Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  13.09.2024 09:20:34

Ranní okénko - ECB obnovila cyklus snižování sazeb, další výhled je ale nejistý

Na závěr tohoto zajímavého týdne se nejprve dozvíme, jak se vyvíjel běžný účet platební bilance v České republice během července. Trh očekává záporné saldo ve výši -20,7 mld. , které by bylo ale více než dvakrát nižší než v červnu (-48,3 mld. ). O hodinu později zveřejní Eurostat červencový výsledek průmyslové výroby v celé eurozóně. Oživení průmyslu se zatím ještě nedostavilo a ani tento výsledek nejspíše naději na obrat nepřinese. Trh stejně jako naše prognóza očekává meziměsíční snížení průmyslové produkce o 0,5 %, což by byl již čtvrtý měsíc v řadě, kdy by výroba v meziměsíčním srovnání poklesla.

V odpoledních hodinách budou publikovány předběžné závěry průzkumu University of Michigan za měsíc září. V případě spotřebitelské důvěry, která se ve druhém čtvrtletí znatelně snížila, se zdá, že dochází ke stabilizaci na stávající úrovni. Trh očekává nepatrné zvýšení indexu z 67,9 na 68,4 bodů. Co se týká inflačních očekávání, ta na horizontu jednoho roku by mohla poklesnout z 2,8 % na 2,7 % a ta dlouhododobá (5-10 let) by mohla zůstat na stávajících 3 %.

Včerejší zasedání Evropské centrální banky vyústilo v očekávaný výstup. Bankovní rada obnovila cyklus uvolňování měnové politiky, když snížila depozitní sazbu z 3,75 % na 3,50 %. Zároveň s platností od 18. září dojde k zúžení koridoru mezi depozitní a hlavní sazbou pro refinanční operace z 50 na 15bb. Hlavní sazba tak poklesne ze 4,25 % až na 3,65 %. Je ovšem otázkou, jak budou dále postupovat centrální bankéři ve Frankfurtu, když ani prezidentka Christine Lagarde na následné tiskové konferenci nevyslala jakýkoli signál. Na druhé straně z jejího vyjádření, že dezinflační proces je pozvolný a očekavné snížení inflace v září je pouze dočasné, nahrává našemu scénáři, že si v říjnu bankovní rada opět vybere pauzu a ponechá sazby nezměněné. Další snížení sazeb předpokládáme až v prosinci. Bude ovšem záležet na příchozích datech, což jako obvykle Christine Lagarde neopomněla zmínit. Byla představena také nová makroekonomická predikce ECB, kdy oproti červnové verzi byl pro všechny roky (2024-2026) snížen předpokládaný růst HDP o 0,1 p.b. Došlo k relativně významné revizi odhadu inflace, kdy se očekává její průměrná meziroční míra pro tento rok ve výši 2,5 % (původně 2,3 %) a jádrová inflace ve výši 2,9 % (původně 2,6 %). Rovněž pro příští rok byl navýšen odhad celkové inflace z 2,0 % na 2,2 % i její jádrové složky z 2,1 % na 2,3 %. To podporuje náš předpoklad opatrného přístupu ze strany ECB.

Ve Spojených státech amerických byly zveřejněny ceny výrobců v srpnu. Meziměsíční dynamika byla rychlejší než v červenci a překonala i predikce trhu. V meziročním srovnání naopak byl výsledek zcela v souladu s očekáváním trhu, když došlo k poklesu celkového indexu PPI z 2,2 % na 1,7 %, jádrová složka mírně stoupla z 2,3 % na 2,4 %. Počet nově podaných i pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti mírně vzrostl oproti minulému týdnu.

Čtvrteční den byl pro akciové trhy úspěšným, když si americký index S&P 500 připsal téměř 0,8 % a německý DAX dokonce více než 1 %. Nezaostával ani pražský PX se ziskem 0,8 %. Koruna vzhledem k očekávanému výsledku zasedání ECB zůstala klidná a nadále se pohybuje okolo 25,10 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:28  Bitcoin roste o 4,80 % a prolomil 61 000 $ X-Trade Brokers (XTB)
Út 17:24  Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel Patria (Patria Finance)
Út 16:41  Česká ekonomika získává dynamiku. Táhne ji hlavně spotřeba domácností Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688