Hlučín (hlucin.cz)
Z regionů  |  14.09.2024 22:46:00

Vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity v Hlučíně - aktualizováno 14.9.2024, 22:45 hodin

V Hlučíně byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, zakázaný je vstup na městský hřbitov, na cyklostezku mezi Hlučínským jezerem a řekou Opavou a navazující cyklostezku kolem Loděnice.

  14.9.2024, 22:45 hod.

 

Vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity – stavu ohrožení - ve správním obvodu ORP Hlučín na vodním toku Opava v profilu Děhylov.

Podle hlášení povodňové komise ORP Hlučín dne 14.9.2024 ve 22:45 hodin bylo na vodním toku Opava v profilu Děhylov ve 22:30 hodin dosaženo hodnot výšky hladiny 311 cm.

Povodňová komise ORP Hlučín vyhlašuje třetí stupeň povodňové aktivity – stav ohrožení na území obce s rozšířenou působností Hlučín na vodním toku Opava v profilu Děhylov dne 14.9.2024 ve 22:45 hodin.

-------------------------

14.9.2024, 20:20 hod.

V 19:00 hodin se sešel krizový štáb obce s rozšířenou působností Hlučín, společně s povodňovou komisí. Na řece Opavě v Děhylově dosahovala hladina ve 20:00 hodin výšky 305 cm a dále stoupá rychlostí zhruba 2 cm za hodinu. Dosažení třetího stupně povodňové aktivity (3. SPA) na řece Opavě (výška hladiny 320 cm) v Děhylově se očekává v průběhu noci.

V Dolním Benešově byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity (2. SPA) na propustku silnice I/56 u rybníka Přehyně.

--------------------------

14.9.2024, 16:15 hod.

Pro pomoc v neakutních situacích (čerpání vody ze sklepů, apod.) se mohou občané obracet na telefonní číslo 950 739 946.

--------------------------

14.9.2024, 15:20 hod.

Povodňová komise ORP Hlučín vyhlásila třetí stupeň povodňové aktivity (3. SPA), a to na základě dosažené hodnoty hladiny vodního toku Jasénka v Hlučíně-Darkovičkách, kde se po naměření hodnoty 90 centimetrů vylil vodní tok z břehů. Na druhém měrném místě na řece Opava v profilu Děhylova platí druhý stupeň povodňové aktivity (2. SPA). V 14.30 hodin tam byla naměřena výška hladiny s hodnotou 292 centimetrů, což odpovídá druhému stupni povodňové aktivity. Podle předpokladů by měl v této lokalitě nastat třetí stupeň povodňové aktivity dnes vpodvečer. Na základě aktuální situace mohou být uzavřeny některé silnice a mosty. Omezená rychlost platí v podjezdu mezi Hlučínem a Kozmicemi, který je zčásti zatopený.

Hejtman MSK Josef Bělica vyhlásil pro celý kraj stav nebezpečí, na jehož základě je také v Hlučíně omezen vstup do stanovených záplavových území, do koryt vodních toků a vodních ploch, do jejich bezprostřední blízkosti a také do lesů. Vyhlášen byl zákaz vstupu na městský hřbitov z důvodu zřícení hřbitovní zdi.

Znovu máme hlášený výskyt osob na hladině Hlučínského jezera, v tuto chvíli riskují nejen svůj život, ale zároveň zatěžují bezpečnostní složky řešením situací, kterým se dá předejít. Stále platí, že prosíme veřejnost, aby odstavili svá auta z ulic, aby neblokovali průjezd vozidlům integrovaného záchranného systému a organizací, které řeší povodňové problémy na území našeho města,“ uvedla starostka Petra Tesková.

Doplnila, že k dispozici jsou stále pytle s pískem. „Obyvatelé města si je mohou vyzvednout v areálu Technických služeb Hlučín. U hasičů jsme objednali dalších 1500 kusů, aby jich byl ve městě dostatek,“ doplnila starostka Tesková.


-------------

14.9.2024, 13:00 hod.

Vyhlášení druhého stupně povodňové aktivity v Hlučíně

Povodňová komise obce s rozšířenou působností Hlučín vyhlásila druhý stupeň povodňové aktivity – stav pohotovosti, a to na základě dosažených hodnot výšek hladin na dvou měrných místech.

V 11 hodin dopoledne výška hladiny na vodním toku Opava v profilu Děhylov vykázala hodnotu 265 centimetrů, což odpovídá druhému stupni povodňové aktivity. Již v 9 hodin ráno na vodním toku Jasénka v profilu Darkovičky – Vřesinská, dosahovala hladina výšky 40 centimetrů. Na základě aktuální situace mohou být uzavřeny některé silnice a mosty.

Vyvarujte se pohybu v korytech toků a v jejich bezprostředním okolí a také jízdy autem přes povodňovou vodu. Omezte pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů. Neparkujte na ulicích, je nutné zachovat jejich průjezdnost pro vozidla integrovaného záchranného systému a dalších organizací, které řeší povodňové problémy na území našeho města,“ uvedla starostka Petra Tesková.

Obyvatele vyzývá, aby aktuální informace sledovali také na webu města a jeho sociálních sítích, kde jsou průběžně aktualizovány. Podle prognóz by třetí stupeň povodňové aktivity mohl být dosažen v průběhu dnešního podvečera.

K dispozici jsou stále také pytle s pískem, obyvatelé města si je mohou vyzvednout v areálu Technických služeb Hlučín,“ doplnila starostka Tesková.


Povodně 2024-09

hřbitovní zeď.jpg

hřbitovní zeď.jpg

 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688