Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  17.09.2024 08:52:44

Ranní okénko - Poslední podstatná data z USA před zasedáním Fedu

Dnes se dozvíme poslední zajímavější údaje z americké ekonomiky před středečním zasedání Fedu. Nejprve dorazí srpnový výsledek maloobchodních tržeb. Trh očekává mírný meziměsíční pokles o 0,2 % po silném červencovém nárůstu o 1,0 %. Pokud bychom ale abstrahovali od volatilního sektoru dopravy, předpokládá se naopak nárůst o 0,2 %. Takové tempo by bylo nižší, než bývá obvyklé v tomto období. V případě silnějšího růstu by ovšem takový výsledek naznačoval pokračující odolnost domácí poptávky, což by hrálo ve prospěch opatrnějšího přístupu ze strany Fedu. Důležitým údajem bude také vývoj průmyslové výroby během srpna. Medián trhu říká, že by meziměsíčně měla produkce vzrůst o 0,2 %. Zvláště menší firmy jsou limitovány vysokými výpůjčními náklady, díky čemuž jsou investiční záměry na rozvoj své podnikatelské aktivity posouvány v čase, což má ovšem negativní dopad i na jejich současný byznys.

V Německu budou publikovány výsledky průzkumu instituce ZEW. Hodnocení současné situace se podle nás i trhu dále zhorší vzhledem k mnoha neuspokojivým výsledkům z minulých týdnů v Německu. Rovněž očekáváme korekci optimismu ohledně budoucí výkonnosti největší evropské ekonomiky. V průběhu tohoto roku sentiment týkající se budoucnosti sílil, ale v srpnu došlo k dramatickému poklesu ze 41,8 na 19,2 bodů, což reflektuje zejména strukturální problémy, kterým Německo aktuálně čelí.

Pohled zpět: 

Nový týden otevřely tuzemské ceny výrobců. Ceny v průmyslu byly v srpnu oproti červenci nižší o 0,4 %, přičemž trh předpokládal meziměsíční pokles pouze o 0,1 %. Naše prognóza dokonce počítala s mírným nárůstem (+0,2 %). V meziročním vyjádření došlo ke znatelnému snížení růstu výrobních cen z 1,7 % na 1,1 %, což potvrzuje naši hypotézu o pokračující stabilitě cen na straně nabídky. Rizikem ovšem zůstává geopolitická situace ve světě, která má ke klidu zatím velmi daleko. Co se týká zemědělských cen, meziměsíčně poklesly o 1,4 %, v meziročním srovnání však pouze o půl procenta. Prostor pro další zlevňování potravin se tak postupně zmenšuje.

Eurostat včera vydal zprávu, jak se zvýšily meziročně náklady na práci ve druhém čtvrtletí tohoto roku v eurozóně i v celé Evropské unii. V České republice vzrostly o 6,3 %, což je vyšší než průměrný nárůst v eurozóně (4,7 %) i EU (5,2 %).

Podnikatelská nálada ve státě New York se poprvé od loňského listopadu nacházela v kladném teritoriu, když její index dosáhl hodnoty +11,5 bodů. To byl velmi nečekaný výsledek, když trh předpokládal mírné snížení pesimismu ze srpnových -4,7 na -4,0 bodů. Za zlepšením sentimentu stál především nárůst nových objednávek.

Příroda nám zase jednou ukázala svou sílu, když se Českem prohnaly ničivé povodně, které kromě penězi nevyčíslitelných ztrát na životech a lidského utrpení způsobily také obrovské materiální škody, a to navzdory včasným varováním ze strany ČHMÚ, dřívějším investicím do protipovodňových opatření či výstavbě přehrad a jiných vodních děl schopných zadržet masy vody. Živel ale dokáže být mocnější a přesně v takových situacích je tu stát, aby svým občanům pomohl. Ministerstvo práce a sociálních věcí může vyplatit mimořádnou okamžitou pomoc, která může dosáhnout téměř 73 000 na osobu. Ministerstvo zemědělství a ministerstvo místního rozvoje hodlají aktivovat tzv. spící programy, kde budou alokovány přinejmenším stovky milionů korun na pomoc nejpostiženějším oblastem. Ministr financí zároveň připustil možnou novelizaci zákona o státním rozpočtu pro tento rok k navýšení výdajové strany.

Začátek nového týdne na akciových trzích byl spíše rozpačitý, když investoři pravděpodobně vyčkávají na středeční zasedání Fedu. Americký index S&P 500 byl v mírném plusu (+0,1 %), naopak německý DAX (-0,35 %) i pražský PX (-0,25 %) v minusu. Koruna se pohybuje okolo 25,15 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

21.08.2024Zápis z posledního zasedání Fedu (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688