Dotace EU (dotaceeu.cz)
Dotace  |  19.09.2024 16:51:00

Evropské fondy investovaly přes 23 miliard korun do modernizace a vybavení složek integrovaného záchranného systému

19. 9. 2024

Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, investoval v letech 20142020 přes 4,5 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) do modernizace a vybavení složek integrovaného záchranného systému (IZS) v Česku. Díky podpoře, která zahrnovala projekty hasičů, policie a zdravotní záchranné služby, se rozšířilo klíčové vybavení pro zásahy v krizových situací. Pořídila se např. těžká vyprošťovací technika, pásové rypadlo, terénní sanitní vozidla, výšková technika, dopravní automobily pro evakuaci a nouzové zásobování obyvatelstva. V programovém období 20212027 směřuje z IROP dalších více než 9,3 miliardy korun z EFRR na techniku a vybavení, aby složky IZS byly ještě lépe připraveny reagovat na současné i nové hrozby.

„S povodněmi, které zasáhly několik regionů České republiky, se znovu ukazuje, jak klíčové jsou funkční, moderní a dobře secvičené složky integrovaného záchranného systému. Díky podpoře z evropských fondů se daří dlouhodobě modernizovat techniku a vybavení hasičů, policie i zdravotnických záchranných služeb, což posiluje jejich schopnost zasáhnout tam, kde je to nejvíce potřeba a s technikou, které je pro to nejvhodnější,“ řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

V letech 20072013 investoval Integrovaný operační program (předchůdce IROPu) přes 7,3 miliardy korun do všech tří základních složek IZS. V tomto období byl například úspěšně realizován projekt „Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní“ s příspěvkem za více jak 1,1 miliardy korun. Mezi vybavením nechyběla celokovová a nafukovací plavidla, vysoce brodivé automobily a vyprošťovací vozidla. Součástí projektu byla také výstavba základny pro speciální jednotky HZS ČR a polygon pro testování požárních automobilů v podmínkách jízdy ve vodě. V IOP byl rovněž podpořen projekt "Letecká technika pro záchranné práce v IZS", jehož výstupem bylo pořízení speciálního leteckého vybavení včetně vrtulníku Policie ČR, který se využívá pro záchranu osob z míst postižených mimořádnými událostmi. Podpora se soustředila také na moderní technologie, jako je například financování Národního informačního systému integrovaného záchranného systému.

Následoval IROP, který investoval v letech 20142020 do složek IZS včetně jednotek sboru dobrovolných hasičů přes 4,5 miliardy korun. Podpora rozšířila klíčové vybavení pro efektivnější zásahy při krizových situacích. Těžká technika provádí zemní práce, ale také demolice nebo odstranění zbytků poškozených staveb a překážek na komunikacích. Terénní sanitní vozidla poskytnutí pomoc v obtížném terénu a výšková technika provádí záchranné práce ve výšce, ale také se využívá pro zajištění poškozených střech. Dopravní automobily slouží k evakuaci a nouzovému zásobování obyvatelstva.

Podpora pokračuje i v programovém období 20212027

S ohledem na neustále se vyvíjející hrozby, včetně klimatických změn, pokračuje podpora IZS také v programovém období 20212027, ve kterém IROP vyčlenil více než 9,3 miliardy korun. Tyto finanční prostředky jsou určeny mimo jiného na pořízení moderní techniky a vybavení pro Hasičský záchranný sbor, Policii ČR a zdravotnické záchranné služby krajů, aby byly schopné adekvátně reagovat na hrozby, jako jsou například povodně. IROP však nezapomíná ani na jednotky sboru dobrovolných hasičů, jejichž podpora je umožněna prostřednictvím komunitně vedeného místního rozvoje. Cílem je zajistit robustní systém ochrany obyvatelstva, který zvládne nejen stávající, ale i budoucí výzvy.

Přeshraniční spolupráce

Ministerstvo pro místní rozvoj nepodporuje IZS pouze z IROP, ale také z programů přeshraniční spolupráce. Hlavním cílem je zvýšit akceschopnost a kapacity složek IZS na obou stranách hranice, aby mohly lépe spolupracovat při krizových situacích. Projekty proto cílí nejen na pořízení techniky a vybavení pro zásahy, ale také na zlepšení přeshraniční komunikace, tvorbu společných metodických postupů, organizaci cvičení a výuku cizích jazyků. V programovém období 20142020 bylo pro IZS vyčleněno více než 807 milionů korun, v období 2021–2027 je na tuto oblast k dispozici přes 1,2 miliardy korun.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688