektivita vymáhání dlužných částek se zvyšuje z důvodu důsledného využívání výstupů z elektronické analýzy rizik, kdy se jedná nejen o vyhodnocování dat právnických osob v oblasti celního řízení v letecké nákladní přepravě, ale také o záchyty dlužníků na cestovním styku mezi cestujícími.

Igor Soós
ředitel Celního úřadu Praha Ruzyně

Akce byla výsledkem důkladné analýzy, kterou provedly oba úřady. Cílem bylo vytipovat rizikové subjekty, jenž pravidelně dovážely spotřební elektroniku v objemech dosahujících jednotek až desítek milionů korun za měsíc, ale neodváděly příslušné daně. Na základě informací poskytnutých Celním úřadem Praha Ruzyně byl vydán zajišťovací a následně exekuční příkaz, který vedl k zabavení spotřební elektroniky v hodnotě 3 965 676 .

Pokud subjekt neuhradí svůj daňový nedoplatek, zabavené zboží bude nabídnuto k prodeji v elektronické dražbě a výtěžek bude použit k pokrytí nedoplatků do státního rozpočtu.

Tato akce je dalším příkladem úspěšného boje proti daňovým únikům a potvrzuje klíčovou roli vzájemné spolupráce mezi finanční a celní správou v ochraně ekonomických zájmů České republiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688