Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  23.09.2024 09:53:23

Tento týden zasedá bankovní rada ČNB. Podle prognózy by se sazby v letošním roce už snižovat neměla

Tento týden zasedá bankovní rada ČNB. Podle prognózy ČNB by se sazby v letošním roce už snižovat neměla. Navíc inflace v srpnu byla ve srovnání s jejich prognózou o 0,4pb vyšší. Ačkoliv se rozdíl koncentroval především potraviny (očekávání -0,2 % y/y, skutečnost +1 %), tak i jádrová inflace byla o 0,2pb vyšší. Krátkodobá dynamika růstu cen (3M průměr meziměsíčních anualizovaných změn) ukazuje celkovou inflaci na 3 %, ale jádrovou na 1,7 %. Přesto nečekáme stabilitu sazeb, ale jejich další snížení tento týden o čtvrt procentního bodu na 4,25.


Důvodem dalšího poklesu sazeb jsou 1) slabá čísla z reálné ekonomiky, 2) očekávání na sazby Fedu a ECB. Prognóza ČNB vycházela z předpokladu, že ECB sníží sazby v letošním roce na 3,4 % a v příštím roce na 3 %. Nicméně aktuálně to vypadá (tržní očekávání), že sazba ECB se může dostat na 3 % už v letošním roce a na konci příštího roku na 1,75-2 %. Pokud by ČNB v takovém světě ponechala sazby na 4,5 %, tak by to vytvářelo výrazně větší tlak na posílení koruny. A to by snižovalo inflaci (která je už nyní blízko inflačního cíle) a ekonomiku. Ekonomika na tom není nejlépe. Už jen to, že ECB bude snižovat rychleji, je také dáno slabostí ekonomiky EMU. Např. ECB očekává, že v příští rok poroste ekonomika eurozóny jen o 1,3 % po letošním velmi slabém růstu o 0,8 %. Slabé čísla vidíme v očekáváních jak českých firem, tak českých domácností.


Důležitým parametrem je koruna. Ta se aktuálně pohybuje blízko hranice 25 CZK/EUR. ČNB očekávala její stabilitu v blízkosti 25,2. Sice nejde o žádnou výraznou odchylku, ale i koruna působí spíše ve směru nižší inflace.

Z tohoto pohledu bankovní rada se může odchýlit od prognózy ČNB a snížit sazby. Vyjádření některých členů rady to potvrzuje. Například Tomáš Holub uvedl, že „Ukončení či přerušení cyklu snižování úrokových sazeb by nyní bylo předčasné. Ekonomika se odráží ode dna, ale jen velmi rozpačitě.“ A dokonce bude zvažovat snížení o 25 nebo 50 bodů. Jan Kubíček také uvedl argumenty pro snížení sazeb a mimo jiné řekl, že „Jsem rád, že jsme zmírnili tempo snižování sazeb na standardních 0,25 procentního bodu, ale myslím si, že ještě nenastal čas, abychom stejně jako Evropská centrální banka sazby jednou snížili, podruhé ne a potom zase ano.

Trh očekává sazby ČNB na konci roku na 3,5-3,75 %. My se kloníme spíše ke 4 % s tím, že kombinace dočasného zvýšení inflace na konci roku, mzdového vyjednávání a nejistot spojených s politikou (měnovou v hlavních ekonomikách, ale i volby v USA) by mohlo vyvolat přestávku ve snižování sazeb.



David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688