Ali Daylami (BITmarkets)
Okénko investora  |  06.09.2024 13:36:07

AI kryptoměny válcují bitcoin

Kryptoměny související s technologií umělé inteligence (AI) se momentálně těší bezprecedentní popularitě. Je to dáno především nárůstem jejich potenciální ziskovosti během roku 2024, což je samo o sobě reakcí na oblibu, které se těší některé z nejvýznamnějších AI technologií a nástrojů. Investic do AI projektů tak zásadně přibývá, přičemž jejich nativní tokeny by co do síťové aktivity již brzy mohly překonat i kryptoměnové giganty.

AI technologie se rychle staly nepostradatelnými ve většině průmyslových odvětví, kde dopomáhají k vyšší produktivitě jak jedinců, tak firem. Systémy AI využívají denně miliony lidí, což je zároveň jasným znamením pro progresivní podnikatele a společnosti, že investice do AI se zkrátka vyplatí. Tento příliv kapitálu je jedním z hlavních důvodů, proč se kryptoměnám navázaným na AI momentálně tak daří.

Ve výsledku to znamená, že míra růstu tržní kapitalizace těchto kryptoměn, jako jsou NEAR, ICP, FET, TAO a další, během srpna narostla podstatně více, než se očekávalo. Jednoduše se jí tak v tomto směru podařilo překonat i zavedené měny jako například bitcoin.

 

 

Denní změna tržní kapitalizace (%) 330 největších kryptoměn využívajících AI a bitcoinu

Zdroj: CoinMarketCap

Zrychlující růst tržní kapitalizace AI tokenů svědčí o pozitivním sentimentu obchodníků, kteří očividně věří, že tyto projekty budou do budoucna stále více ziskové. Jen během srpna AI kryptoměny vyrostly o 20 %, a to navzdory rozsáhlým cenovým korekcím. Tržní kapitalizace bitcoinu se oproti tomu propadla o více než 10 %. Tento kontrast jasně naznačuje, že AI aktiva mají právě velmi silné momentum.

Jedním z hlavních důvodů je nedávný úspěch společnosti Nvidia. Ta na konci srpna informovala o svých ziscích, přičemž toto oznámení překonalo všechna očekávání Wall Street. Obchodníci a investoři pak zareagovali tahem na kryptoměny na bázi AI i cenné papíry těchto společností. Tržní kapitalizace Nvidie se během roku 2024 zvýšila trojnásobně a na krátkou dobu se jí i podařilo sesadit Apple z čela žebříčku nejcennějších společností na světě. Momentálně se zase nachází na třetím místě za Microsoftem. Tyto posuny nicméně probudily v investorech důvěru v AI aktiva.

Navzdory všemu výše řečenému, AI kryptoměny stále tvoří jen něco málo přes 1 % celkové tržní kapitalizace. S tím, jak AI technologie získávají důvěru společenského mainstreamu, se ale zdá pravděpodobné, že AI kryptoměny budou spoluurčovat podobu trhu s digitálními aktivy. Jejich úspěch přetrvá do té doby, dokud se bude nadšení mezi kryptoměnovými investory stupňovat. 

Ali Daylami

Svou kariéru zahájil jako marketingový specialista zaměřený především na vzdělávání klientů v oblasti obchodování na finančním trhu. Do oblasti analýzy trhu se dostal s cílem hlouběji proniknout do pochopení faktorů, které ovlivňují zejména trhy s akciemi a kryptoměnami, které byly jeho silnou stránkou a hlavní oblastí zájmu. Po letech pohybování se v oblasti fundamentální i technické analýzy trhu se více zaměřil na analýzu dat týkajících se kryptoměn a zkoumání převládajících trendů na trhu.



 

BITmarkets

BITmarkets je globálně působící kryptoměnovou burzou, která se zasazuje o otevírání trhů s kryptoměnami všem a všude – jednoduše, bezpečně a důvěryhodně. Skrz BITmarkets Academy aktivně vzdělává jak začínající, tak pokročilé tradery, za což získala i některá z mnoha prestižních ocenění, která za dobu svého působení obdržela. Aby zajistila maximální klientskou podporu a jednoduché, bezproblémové obchodování, nabízí svým klientům nepřetržitou zákaznickou linku, a to ve více než 15 jazycích.

Více informací na http://www.bitmarkets.com/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá 16:08  Sečteno, podtrženo – letní inflace držela na 2,2 % Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Pá   9:34  Alarmující tempo zaostávání Evropy Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 14:41  Jak levně budeme tankovat? Ropa prohlubuje ztráty! Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 11:20  Spotřebitelská inflace (srpen 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
06.09.2024  AI kryptoměny válcují bitcoin Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688