Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.09.2024 18:58:47, aktualizováno 19:11:08

Pražská burza v uplynulém týdnu přerušila pokles, ERSTE již nakoupila vlastní akcie v přepočtu za více jak 8 miliard korun

  • i přes páteční objemově nadprůměrnou seanci, uzavřené obchody v týdnu klesly na necelých 1,64 mld.
  • Tomáš Čupr může získat kontrolní podíl ve společnosti PILULKA
  • ERSTE nakoupila vlastní akcie již za minimálně 328 mil. EUR
  • hospodářské výsledky v pondělí zveřejní KOFOLA

Po dvou týdnech poklesů si pražská burza tentokrát nakonec mírně polepšila, index PX přidal 0,43 %. Zasloužila se o to především čtvrteční seance, kdy trhy globálně značně pozitivně zareagovaly na pokles úrokových sazebUSA, resp. zprávy z tamní centrální banky. Pražská burza do té doby klesala a předváděla nevýrazné obchodování za mrzké likvidity. Živěji bylo vlastně až v páteční závěrečné aukci, kdy v návaznosti na pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexů institucionální investoři více obměňovali portfolia. V daný den se častokrát objemy obchodů přehoupnou přes miliardu korun, tentokrát však dosáhly jen zhruba 722 mil. . I tak se páteční seance zasloužila o téměř polovinu všech obchodů v týdnu. Přesněji o 44 %.

Nejlikvidnější byl v týdnu ČEZ, resp. díky páteční závěrečné aukci se s ním uzavřely obchody za takřka 738 mil. . Podobně jako již v předcházejícím týdnu předváděl cenovou oporu u hranice 850 Kč a díky čtvrteční a páteční seanci nakonec dokázal přerušit předchozí 6týdenní šňůru poklesů. Titul by si měl právě od pondělí váhově v indexu PX polepšit ze současných sotva 17,5 %. U titulu se mediálně řešily další kroky ohledně dostavby jaderných zdrojů, potažmo také malých modulárních reaktorů, kde má ČEZ navázat spolupráci s britskou Rolls-Royce SMR. V současnosti se mají finalizovat podmínky, které budou zveřejněny při podpisu smlouvy. Pro byznys domácí energetické společnost se nicméně nyní nevhodně vyvíjí ceny elektřiny, když v týdnu pokračovaly v poklesu. Zlevňovaly totiž v Evropě i emisní povolenky a ceny plynu. Například domácí kontrakt elektřiny pro příští rok tak uzavřel na 87,35 EUR/MWh, zatímco na konci prázdnin se ještě držel nad hranicí 100 EUR.

 

Svou vahou každopádně více pražskou burzu podržely bankovní tituly, které všechny tři posílily. Nejvýrazněji akcie KB, které byly po ČEZ druhé nejobchodovanější. Nezvykle se na třetí příčku v likviditě dostaly akcie MONETA, které se v pátek svým závěrem již na 20 haléřů přiblížily svým dosavadním historickým maximům z července. Akcie ERSTE se z hlediska likvidity musely tentokrát smířit až se čtvrtým místem. Titul v domovské Vídni každopádně začal umazávat ztráty z předchozích dvou týdnů, když později bankou zveřejněný report potvrdil pokračování odkupu vlastních akcií v předcházejícím týdnu. Za ten současný ho banka zatím opět ale nezveřejnila. Každopádně do 13.9. již nakoupila přes 7 mil. vlastních akcií (1,66 %), za které vydala 328,7 mil. EUR (8,25 mld. Kč).

Nejvíce v týdnu ze sledovaných emisí přidaly mimo index PX stojící GEN DIGITAL a PILULKA. Americký titul nicméně nestihl reagovat na jeho páteční odpolední negativní směrování na Wall Street. Den předtím zde však dosáhl nových cca 2,5letých maxim, když se obchodoval nad hranicí 27 USD. U nás mu však poslední dobou nepřeje v přepočtu sílící koruna, zkrátka reálně by měl podle posledního vývoje z domovského trhu stát v přepočtu cca 595 Kč. Akcie PILULKA pokračují ve svém EKG vývoji, když tentokrát je zpět na sever poslalo rozhodnutí ÚOHS ohledně možného získání kontrolního podílu ze strany Tomáše Čupra. Jeho firma se proti verdiktu odmítla odvolat, resp. získala již dokonce pravomocné rozhodnutí. Stále však není investorům známé to nejpodstatnější – cenové podmínky opčních smluv uzavřených v úvodu července.

Nejvolatilnějším titulem týdne lze asi vyhlásit akcie COLT. V návaznosti na oznámený zamýšlený úpis dalších až 3,9 mil. akcií titul v první polovině týdne zamířil na jih až na 617 Kč.  Z téměř 5měsíčních minim se následně začal nadechovat. A v páteční závěrečné aukci díky silné poptávce předvedl ze všech titulů největší pozitivní skok, který titul dokonce dostal do týdenního zisku. Zatímco se obchodoval před aukcí naposledy za 638 Kč, rázem poskočil na závěrečných 651 Kč. V pondělí by šlo však logicky sázet spíše na cenové ochladnutí.

Zveřejněné hospodářské výsledky slovenské společnosti GEVORKYAN nedosáhly na očekávání zejména z hlediska ziskovosti, což však bylo dáno i jednorázovými faktory. Firmě každopádně nadále roste objem byznysu, k možným avizovaným akvizicím se investoři mnoho nového nedozvěděli. Každopádně na Slovensku se chystá tamní vláda firmám o procentní bod na 22 % zvýšit daň, změny má doznat i DPH.

Povodně tlačily v týdnu na akcie „zasažených“ firem. Ať už na vyplavenou KOFOLU či pojišťovnu VIG. Obě vlastně pojištěné, resp. zajištěné. Další podrobnosti o vlivu povodní na byznys by nápojové firma mohla zveřejnit v pondělí společně s výsledky. Zveřejněný měsíční report PHOTON ENERGY odhalující v srpnu rekordní produkci 19,5 GWh elektřiny (+26,6 % YoY), nedokázal však firemní akcie kurzově podpořit.

Nejvíce v týdnu nicméně ztratily akcie PRIMOCO, které tak dále odevzdávají zisky nabrané po srpnovém reportu výsledků. Do ztrát se nicméně dostaly až při páteční seanci, jako by na poslední chvíli reagovaly na realizovaní vyřazení ze středoevropského indexu CECE. Stejně jako u domácích indexů nová báze začne platit od pondělka.

Z menších emisí možno závěrem zmínit, že rozhodným dnem na dividendu si v týdnu prošly akcie E4U. Tedy jak jsme dříve přiblížili, letošní dividendový král pražské burzy. Finanční problémy pak vlastně oznámila softwarová společnost eMan, když ji klíčový zákazník nezaplatil 23,6 mil. Kč. Distanční valnou hromadu svolal řetězec Coloseum, kde hospodaření žádné světlé zítřky u akcionářů těžko vyvolává.

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688